Skocz do zawartości

Dziwny błąd "soft 404"

ZdziS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Przy sprawdzaniu  strony na Powermapper ukazuje  mi się  komunikat

This site returns "soft 404" errors for missing pages, which means a success status code is returned for non-existent pages. This means some broken links cannot be detected on this site.
Ensure the 404 handler for this site returns HTTP status code 404 for non-existent pages.        
The following status is returned for non-existent pages: 200 OK.

Jak pozbyć się  tego błędu, bo pomimo tego błędu podstrony witryny  ładują się  normalnie

do serwera nie mam dostępu :( poza ftp  bo to w Au

mogę  przesłać wylistowaną  konfigurację jak   ..i to coś  pomoże ;)

Przed chwilą, ZdziS napisał:

do serwera nie mam dostępu :( poza ftp  bo to w Au

mogę  przesłać wylistowaną  konfigurację jak   ..i to coś  pomoże ;)

z drugiej strony wydaje mi się że chodzi o sposób  wczytywania  stron - robię  to jQuery kodem

jQuery(document)$(document).ready(function(){$(".openToDiv").click(function(a){a.preventDefault();var b=$(this).attr("href"),c=$(this).attr("title");$("#maincontent").load(b).animate({scrollTop:0},"fast"),document.title=c})});

może to od tego zależy?

Współczesne strony www nie opierają się na statycznych plikach ale na modelach MVC (Model View- ontroller) lub jako aplikacje SPA (Single Page Application). W związku z tym obsługa błędu brakującej strony (brak danych w bazie) może być błędnie oprogramowana i zwracać status HTTP 200 + jakiś komunikat tekstowy.

Ensure the 404 handler for this site returns HTTP status code 404 for non-existent pages.        
The following status is returned for non-existent pages: 200 OK.

Musisz przeanalizować logikę aplikacji i jeśli nie ma danego zasobu w bazie zwracać status HTTP 404

https://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html

np w PHP za pomocą funkcji heder https://php.net/manual/en/function.header.php

:pisze:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

sorry że  dopiero teraz  piszę

to niejest wp ;) niestety ;)      to "goły"  ,js  css  i html

a strony wczytują  się tam gdzie  powinny  - pomimo tego  komunikatu, niemniej  chodzi mi tylko o poprawną  walidację 

Moja strona 404 wczytuje się kiedy trzeba może  to wina wczytywania podstron tym skryptem do diva ?

Dnia 7.01.2018 o 08:52, jimmi napisał:

jak możesz to wyłącz stronę z błędem 404, zobacz jak będzie działać domyślna konfiguracja serwera.

W tym  PoweMapperze  błąd oznaczony jest  kolorem żółtym jako błąd Section 508 - 2000 /AA więc go chyba zignoruję  bo wszystko śmiga.

Dzięki za rady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności