Skocz do zawartości

samoczynna zmiana delegacji

Daniel Kędzierski

Rekomendowane odpowiedzi

Kurde normalnie jak nie urok to sraczka.

Na kilku domenach dotknelo mnie cos malo przyjemnego.

Natomiast zostaly mi zmienione dns automtycznie na inne ktore nie byly prawidlowymi i byl sobie tak kiedys.

Sytuacja o tyle byla bolesna ze owej zmiany nie zauwazylem bowiem zmienione zostaly 2 z 3 dns.

1 ten prawidlowy akurat do home ktory to tez odpowiadal mi powodowal ze widzialem strone normalnie.

A fakt spadku ruchu 80% tlumaczylem sobie raczej chwilowymi zachwianiami no i nie byl to jakos wazny dla mnie serwis - ale generujacy nawet nie male zyski.

Wykrylem sprawe 2 dni temu a pierwsza zmiana delegacji nastapila 22 wrzesnia.

Gdy juz wyczailem ze mam pozmieniane wpisy w dns zaczelem pytac registra Az co jest grane.

Dostalem info ze to wina NASK bo nask mial pada i blabla.

Przywrocilem prawidlowe DNS i wczoraj owa domena zaczynala powoli funkcjonować (propagacja prawidlowych DNS)

Dzis kolo godzin 4-5 rano dostaje sms ze serwis nie dziala bo mam takie powiadomienie.

Wstaje nauczony doswiadczeniem sprawdzam na jakie DNS jest wydelegowana domena.

Okazuje sie ze ponownie 2 z 3 DNS to DNS azetu.

Ok ustawilem ponownie swoje dns i w oczekiwaniu na obsluge zastukalem o 9 do AZ.

Nastepnie dowiedzialem sie ze mam przeciez ustawione DNS azet.

Czyli pomiedzy godzina 4-5 a 9 nastapila 3 zmiana DNS (automatyczna bez mojej checi).

Tak czy tak od 22 do dzis serwis tracil po okolo 5000 UU dziennie - jakies tam zyski itp.

A w odpiedzi dostalem tyle:

Witam serdecznie ,

Skontaktowałem się z naszym programistą w sprawie zmian delegacji dla

Pana domeny i wyjaśniłem sytuacje.

O ile w poniedziałek NASK miał problem ze swoim systemem w poniedziałek

to dzisiejsza zmiana delegacji

a więc przywrócenie starego przekierowania wystąpiła z powodu błędu w

naszym systemie.

Programista jak tylko otrzymał ode mnie maila natychmiast zlokalizował

problem i usunął.

Wobec czego taka sytuacja nie powinno mieć już miejsca.

Za wszelkie problemy z tego tytułu serdecznie Pana przepraszamy.

--

pozdrawiam serdecznie,

----

Bartosz Lassak az.pl

blassak@az.pl ul. Sosnowa 6a

www.az.pl 71-468 Szczecin

tel. +48.914243792 Poland

Po 1 nie sadze ze 1 pad byl wina NASKU ale niech bedzie.

Bo nie sadze by nask nadpisywal sobie delegacje domen na domyslne serwery registra.

Tak czy tak straty w postaci ruchu, kasy i byc moze zmniejszenia indeksu poprzez brak dostepnosci domeny są i pewno jeszcze będą przez jakis okres.

Nie wspominajac juz reakcje uzytkownikow ktorzy nie mogli wejsc na strone i byc moze zniecheceni juz nie wroca. Nie myslac o robotach ktore dostawaly 404 przez tak dlugi okres.

Pytanie tylko czy za błąd owego systemu mam płacić tylko ja ?

Bo czlowiek kupuje dobre serwery zeby miec pewnosc ze bedzie dzialac i te w homa sa dobre to okazuje sie ze serwis moze zniknac z sieci bo cos bedzie ci zmienialo delegacje domeny.

Tak czy tak posprawdzajcie sobie Wasze domeny bo ktoregos pieknego dnia moze sie okazac ze czesc dnsow jest nie taka jak chcecie i wy widzicie serwis ale ludzie ktorzy odwolaja sie do drugiego dnsa moga go nie widziec.

Dodam tylko ze ciezko bylo mi zlokalizowac owa sytuacje bowiem ja dostawalem dobry DNS. i szukalem wady w swoich skryptach tracac czas.

Grozaaa normalnie

Tak czy tak posprawdzajcie sobie Wasze domeny bo ktoregos pieknego dnia moze sie okazac ze czesc dnsow jest nie taka jak chcecie i wy widzicie serwis ale ludzie ktorzy odwolaja sie do drugiego dnsa moga go nie widziec.

Może głupie pytanie :

Jak to najprościej sprawdzić ?

dns.pl

who is i ci pokaze na jakie masz dns wydelegowana domene.

Teraz to moze juz sie tak nie zloszcze.

Ale ile ja sie nawalczylem ze skryptami ktore sie odwolywaly do tej domeny.

Szukajac bledu bo ciagle widzialem ze serwis dziala.

Tak czy tak wkurzajace jest to ze za nie swoje bledy tez musi sie placic.

Ja rozumiem kiedy czlowiek placi za swoje bledy.

No chyba ze place za swoj blad a bledem bylo ulokowac tam domeny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności