Skocz do zawartości

link rel="canonical" - a strona kanoniczna

lukasz_

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam pytanie odnośnie parametrów "canonical" zamieszczanych w <head> strony. 

Rozumiem że na stronia "test.pl/B" która jest duplikatem strony "test.pl/A" zamieszczamy tag <link> rel="canonical" href ="https://test.pl/A" />

Czyli informujemy google ze na stronie B jest zduplikowana treść, a oryginalną treść google może znaleźć na stronie A.

Teraz właściwe pytanie, czy na stronie A czyli "test.pl/A" również ustawiamy w sekcji <head>  tag <link> rel="canonical" href ="https://test.pl/A" />  informując że to właśnie ta strona jest stroną oryginalną, czy też tag link canonical ustawiamy tylko na zdubplikowanych stronach, a te oryginalne nie powinny zawierać tej częsci kodu HTML.

Domyślam się ze ten kod na stronia A nie jest potrzebny, ale czy jeśli jest zamieszczony może to mieć jakieś negatywne skutki w postaci problemów z indeksacją?

Mówiąc prościej, czy strona kanoniczna powinna wskazywać siebie jako kanoniczną?

Nie ma takiej potrzeby, a negatywnych skutków nie zauważyłem. Na Twoim miejscu bym nie umieszczał.

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

15 godzin temu, Awartis napisał:

które powstały w wyniku stosowania tagów

Zależy w jakim CMS-e. Jak masz Wordpress po prostu wyłączasz indeksowanie tagów. 

Podstawowe narządzie dane dla robotów to są index/noindeks, follow/nofollow.  rel="canonical" jest ważny ale jest tak o punkt dalej bo jest tylko sugestią dla robota. 

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

6 godzin temu, Grey Ronin napisał:

Zależy w jakim CMS-e. Jak masz Wordpress po prostu wyłączasz indeksowanie tagów. 

Podstawowe narządzie dane dla robotów to są index/noindeks, follow/nofollow.  rel="canonical" jest ważny ale jest tak o punkt dalej bo jest tylko sugestią dla robota. 

Tak, mam Wordpress'a, zastanawiałem się nad wyłączeniem ich indeksowania, ale czy one nie mają jakiejś mocy jeżeli strona miała taką strukturę już od kilku lat?

3 godziny temu, whiner napisał:

Umieszczaj seflcanonicale, nie bedziesz pozniej miał syfu z parametrami. 

Na tagach umieszczaj canonicali na samą siebie, w skrócie:

domena.com/tag-cycki nie jest duplikatem domena.com/artykul-o-cyckach 

Wydaje mi się, że w moim przypadku byłby to bardzo zły pomysł. Mam 400 wpisów, a w wynikach wyszukiwania ponad 6000 podstron, gdzie większość to właśnie tagi, a ich treść na stronie ogranicza się do linku do prawidłowej podstrony.

37 minut temu, whiner napisał:

To zobacz jeszczei lle masz ruchu z tych tagów.
Jak mało to noindex,follow na tagach i canonical na samą siebie

Niektóre generują ruch, ale większość nie, tylko zaśmiecają indeks. Zdecydowałem się na ustawienie nofollow w Yoast w taksomiach post_tag. Ile mniej-więcej czasu potrzeba żeby google wyindeksowało moje strony z tagami? Czy mógłbym to jakoś przyspieszyć?

3 godziny temu, Awartis napisał:

Zdecydowałem się na ustawienie nofollow w Yoast w taksomiach post_tag

To źle ustawiłeś. Ma być noindex, follow czyli łopatologicznie nie indeksujesz stron tagów w Google (noindex) ale robot podąża (follow) za linkami wewnętrznymi na tych stronach.

3 godziny temu, Awartis napisał:

Czy mógłbym to jakoś przyspieszyć?

Zaktualizuj mapy XML witryny  w Search Console - trochę to może przyspieszyć aktualizację indeksu.

𝓒𝓸𝓰𝓲𝓽𝓸, 𝓪𝓻𝓻𝓲𝓹𝓲𝓸 𝓭𝓲𝓮𝓶, 𝓿𝓲𝓿𝓸, 𝓬𝓻𝓮𝓭𝓸, 𝓮𝓽 𝓼𝓹𝓮𝓻𝓸, 𝓱𝓾𝓶𝓪𝓷𝓲𝓽𝓪𝓽𝓮𝓶 𝓷𝓸𝓷 𝓭𝓮𝓼𝓽𝓻𝓾𝓬𝓽.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności