Skocz do zawartości

Po aktualizacji Windows niektóre komputery na procesorach AMD przestały działać

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

W skrócie Windows wydal aktualizacje która lata dziury Spectre i Meltdown.

Niestety niektóre komputery po aktualizacji przestały działać. Ekipa Windows wini w tym AMD, że podały niewystarczające dane do swoich procesorów.

Więcej na :

https://www.theverge.com/2018/1/9/16867068/microsoft-meltdown-spectre-security-updates-amd-pcs-issues

Z tego co ja zrozumiałem Spectre to dziura w CPU intela  a Meltdown i intela i AMD. Dziury dotyczą CPU produkowanych po 1995 roku. Dziury są poważne bo pozwalają zgrywać z komputera nawet hasła i loginy. Windows zrobił aktualizację zbiorczą, ale AMD niby podały nie prawidłowe dane, lub jak inni mówią niepełne i komputery po prostu przystały włączać się. Aktualizację wycofały ale nowych z tego co widzę jeszcze nie ma. Problem dotyczy aktualizacji wydanych 3-9 stycznia.

Łatane mają być wszystkie OSy, Apple ma najłatwiej bo to tylko kilka konfiguracji i szału z dużą liczbą procesorów nie ma czy innych komponentów.

Linux/unix to inna bajka, masa różnego sprzętu i tak na prawdę nie wiadomo kto ma to łatać.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

MacOS już dawno łatkę miał wprowadzoną  (10.13.2). Póki co nie widać lamentów użytkowników na spadki wydajności.

U mnie po wprowadzeniu łatki na W10, mam i5 3 generacji -  to jedyne co odczułem ponowny powrót problemów z zamrażaniem ekranu. Zrobię niebawem test i zobaczę czy jest duży spadek na wydajności. 

Szkółka sadzonek winogron w Dolinie Prądnika, sprzedaż sadzonek winorośli.  |  Przewodnik po Ojcowie: Strona o Ojcowskim Parku Narodowym  

Ale to, że oprogramowanie i sprzęt z jabłuszkiem lepiej zaprojektowane i zoptymalizowane to nikt nie podważa. Ale  jak pokazuje statystyka większość i tak pracuje na innych platformach. Co do samej "dziury" to jestem dość sceptyczny co do oceny, że ona tam okazała się przypadkowo. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności