Skocz do zawartości

Jedna domena glowna i kilkanascie innych domen

m4verick

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuje pomocy od doswiadczonych,

niedawno zajolem sie optymalizacja pewnej strony (domena glowna - sklep).

Okazalo sie tez, ze wlasciciel ma wykupione kilkanascie innych domen (wariacje produktow, itp.) i wszystkie sa zarejestrowane na godaddy.com i ustawiony forward (302) na domene glowna. Dodam ze google.com nie widzi zadnej z tych domen dodatkowych, widzi tylko domene glowna?!

Czy mozna jakos wykozystac taka ilosc domen aby jeszcze bardziej rozpromowac domene glowna?

Domena glowna jest na jednym serwera a wszystkie domeny dodatkowe moge postawic na innym serwerze.

Dodam, ze chodzi o domeny .com i glownie amerykanski rynek, czyli wyszukiwarki google.com i yahoo.com.

Prosze o sugestie.

Pozdrawiam

Czy mozna jakos wykozystac taka ilosc domen aby jeszcze bardziej rozpromowac domene glowna?

Zrób na tych dodatkowych domenach stronki o tematyce takiej samej jak ma "domena główna".

Polinkuj je dobrze z innych stron a poźniej zrób linki na główną.

Możesz też użyć je jako zaplecze do systemów, z których później będziesz linkował właściwy sklep.

Z cyklu "Przysłowia Polskie":
- "We wakacja jak i w wiosnę - Google podskakuje se radośnie."
Mój blog o pozycjonowaniu i nie tylko... Strona firmowa - www.antygen.pl

Dzieki mkane za odpowiedz,

czyli porobic niezalezne strony do kazdej domeny, oczywiscie aby nie byly identyczne i polinkowac je miedzy soba i na koncu rowniez z domena glowna. Google powinno po jakims czasie widziec wszystkie domeny dodatkowe prawda?

A przekierowanie 301 tych wszystkich domen na domene glowna w tym przypadku to nie jest dobry pomysl?

polinkowac je miedzy soba i na koncu rowniez z domena glowna.

Nie tylko między sobą ! Wymieniaj się linkami np: ze strony A linkujesz do kogoś kto linkuje do Twojej strony B itp itd. Cross link według niektórych teorii może być niebezpieczny a jak masz tylko kilka domen to jest bardzo widoczny...(dla branży bo reszta i tak nie wie o co chodzi)

Google powinno po jakims czasie widziec wszystkie domeny dodatkowe prawda?

Oczywiście ale jedynie wtedy gdy gdziekolwiek na stronie już zaindeksowanej w G umieścisz linka do jakiejś swojej strony..

A przekierowanie 301 tych wszystkich domen na domene glowna w tym przypadku to nie jest dobry pomysl?

Jest to bardzo dobry pomysł, jeśli będziesz miał sytuację, że Twoja domena główna jest powiedzmy na 10-15 miejscu a reszta jest pomiedzy 20-40 miejscem a fraza jest tego warta by poświęcić "x" domen, można powiedzieć na stracenie.

Czemu stracenie? Bo by przyniosło to jakikolwiek efekt ta reszta stron musi być już nieźle "dopalona"

Nie zapomnij o jakimś systemie, wrzuć powiedzmy na 2-3 domeny, jak będziesz miał odpowiednią liczbę punktów to dopal testowo, tak delikatnie jakąś domenę, która linkuje do głównej oraz innych stron.

Czy używać systemów do "dopalenia" domeny głównej .... musisz sam taką decyzję podjąć... ja nie używam...

zrob tak jak pisal MKANE

zaplecze tematyczne i linkuj do glownej.

NIE LINKOWAC MIEDZY SOBĄ!

Linkuj je z katalogow zeby mialy moc ale nie miedzy sobą.

Poczytaj o crosslinkingu.

Jak je zlinkujesz to tylko czysto teoretycznie zbudujesz powiazania tematyczne w grupie domen.

Zeby cos takiego osiagnac musialbys dysponowac nie 5 a 100 domenami i nie wzajemnie linkowanymi a a do b b do c c do d, d do e itd i czasem lekki corsslinking jak domena bedzie miala swoja historie i swoj ranking dla tematyki.

Z jak sadze kilkoma domenami nie polecam crossowania linkow.

Z uwagi na to ze jak sadze budowanie zaplecza tematycznego moze byc trudne - zrob druga opcje ktora sugerowal Mkane.

Czyli zaplecze pod systemy.

Choc osobiscie polecalbm troche wkladu i zbudowanie tematycznych serwisow bo poza linkami dobrej jakosci jest szansa przekierowywania tematycznego trafficu.

Pozdrawiam

Mariusz

ps. szybko policzylem i ma 50 domen. :D

Mam podobna sytuacje. troche wiecej domen w zapasie, ale zaczalem wlasnie z 50szt.

- Rozbilem je na 10 serwerow, po 5 szt. na kazdym IP

- uzupelnilem tematyczna trescia od 1 do 10 podstron kazda domena

- zlinkowalem ze soba, ale tak, by:

--- nie linkowaly do siebie te z tego samego IP

--- aby wrocic do tej samej strony trzeba przejsc przez dwie inne (nie ma cross linkow)

- teraz nie konczacy sie nigdy etap linkowania w katalogach

- wyznaczylem na kazdym IP jedna najwazniejsza domene (z nich potem bede linkowal do pozycjonowanej), wyszlo wiec 10szt. 'wazniejszych' domen

- do pozostalych zmierzam w czesci podpiac katalogi, do katalogow systemy

- z punktow uzyskanych z systemow chce dopalic te wazniejsze 10 domen

- gdy te 10szt. nabierze troche mocy zamierzam zaczac linkowac do strony pozycjonowanej

Gdyby ktos zauwazyl, ze popelniam jakis blad w powyzszym planie bede bardzo wdzieczny za zwrocenie uwagi :)

Ewentualnie jak mozna by to usprawnic

czesc gart,

to podobna sytuacja do mojej, a po jakim czasie zaczelo ci to pracowac?

niestety jeszcze nie moge Ci tego powiedziec, jestem na etapie katalogowania.

poza tym wlasnie w tym momencie probuje sie zdecydowac jakie skrypty wybrac pod katalogi.

zanim dodam pierwszy link do strony pozycjonowanej minie pewno ze 2 miesiace.

ale jestem dobrej mysli :D

te dodatkowe stronki to robisz w 100% html czy jakis cms uzywasz?

Te sa zrobione w html, ale wkrotce zaczne prace nad wlasnym cms-em. przyda sie do kolejnych i stare tez bede mogl w niego wrzucic. Imho domeny w liczbie > 50 sa nie do opanowania przez jedna osobe bez jakiegos cms-a.

Statystyki, zarzadzanie domenami, trescia i linkami w jednym miejscu i mozna budowac :D

Tyle, ze predzej czy pozniej trzeba bedzie oplacac copywriterow, bo samemu nie dam rady zrobic takiej ilosci contentu.

Mam podobna sytuacje. troche wiecej domen w zapasie, ale zaczalem wlasnie z 50szt.

..........................

Gdyby ktos zauwazyl, ze popelniam jakis blad w powyzszym planie bede bardzo wdzieczny za zwrocenie uwagi :)

Jest dobrze i przemyślane, ja bym tylko więcej domen przeznaczył na strony tematyczne, powiedzmy nawet do 30 szt oczywiście jak masz content....

Te 10 "głównych" domen zaplecza zróżnicuj pod kątem ilości podstron, postaraj się mieć 2-3 takie co mają więcej niż 100 (najlepiej z 500 ale nieraz to kłopotliwe) podstron.

zanim dodam pierwszy link do strony pozycjonowanej minie pewno ze 2 miesiace.

jesli będziesz miał już jakąs moc, do tego dodawaj stopniowo by nie przedobrzyć.

Imho domeny w liczbie > 50 sa nie do opanowania przez jedna osobe bez jakiegos cms-a.

Zapewniam Cię, że 50 domen to żaden problem dla jednej osoby, wiem coś o tym bo pracuje sam ....... do tego jako edytora używam vi bez żadnego cms`a..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności