Skocz do zawartości

Google Dance & fałszywy ruch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnie kilkanaście dni to istny horror dla mojej strony - na głównych frazach spadła z top 3 na 50-100 pozycję. Nie jest tu winą raczej linkowanie, jest to jednak możliwe i tego nie wykluczam, ale zastanawia mnie czy może mieć na to wpływ... właśnie to co zaraz napiszę.

Wordpress pokazuje statystyki do 400 unikalnych wizyt dziennie, ale... wizyt, już nie unikalnych, nawet do 6000. Dzień w dzień... macie jakiś pomysł jak to zablokować, jak z tym walczyć? Czy może to mieć wpływ na moją stronę i jej pozycje? Z góry dziękuję... Pozdrawiam!

Wygląda to tak:

1.jpg

• 2 tygodnie później...

Wyklucz zakresy z podejrzanych krajów. Najczęściej będą to Chiny, Rosja, Indie, Turcja..

Jeden seo rabin powie tak, a inny powie nie.

Zostałem SEMitą, żeby nawet w pracy siedzieć przy komputerze B)

Jeśli masz kraje jako unknown i zależy Ci tylko na ruchu z Polski możesz po prostu wpuszczać tylko polską pulę IP. Zwróć jednak uwagę, że w ten sposób możesz wyciąć część polskiego ruchu routowanego przez proxy, VPN czy inne narzędzia

Po stronie WP możesz to zrobić w htaccess regułą

order deny,allow
deny from all
allow from <zakres ip>

Spróbuj też po stronie hostingu, może mają reguły do blokowania ruchu spoza PL

Ten spamowy ruch raczej nie jest przyczyną spadków pozycji. Z lutym było trochę przetasowań w serpach co może wskazywać na pewien update.

Przyjrzyj się profilowi linków domeny, dołóż nowych linkow.

Generalnie nie ma sztywmych zakresów IP dla każdego kraju. Zakresy dla PL napewno łatwo znajdziesz, jeśli tylko poszukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności