Skocz do zawartości

Prawa autorskie odnośnie obrazków/zdjęć

Czaoszesq

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli to nie ten dział to bardzo proszę o przeniesienie.

Prawie od samego początku założenia strony ( ok  2 miesiace ) studiuję tematykę łamania praw autorskich i w dalszym ciągu nie wiem dokładnie jak to jest. Charakter mojej strony jest taki że wstawiam na nią duża liczbę dobrej jakości zdjęć i mam obawy że nieświadomie mogę łamać prawa autorskie. Oczywiste jest dla mnie to że każde zdjęcie w internecie posiada swojego własciciela i nie można je sobie tak po prostu przywłaszczyć, natomiast jest jeszcze coś takiego jak osadzanie zdjęć (Embeded ) I teraz temat do którego zmierzam jest pod tytułem:  "Jakie warunki muszą być spełnione w wordpresie, aby dane zdjęcie było osadzone"

1. Czy muszą być w podpisie zdjęcia umieszczane jakieś informacje. Jeśli tak to jakie minimum informacje powinny się znajdować?

2. Czy zdjęcie powinno być odnośnikiem do jakiegoś adresu, Jeśli tak to jakiego ?

3. Czy skopiowanie adresu obrazka i wordpressa to jest to osadzanie ? Czy można tak osadzić obrazek wyróżniony wpisu ?

Beztytulucb94c5ec73c8d806.png

Przechwytywanie52f8c938787bca5f.png

4. Czy jakieś inne wymagania powinny zostać spełnione ?

Zdaje sobie sprawe że te pytania mogą Wam się wdawać głupie ale chce się upewnić w 100 % że dobrze robię , a przede wszystkim nie chce dostać kary od wujka google :P  

Powinno być:

3. Czy skopiowanie adresu obrazka i wstawienie do wordpressa to jest to osadzanie ? Czy można tak osadzić obrazek wyróżniony wpisu ?

Szkoda że nie można edytować tych postów.

Strona o transhumanizmie, medycynie przyszłości i nanotechonologii: Human 2.0

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeszcze chwila i awansujesz do grupy, która może przez pewien czas edytować swoje posty.

To co pokazujesz jest hotlinkowaniem i nie jest to dobra praktyka... powoduje obciążenie tamtego serwera i w drastycznych przypadkach mogą specjalnie dla Ciebie podmienić obrazki na inne.

Jeżeli wyszukujesz obrazki w sieci to szukaj takich które można umieszczać na swojej stronie... w google masz możliwość szukania po licencji użytkowania.  

zaznaczone poniżej Ciebie interesują.

Podpowiedź_019.png

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

^^^ dzieki, bardzo cenna wiedza ;-) Zostało mi jeszcze kilka pytań w tym temacie.

Zazwyczaj biorę zdjęcia z różnych żródeł czy wtedy też mogą mi podomienić zdjęcia na inne?

Jaka kara moze spotkać za łamanie praw autorskich w przypadku zdjęć ? Słyszałem że są osoby które żyja z tego że wyłapują takie osoby.

Niestety czasem będę potrzebował zdjęcia z licencją. Jak to zrobić w sposób najprostszy, aby nie wchodzić w konflkt z prawem ?

1. Jeśli je hotlinkujesz to mogą podmienić specjalnie dla Ciebie.

2. Np. autor może zażądać zapłaty za wykorzystanie zdjęć a stawki mogą być bardzo duże. @Beerbant chyba dość duże sumy ściągnął od osób, które wykorzystywały jego zdjęcia. Sprawa w sądzie to jeszcze zupełnie inna sprawa.

3. Skontaktować się z autorem zdjęć i go poprosić o zgodę na wykorzystanie zdjęć. 

dymna.jpg

43 minuty temu, Czaoszesq napisał:

Jaka kara moze spotkać za łamanie praw autorskich w przypadku zdjęć ? Słyszałem że są osoby które żyja z tego że wyłapują takie osoby.

Kwot dokładnych Ci nie powiem bo bez wiedzy co za zdjęcia, skąd, jaką wartość udowodni ich autor w ewentualnym procesie,jakie straty poniósł, jest bardzo różna.Ale może być czasem tak że do końca życia się nie wypłacisz.

Znam przypadek gdzie ktoś zapłacił prawie 100 tyś i poszło to do podziału dla osoby będącej na zdjęciu (dość znana) i firmy która miała prawo ich wykorzystywania.I to na podstawie ugody gdzie nie robili zbyt dużych problemów.

EDIT: Sprawa została załatwiona polubownie i po cichu, trochę po znajomościach.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

3 godziny temu, jimmi napisał:

1. Jeśli je hotlinkujesz to mogą podmienić specjalnie dla Ciebie.

2. Np. autor może zażądać zapłaty za wykorzystanie zdjęć a stawki mogą być bardzo duże. @Beerbant chyba dość duże sumy ściągnął od osób, które wykorzystywały jego zdjęcia. Sprawa w sądzie to jeszcze zupełnie inna sprawa.

3. Skontaktować się z autorem zdjęć i go poprosić o zgodę na wykorzystanie zdjęć. 

Właśnie kontakt z autorem jest dla mnie bardzo słabym rozwiązaniem. Miałem to napisać na wstępie.  Prowadze stronę dla przyjemności i narazie nie mam z niej żadnych zysków. Mówiąc szczerze nie chce mi się mailować o jedno głupie zdjęcie, a gdyby autor zaczył sobie jeszcze jakąś kwotę to już wogóle odpada. 

3 godziny temu, Finan napisał:

Ale może być czasem tak że do końca życia się nie wypłacisz.

Znam przypadek gdzie ktoś zapłacił prawie 100 tyś i poszło to do podziału dla osoby będącej na zdjęciu (dość znana).

No właśnie to jest trochę chore, bo tworzy się sytuacja w której oskarżony staje się ofiarą.  Przy takiej kwocie już bym wolał odsiadkę.

A jak to jest w sytucji gdy robie PrSc z zastrzeżonego video ? Na pewno trudniej jest do tego dojść.

6 minut temu, Czaoszesq napisał:

No właśnie to jest trochę chore, bo tworzy się sytuacja w której oskarżony staje się ofiarą.

Jak to oskarżony ofiarą?, wykorzystał nielegalnie czyjeś prawa = trzeba płacić.Jak wolisz odsiadkę to mam dobrą wiadomość,łamanie praw autorskich też podchodzi pod kodeks karny, nie pamiętam dokładnie, ale chyba do 3 lat.Co wcale nie oznacza że po odsiadce nie musisz zapłacić.

Korzystaj z darmowych zdjęć, najprościej i najpewniej, jest trochę darmowych stocków.

I tak jak @Finan napisał łamanie prawa autorskich w tym majątkowych podlega pod KK. więc w Twoim wypadku radzę unikać zdjęć, które są na innej niż darmowej licencji.

dymna.jpg

9 minut temu, Finan napisał:

Jak to oskarżony ofiarą?, wykorzystał nielegalnie czyjeś prawa = trzeba płacić.Jak wolisz odsiadkę to mam dobrą wiadomość,łamanie praw autorskich też podchodzi pod kodeks karny, nie pamiętam dokładnie, ale chyba do 3 lat.Co wcale nie oznacza że po odsiadce nie musisz zapłacić.

Zgadzam się z tym że prawo musi być przestrzegane, ale nie powinno się iść do węzienia jeśli się zwinie batonik ze sklepu.

Po za tym to piękne zdjęcie Mount Everestu które wkleiłem na początku jest z licencją. W dodatku zostało jeszcze zmodyfikowane.  W tym przypadku też mi grozi 3 lata ? 

właśnie ja się pierwszy raz spotkałem z pojęciem hotlinkowania :P .

Osadzanie, niektórzy mówią ebedowanie, coś o czym mówi ta Pani: https://domowa.tv/nie-kradnij-zdjec-jak-legalnie-wstawiac-fotki-na-bloga/ .

Aby nie czytać niepotrzebnie całości wkleje istotny fragment:

"Embedując (wstawiając) zdjęcia pokazujecie je u siebie, ale tak naprawdę nie umieszczacie ich fizycznie, a udostępniacie."

Taka opcja by mi się bardzo przydała, ale nie wiem jak ją zastosować.

Pani ma częściowo rację, a częściowo nie.Nadal zależy od tego jaka licencja (np. możesz, ale musisz podać autora,link do źródła, itp.) oraz często także od tego co powie sędzia w ewentualnym sporze sądowym.A jeden może przyznać Tobie rację, a inny w takiej samej sprawie pozywającemu.Niestety ale prawo cywilne jest dość skomplikowane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności