Skocz do zawartości

wykup cudzych domen

schumipl

Rekomendowane odpowiedzi

Dreczy mnie takie pytanie czy oplaca sie wykupywac domeny ktorych nazwa bezie taka sama jak nazwa stacji telewizyjnej? czy mozna na tym zarobic np. jak zarezerwuje taka domene i pozniej odsprzedac zainteresowanej firmie? czytalem o firmie microsoft i procesch jakie wytaczali osoba ktore zarezerwoaly sobie adres microsoft.pl, ale raczej zadko sie slyszy o takich sprawach. dlatego mam pytanie jak to sie odbywa w rzeczywistosci czy firmy ida na ugode i w zamian za adres placa czy raczejkonczy sie sprawa w sadzie?

Np. domena www.n.pl była wcześniej zarejestrowana, niż został zarejestrowany znak nowej telewizji.

https://web.archive.org/web/20041030044411/.../www.orange.pl/

Ktoś wcześniej zarejestrował tę domenę niż orange weszło do Polski.

Czyli reasumując, jeśli rejestrujesz domenę, która jest nazwą potoczną to na 99% nikt procesu nie będzie Ci wytaczać, ale będzie się chciał dogadać. Przykładowo dla takiej firmy orange 100 000zł za tę domenę to mały koszt.

troche OT....

pewno slyszeliscie o nissan.com, moze nie kazdy :)

to jest ciekawa historia. facet o nazwisku Nissan 20 lat temu zaklada firme nissan computers (czy cos kolo tego), jakis czas potem wykupuje i zaczyna uzywac domeny nissan.com po jakims czasie powstaje ten nissan, ktorego wszyscy kojarza - nissan motors. no i zaczynaja walke o domene.

walka ciagnie sie latami w sadach, nie chcialo mi sie czytac calosci, w kazdym razie aktualnie nissan motors domaga sie od pana Nissana 10 milionow dolcow za straty jakie wedlug nich spowodowal, a pan Nissan nadal walczy i robi zla marka dla nissan motors.

nie rozumiem tylko dlaczego gosc tego nie sprzeda, tylko drze z nimi kota. wzialby za to ladna kase

facet o nazwisku Nissan 20 lat temu zaklada firme nissan computers

[..]

jakis czas potem wykupuje i zaczyna uzywac domeny nissan.com

po jakims czasie powstaje ten nissan, ktorego wszyscy kojarza

JAK DLA MNIE BZDURY JAKIEŚ

z wikipedi:

... 1 kwietnia 1934 roku nowe przedsiębiorstwo zmieniło nazwę na Nissan Motor Co. Ltd ...

może gdzieć była sprawa z jakimś gościem o nazwisku NISSAN ale na pewno nie taka jak opisana

na nowej telewizji to Ty juz raczej nie zarobisz, teraz każdy szanujący się PRowiec przed wejsciem na rynek z nowym produktem bądź usługą swojej firmy bada wcześniej rynek, sprawdzając m.in dostępnośc domen

JAK DLA MNIE BZDURY JAKIEŚ

a wystarczylo wpisac nissan.com i samemu sie przekonac. rzeczywiscie nie opisalem dokladnie wszystkiego, ale nie chcialo mi sie tego czytac: https://nissan.com/Digest/The_Story.php

- nie 20 lat temu a 12

- nissan mogl sobie powstac 300 lat temu, ale w usa sprzedawal samochody pod nazwa DATSUN

reszta sie zgadza, wiec zanim rzucisz komus "BZDURY" to moze sprawdz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności