Skocz do zawartości

Szukanie wygasłych domen

JanekSeo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Cześć Janek,

Podstawowy błąd "u nas" to szukanie perełek w PL. Większość "fajnych" domen przejmuje aftermarket albo ludzie zakładają opcje na nie przez aftermarket.

W ciągu pierwszych 24h większość domen jest rejestrowana a w następnych 72h Ci którzy jednak widzą, coś co umknęło innym albo z jakiegoś powodu nie chcą inwestować nawet kilkudziesięciu złotych ( zazwyczaj zbyt słabe linki, spam, słaba widoczność ).

Rozwiązaniem dla tej sytuacji jest obserwowanie wygasających domen i zakładanie opcji tak aby na pewno przechwycić daną domenę bo pewnie już ktoś na nią się czai. Może to być użytkownik albo ( z moich obserwacji ) sam aftermarket który potem tymi domenami "handluje" u siebie na rynku.

Co do parametrów to każdy ma swoje. Ludzie wybierają domeny wygasłe na podstawie:

a) linków - im więcej jakościowych tym lepiej, nie zależnie od tematyki,

b ) mniej linków ale za to stawiają na tematyczność,

c ) fajna nazwa + trochę linków

Sytuacja z tego tygodnia - rozmawiałem z właścicielem sklepu internetowego z butami sportowymi. Przechwycił domenę po innym sklepie o tematyce sportowej i przekierował domenę do siebie. Z tego co mówi - dużo fraz typu "sklep + fraza" poszło mu do góry.

301 nie działa tak jak kiedyś ale jak widać niekiedy przynosi nadal pozytywny skutek :-)

Jeśli chodzi o mnie to uważam, że każdą domenę trzeba sprawdzić jeśli chodzi o Wayback Machine ( przeszłość, co tam stało ostatnio na niej ) + linki.

Im fajniejsze linki ( takie które trudniej pozyskać ) tym lepiej.

Dodatkowo warto sprawdzić historyczną widoczność np. Senuto/Semstorm (ale w aHrefsie też powinieneś widzieć widoczność z poprzedniego 1-2-3msc jeśli wygasła pare dni temu ). Jeśli domena rankowała to zapewne jest wolna od kary + jest wartościowa dla Googla który dał jej pozycje :-).

Musisz sam sobie odpowiedzieć - czego szukasz ale też racjonalnie podchodzić do tematu. Praktycznie nie możliwe jest znalezienie perełki z 50+ RD po tygodniu lub dwóch od wygasnięcia bo już ktoś ją "upolował". Bądź szybszy i albo zakładaj opcje na domenę która wygaśnie jutro albo rejestruj domeny wygasłe z paroma fajnymi linkami w ciągu max 72h po wygaśnięciu.

Powodzenia i jeśli masz jakieś pytania to zapraszam na priv/skype lub Facebook!

giphy.gif

Expired1.com - Znajdź wygasłe/wygasające domeny

PL/UK/DE/FR/ES/SE/FI/NO/DK/AU + COM/INFO/ORG/NET

Zastanawiam się czy jest sens kupowania domen tylko ze względu na ich wiek? Bez jakiegoś patrzenia na linki, powiedzmy, że tylko tematyczność?

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

58 minut temu, Toto napisał:

Zastanawiam się czy jest sens kupowania domen tylko ze względu na ich wiek?

Na swoja firmową domenę polowałem 9 lat. Linki mnie w zasadzie nie interesowały chociaż były bardzo dobre. Zależało mi tylko na nazwie domeny.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

2 godziny temu, adamman napisał:

Jestem w szoku, że tyle osób wciąż interesuje się wygasłymi domenami.

A mógłbyś poszerzyć swoją wypowiedź? Bo ciekawy jestem dlaczego użyłeś słowa "wciąż". Jestem też ciekawy, dlaczego z jednej strony się dziwisz, za za chwilę mówisz, że trzeba do nich umiejętnie dobudować linki.

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

10 godzin temu, Toto napisał:

Jestem też ciekawy, dlaczego z jednej strony się dziwisz, za za chwilę mówisz, że trzeba do nich umiejętnie dobudować linki.

Większość wygasłych domen nie ma mocy. Nie wiem dokładnie o co chodzi, ale google jakby nie bierze pod uwagę linków, które prowadziły do domeny przed jej wygaśnięciem. Są to nie tylko moje obserwacje.

Możesz dobudować do niej nowe linki, aby miała moc. W praktyce jednak nie ma większej różnicy czy dobudujesz linki do wygasłej domeny, czy do nowo zarejestrowanej domeny bez historii pod zaplecze.

On 4.02.2018 at 10:00 PM, Ariel_expired1 said:

Rozwiązaniem dla tej sytuacji jest obserwowanie wygasających domen i zakładanie opcji tak aby na pewno przechwycić daną domenę bo pewnie już ktoś na nią się czai. 

Jak domena zaczyna wygasać, to nie można założyć na nią opcji. Standardowo, aby przechwycić domenę .pl, najlepiej zlecić operację w aftermarket i/lub premium.pl gdzie szanse przechwycenia są największe. Można też korzystać z opcji przechwytywania "niski priorytet" / "light" jeżeli nie chce się płacić standardowej kwoty za przechwycenie. Wtedy albo domena jest rejestrowana na użytkownika albo trafia na aukcję, jeżeli było więcej zainteresowanych.

• 2 tygodnie później...

@adamman - ewidetnie trafiłeś na domeny zaspamowane, bez konkretnych linków, bez mocy albo nieumiejętnie zbudowane.

Napisaliśmy poradnik o tym jak zbudować "poprawnie" PBNa:
https://expired1.com/most-popular-pbn-footprints/

Dobra domena z prawdziwymi linkami daje super kopa dla strony. Czasami 1 link nie wystarczy a czasami strona jest "za słaba" na kopa :-)

giphy.gif

Expired1.com - Znajdź wygasłe/wygasające domeny

PL/UK/DE/FR/ES/SE/FI/NO/DK/AU + COM/INFO/ORG/NET

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności