Skocz do zawartości

Początki jak zawsze trudne, pytanie i problemy

JanekSeo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, forum przeglądam już kilka tygodni ale im więcej czytam tym mniej wiem, a na niektóre pytania nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.

Zauważyłem, że wiele osób ukrywa swoją wiedzę co mnie zupełnie nie dziwi jednak mam nadzieję, że podpowiedzi jakie uzyskam nie będą umyślnie wbijały mnie w bagno :-)

Odrazu zaznaczę, że nie zamierzam wbijać się w branżę seo i kiedykolwiek oferować takie usługi, tylko chcę zająć się tym czysto hobbystycznie, oczywiście jak na dobre hobby przystało będę na nie przeznaczał jakieś środki :-) Oczywiście poza czujnym okiem żony.

1. Czy korzystając z wygasłych blogów web 2.0 można/warto używać anglojęzycznych czy skupiać się tylko na polskich ? Oczywiście mowa o blogach z backlinkami w danym języku.

2. To samo tyczy się domen wygasłych, czy jest sens korzystać z domen w innym języku zakładając na nich polski blog/stronę ?

3. Z jakich narzędzi korzystać przy ocenie wartości domeny/bloga ? Na forum przewija się sporo i każdy chyba ma swoje ulubione ale może na początek zacząć korzystać z jakiegoś konkretnego. Na razie używam Ahrefs i Majestic choć nie wiem czy do końca poprawnie :-)

Witam, forum przeglądam już kilka tygodni ale im więcej czytam tym mniej wiem, a na niektóre pytania nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Zauważyłem, że wiele osób ukrywa swoją wiedzę co mnie zupełnie nie dziwi jednak mam nadzieję, że podpowiedzi jakie uzyskam nie będą umyślnie wbijały mnie w bagno :-)

Odrazu zaznaczę, że nie zamierzam wbijać się w branżę seo i kiedykolwiek oferować takie usługi, tylko chcę zająć się tym czysto hobbystycznie, oczywiście jak na dobre hobby przystało będę na nie przeznaczał jakieś środki :-) Oczywiście poza czujnym okiem żony.

1. Czy korzystając z wygasłych blogów web 2.0 można/warto używać anglojęzycznych czy skupiać się tylko na polskich ? Oczywiście mowa o blogach z backlinkami w danym języku.
2. To samo tyczy się domen wygasłych, czy jest sens korzystać z domen w innym języku zakładając na nich polski blog/stronę ?
3. Z jakich narzędzi korzystać przy ocenie wartości domeny/bloga ? Na forum przewija się sporo i każdy chyba ma swoje ulubione ale może na początek zacząć korzystać z jakiegoś konkretnego. Na razie używam Ahrefs i Majestic choć nie wiem czy do końca poprawnie :-)

Nikt się nie kwapi to może coś podpowiem

Z tego co wnioskuję lepiej korzystać z blogów w tym samym języku z uwagi na linkowanie.
Co do narzędzi to Majestic i sprawdzenie czy domena nie służyła do spamu.

Wysłane z P10 przy użyciu Tapatalka

Ze względów praktycznych używam polskich ale pojedyncze linki z zagranicznych domen również działają dobrze. Jak masz jakąś fajną domenę to możesz śmiało brać :)

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

1. można z czasem jak wrzucisz tam polskie treści będą polskie.

2. według mnie raczej nie warto pchać się w domeny narodowe, ale nowe i globalne są ok. czasami narodowe takie jak np. .fm, .it, io są ok bo właściwie są wykorzystywane tak samo jak globalne.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Dziękuję za odpowiedzi.

11 minut temu, jimmi napisał:

1. można z czasem jak wrzucisz tam polskie treści będą polskie.

2. według mnie raczej nie warto pchać się w domeny narodowe, ale nowe i globalne są ok. czasami narodowe takie jak np. .fm, .it, io są ok bo właściwie są wykorzystywane tak samo jak globalne.

Co do drugiego punktu to chodziło mi tak jak w pierwszym o język strony, nie o rozszerzenie bo w sumie mam tylko com i net.

A jak to wygląda na starcie, gdy domena ma powiedzmy 200 linków kierujących do niej ze stron EN, a ja wprowadzam na niej artykuły polskie i linkuje do polskich stron ? Nie jest to ryzykowne lub "źle" widziane przez google ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności