Skocz do zawartości

Najszybszy sposob logowania dzialan urzyszkodnikow

Mendax

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec tak: za miesiac-poltora planuje wystartowac z pewnym serwisem, ktory docelowo moze miec powyzej 5000 wywolan strony na minute (w przyblizeniu, bo bedzie oparty na AJAX-ie).

chcialbym dokladnie logowac dzialania userow, czyli zapisywac sobie date, ip, pare innych rzeczy ze zmiennych serwera, i do tego, przede wszystkim, to, co userzy wklepuja w formularze.

i teraz pytanie: czy lepiej bedzie, jesli skrypt bedzie to zapisywal do plikow, czy tez moze optymalniej zapisywac to do bazy danych?

w pierwszym wypadku chodzi o oddzielny plik dla kazdego usera, fopen z "a" i fwrite.

w drugim najprawdopodobniej specjalna baza danych i po tabeli dla kazdego usera.

od razu zaznaczam, ze dane te nie beda wyswietlane/modyfikowane/itp na serwerze, tylko juz u mnie na localhoscie. odchodzi wiec kwestia szybkosci przegladania/wyszukiwania/itp, a zostaje jedynie dodawanie wciaz nowych rzeczy.

poza tym zastanawiam sie, czy nie postawic od razu dwoch serwerow - jeden do wykonywania skryptow a drugi tylko do bazy...

co poradzicie?

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

Jeśli chcesz zliczać odsłony, to MySql raczej tego sensownie nie uciągnie (zwłaszcza że trzeba doliczyć do tego zapytania generowane normalnie przez odsłonę), jeśli baza, to postgres- ale tu się nie wypowiadam bo ni mam doświadczenia !!!.

Osobiście zrobiłbym pliki tylko nie żeby były składowane wszystkie w jednym katalogu bo dysk spuchnie, a dzielone na katalogi.

Ale jeśli właśnie np. formularze tylko- to IMO mysql styknie.

ktory docelowo moze miec powyzej 5000
co daje 83 wywolania na sekunde. To razy tylko 2 pliki np graficzne wchodzące w sklad jednej strony + sam plik tej strony = 166 + 83 ok 250 wywolan HTTP na sekunde... Wiec możesz JUŻ zacząć skalpować apacha !!!

A gdzie reszta ...

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Plusy plikow :

latwosc implementacji

duza szybkosc dla malych plikow.

Plusy DB:

latwa obrobka danych (selecty).

(jesli logujesz to predzej czy pozniej bedziesz robil sobie jakies statystyki lub sledzil ruch

jesli dane bedziesz trzymal w plikach tekstowych to musisz pisac oddzielne mechanizmy do

ogladania)

co do szybkosci dla duzej ilosci danych to wydaje mi sie ze mysql bedzie szybszy niz pliki

przy duzych plikach jeszcze dochodzi zzeranie pamieci.

Jesli duzy ruch i duzo danych rozwazylbym polaczenie obu metod :

bezposredni zapis do pliku a co jakis czas zrzut do bazy z czyszczeniem pliku

weecioo, papieros: dziekuje serdecznie za porady.

najprawdopodobniej uzyje plikow posegregowanych w katalogoach i co 24h przerzut calosci cronem do bazy danych.

"obrobka i skrawanie" :) bedzie sie juz odbywala po zrzucie bazy na komputer niewlaczony do systemu.

Mion: po pierwsze, jesli pisze, ze ok. 5k wywolan to mam na mysli rowniez i grafike. sam serwis bedzie korzystal z maksymalnie uproszczonego AJAX-a.

poza tym, mam to szczescie, ze jesli dobrze pojda negocjacje, bede mial do dyspozycji Xeona 3,2Ghz tylko dla siebie :)

burzam: przez pewien okres mialem dostep do logow konkurencji ;), a ze ta konkurencja ostatnio podupadla, to mysle, ze przy obecnie posiadanym przez moje strony potencjale reklamowym, bede w stanie do konca roku osiagnac poziom ponad tysiaca jednoczesnie korzystajacych z serwisu osob.

Fabryka Spamu - mój SEO-blog

Polecam prosty CMS - PikoCMS do stawiania zaplecza.

rozumiem :)

sory za poprzedni wydzwiek mojego posta, na forach pelno dzieciakow ktorym zdaje sie ze pozjadaly wszystkie rozumy...

Czeka Cie ciekawe wyzwanie, bo o ile baze mozesz obsluzyc za pomoca jakiejs madrej bilblioteczki to jak zamierzasz sobie poradzic z rownoczesnym zapisywaniem wynikow w plikach ?

sam serwis bedzie korzystal z maksymalnie uproszczonego AJAX-a.
Myślisz, że AJAX nie robi wywołań HTTP ? Poza tym to prędkość procesora nie będzie miała znaczenia tylko

Szybkość dysków - koniecznie SCSI

Typ macierzy dyskowych

Wielkość dostępnej pamięci RAM

Korzystanie z rozwiązań PROXY

itd....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności