Skocz do zawartości

Artykuł na jednej stronie czy podzielony na kilka podstron? Który lepszy dla Adsense?

pmmoskwa

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek sam odpowiem sobie na postawione przez siebie pytanie. Dla mnie lepsze okazały się artykuły dzielone na 3 podstrony. Ale od początku...

mam stronę z anglojęzycznymi artykułami poradnikowymi (10-15 sposobów na...itp) objętości około 1000 słów każdy. Zależy mi najbardziej na ruchu z wyszukiwań w Google. Na początku testowałem rozbijanie wpisów na 3 podstrony z 1-2 bannerami Adsense i miałem lepsze efekty niż obecnie, po powrocie do publikowania w całości na jednej stronie (3-4 banery). Zrobiłem tak bo mam inne wątpliwości. Pierwsza: O ile w Polsce rozbijanie artykułów nawet na 15 podstron to normalka takie przeklikiwanie, to chyba na świecie (zwłaszcza USA czy UK) chyba nie, bardziej przyzwyczajeni do scrollowania, prawda? Czy użytkownicy na dłuższą metę się nie zrażą? Druga: czy tak podzielony artykuł będzie miał negatywny wpływ na pozycje w wynikach wyszukiwań? Ktoś może podzielić się wnioskami z własnego doświadczenia? 

co do przyzwyczajeń się nie wypowiem, ale większość serwisów anglojęzycznych, które znam mają paginację. Pod seo rozbicie na podstrony ma sens, szczególnie że możesz mieć więcej wejść z długiego ogona na poszczególne podstrony artykułu. 

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

jeśli chodzi o przyzwyczajenia, to ogólnie zaleca się, by tworzyć takie strony, które będą wymuszały od użytkowników jak najmniej kliknięć, przeklikania (niestety nie znalazłem żadnych badań na temat takich zachowań), itp, co stoi w zupełnej sprzeczności z ideą rozbijania artykułów na kilka podstron. Strony, którymi się inspiruję, mają cały art na jednej stronie. Starałem się wyszukać jakieś anglojęzyczne serwisy, ale znalazłem może jeden. Możesz podać jakieś znane Ci przykłady? W Polsce takie tipy interia mają czasami po 5 a nawet i 10 podstron z 2-3 zdaniami na jednej podstronie i chyba dobrze na tym wychodzą. 

8 minut temu, pmmoskwa napisał:

W Polsce takie tipy interia mają czasami po 5 a nawet i 10 podstron z 2-3 zdaniami na jednej podstronie i chyba dobrze na tym wychodzą. 

Bo się rozliczają z reklamodawcami w CPM i chcą natrzepać jak najwięcej wyświetleń.

Jeśli przejście między podstronami będzie szybkie i płynne, nie powinno powodować dyskomfortu.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Dzięki za cenne rady. Czy googlowi nie będzie przeszkadzało, że artykuły o obiętości około 600słów, albo krótsze będą podzielone na pół, czyli na dwie podstrony? Dzielę to w wordpresie poprzez "Page Break". Boję się robić jak tipy interia, bo tam często są 2-3 zdania i następna podstrona. 

• 1 miesiąc temu...

Hej dziękuję Wam wszystkim za podpowiedzi :) Zostałem jednak przy całym artykule, publikowanym bez żadnego dzielenia. Miałbym jeszcze jedno pytanie: jeśli zrobię artykuł na załóżmy 700 słów a pod nim dodam drugą część, coś w stylu "People also ask" , "Q&A Section" "i wypiszę kilkanaście zwrotów/pytań jakie ludzie zadają w związku z tym tematem, ale jeszcze bez odpowiedzi, to googlowi nic nie będzie do tego? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności