Skocz do zawartości

Własna działalność

asseq

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, zakładał ktoś z Was ostatnio własną działalność gospodarczą i otrzymał dotację? Myślę o tym od jakiegoś czasu, jednak warunki jakie trzeba spełnić i głosy ludzi którzy brali dotację nie napawa optymizmem. Chciałbym do tego uczciwie podejść i wykorzystać te pieniądze na rozwój mojej strony. Chciałbym pracować b2b + rozwijać po godzinach mój projekt i płynnie na niego przejść, jednak warunek taki jak obowiązek wydania dotacji w ciągu miesiąca nie pomaga. Jedynym sensownym rozwiązaniem byłoby dla mnie doładowanie wirtualnych portfeli jak Whitepress czy seotxt, zakup oprogramowania jak Semstorm tylko czy takie coś przejdzie? Nie chcę kupować sprzętu by po za rok sprzedać jak robią  niektórzy, bo chcę by faktycznie ta dotacja mogła mi pomóc. Ktoś spotkał się z tym tematem i udzieliłby mi paru porad? 

@up z tego co wiem, to dofinansowanie możesz upłynnić na narzędzie niezbędne do wykonywania zawodu, a nie na reklamę, tzn na reklamę jest jakiś % całości ale nie, że doładujesz sobie za 20k whitepress :D W biznesplanie podajesz co do czego i za ile jest Tobie niezbędne, a później siadają "mądre głowy" i decydują co jest Tobie potrzebne, a co nie :) Mi np 5 lat temu powiedziano, że drugi komputer do prowadzenia działalności informatycznej jest zbędny i np go odrzucili Oo i musiałem go kupić za kasę z własnej kieszeni, bo Panie były mądrzejsze.

w zależności od PUP na reklamę można przeznaczyć 20% tzn. na stronę internetową banery itd. nawet na pozycjonowanie. Natomiast tak jak wspomniał Dralik musisz dobrze wszystko opisać i wykazać stosowne argumenty iż jest to niezbędne do wykonywania zawodu. 

Sprawdź  kontenery biurowe Ultramodula, – to innowacyjna marka z branży budownictwa modułowego będąca częścią firmy Ultragroup.
Autoryzowany sklep z zegarkami, zegarki męskie i damskie - Zegart.pl

A może chcesz kupić meblościanki - sprawdź perlavita.com.pl meble do każdego wnętrza. W dobrej cenie.

Po 1, wszystko zależne jest od składu komisji, jeżeli będą ludzie młodzi i posiadać wiedzę na ten temat to może się udać uzyskać dofinansowanie, jeżeli nie to przegrasz z kolejnym amatorem fotografem, względnie innym biznesmenem jaki de facto mógł mieć w niej znajomości.

Oprócz dotacji w UP masz jeszcze w tej samej instytucji inne możliwości pozyskania środków (jak zakładasz firmę powiedzmy z dala od miejsca zamieszkania a pochodzisz z terenów wiejskich, nisko oprocentowane pożyczki itd, zanim siadłem na wózek chciałem się starać )

pzdr

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

@Dralik no tak, ale koszt pozycjonowania to w głównej mierze content i pozyskiwanie linków zewnętrznych - oczywiście wszystko w uproszczeniu, ale w pewnych warunkach jest to niezbędne i nieuniknione - kwestia taka czy udałoby się to uargumentować komisji... Bo jak nie, to chyba nie ma sensu pchać się w firmę bez konkretnego planu. Nie planuje na ten moment rzucanie wszystkiego i rozkręcanie biznesu - chcę dzięki dotacji rozkręcić mój portal (obecnie zarabia na ten zus), ale przy odpowiednim nakładzie pracy i inwestycji myślę, że na spokojnie robiłby średnią krajową - do tego właśnie przydały by mi się pieniądze by kupić treści na bloga, pomóc SEO w postaci linków zewnętrznych, postawienie jakiś zaplecz - ale to wszystko generuje koszta. A kupić teraz aparat i inny sprzęt, za rok sprzedać i wtedy zainwestować w portal dla mnie odpada - dostaję pieniądze na rozwój działalności i tak też bym to chciał zrobić. 

@lukaszbyra ciekawe czy ktoś miał styczność na takie dofinansowanie w takiej bądź podobnej branży 

@Herkules  dzięki 

5 minut temu, asseq napisał:

dostaję pieniądze na rozwój działalności i tak też bym to chciał zrobić

dofinansowanie jest jakby na nową działalność, a nie na jej rozwój, to że my "rozwijamy" a nie zakładamy od 0 to już inna strona medalu ;)
Możesz kupić np stronę (pewnie ktoś Ci na to kwit da) za nie małą kwotę, do tego możesz kupić wtyczki wspomagające seo (nawet te darmowe, tak samo jak w przypadku strony myślę, że spokojnie to ogarniesz) to też narzędzie, możesz kupić program do obróbki zdjęć na stronę.
Artykuły typu whitepress nie są czymś czym będziesz mógł się okazać np w 11 miesiącu prowadzenia działalności podczas kontroli jako coś twojego, to jest reklama taka sama jak wizytówki, baner czy jeszcze coś innego, za to np semstorm itp narzędzie już możesz kupić, zakup domen pod zaplecze, hostingów/serwerów to też powinno przejść skoro biznes ma być typowo skierowany w zarobek online

@Dralik o ile softy czy programy przejdą, to nie ma szans na wtyczki ;) chyba, że będzie elektrykiem ;) na prawdę ludzie w komisji nie mają o tym pojęcia a to 80% uzyskania środków :)

Jeżeli rozwój działalności, to strzelałbym bardziej w Regionalny Program Operacyjny dla mikroprzedsiębiorstw

Chociażby tu

Czyli jako oprogramowanie (a więc komplet narzędzi ;) to rozumiem :)

Ja składałem na mobilny warsztat motoryzacyjny, odrzucono z powodu braku kierunkowego wykształcenia ;)

@Dralik rozumiem, mówię tutaj skrótami myślowymi - po prostu sprawdziłem czy mój pomysł ma rację bytu i okazuje się, że tak - dlatego chcę tak na prawdę ruszyć z projektem. 

Generalnie to bym chciał świadczyć usługi seo - a przy tym rozwijać poboczną rzecz - że tak powiem byłbym swoim klientem :D:D 

Dzięki za wypowiedzi, przemyślę wszystko, ułożę w jaką logiczną całość, porozmawiam w urzędzie i zobaczymy co z tego tortu uda się ugrać ;-) 

26 minut temu, Herkules napisał:

Ja składałem na mobilny warsztat motoryzacyjny, odrzucono z powodu braku kierunkowego wykształcenia ;)

Interesujące. Myślałem, że w Niemczech wymagają wykształcenia zgodnego z wykonywanym zawodem a u nas nie.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Wykonywany zawód to nie chęć stworzenia własnego biznesu opartego o dotację z PuP czy w innej formie ;) 

Miałem 3 lata pracy w branży motoryzacyjnej, nie przeszło ;)

Wygrała fryzjerka i chyba jakiś sprzedawca, oba biznesy nierentowne jak na 35 tysięczne miasto, już dawno pozamykame

Teraz będę na spokojhnie trzaskał refinansowanie w razie czego jak zajdzie taka potrzeba ;)

@Herkules ale to jest normalne, z wszystkich osób składających papiery o dofinansowanie jako jedyny miałem ucięte 7k na kompa i podzespoły, jako jedyny działam 5 rok, reszta już dawno zamknięta z grupy, w której byłem odnośnie dofinansowania w PuP :)

• 2 tygodnie później...

Zamiast tracić czas na dotacje z UP polecam zainteresować się LGD w pobliżu swojego miejsca zamieszkania. Jeszcze w zeszłym roku rozdawali po 50 tys w konkursach na rozpoczęcie działalności i zazwyczaj wniosków było na tyle mało, że nie wyczerpywali puli pieniędzy i de facto każdy co złożył wniosek dostał. Znacznie mniej formalności i zazwyczaj wystarczy mieć numer identyfikacyjny producenta, który za darmo uzyskać może każdy w ARMIR.

Zapraszam także na mojego bloga Jacek Jagusiak. Oferuje także usługę odwirusowania stron www jak i serwerów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności