Skocz do zawartości

Własny serwer a zakup domen.

machanek

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, postawiłem sobie własny serwer na którym mam zamiar trzymać kilkadziesiąt (może i kilkaset) stron zapleczowych. Pozostaje kwestia domen, czy powinienem kupić je u różnych podmiotów czy nie ma to żadnego znaczenia i mogę zakupić je w jednej firmie ?

W takim razie mam pytanie - czy ty wiesz o czym mówisz piszą: "Do dyspozycji mam kilkanaście tysięcy ;)" w odniesieniu do zadanego pytania: "To chyba kiepski pomysł chyba, że masz tam do dyspozycji kilkadziesiąt IP." ??

Ciekawe czy Twoje konto to nie jest przypadkiem jakieś multi...

Temat z serwerem dość ciekawy ;) raczej nie jest tak jak autor tematu myśli, ale nie ważne.

Wracając do głównego pytania: niektórzy sprzedawcy domen mają usługę, gdzie w ramach jednego panelu możesz stworzyć wielu użytkowników, i każdą domenę rejestrować na inne dane (lub sobie to grupować po kilka domen na kont). Wtedy dostajesz jedną fakturę na firmę, ale domeny masz zarejestrowane na różne dane. Taką opcję ma na pewno Aftermarket.pl i OVH, przy czym w OVH mają tak nieprzyjazny panel że to jest droga przez mękę. Za to mają ciekawe ceny na wiele domen.

Kiedyś chciałem zrobić podobnie w OVH, w drugą stronę - "hosting + domena". Zakup osoba prywatna a faktura na firmę. Otrzymałem informacje z support OVH że nie ma takiej możliwości, "przed wystawieniem faktury na koncie muszą znajdować się dane firmowe".

Możesz w OVH kupić domenę z konta firmowego (dostać FV) ale podczas rejestracji podać inne dane właściciela. Tylko tam to jest tak zrobione, że chyba specjalnie chcą pokarać tych co tak robią, bo później te domeny niby są widoczne w jednym panelu, ale np. jak chcesz zmienić DNSy dla którejś z nich to już musisz się logować na konto tej "osoby" na którą zarejestrowana jest domena (nie możesz nic zrobić z domeną z poziomu panelu płatnika). Także jeśli chcesz rejestrować domeny .pl i będzie ich "kilka", tak że w aftermnarkecie wskoczysz w cenniki hurtowe to polecam tą opcję, mimo że będzie kilka złotych drożej. Ale tam szybko robisz nowych użytkowników, i później z jednego wspólnego panelu sobie zarządzasz domenami, nie musisz się nigdzie przelogowywać itd.

Ogólnie panel w OVH to jest jakaś porażka. Niby jedna z największych firm, ale panel to tragedia (i z kim nie rozmawiam to wszyscy mają te same spostrzeżenia). O ile przy serwerach to nie jest taki duży problem, bo po zakupie, odpaleniu itd. już się tam praktycznie nie zagląda, bo korzysta się z panelu zarządzanie serwerem (Vest, cPanel, DirectAdmin itp.), to przy domenach jest problem bo jak się ma ich sporo i się chce tam pozmieniać to jest koszmar. 

@stania.info mimo ogromnego zainteresowanie moja osobą, Twoją osobą i z pewnością każdego kto czyta ten temat, informacja odnośnie kilkuset tysięcy adresów IP jest rozwiązaniem na pewno ciekawym :)

@Młynek nie chciałem zmieniać tematu, ale jeżeli ty szukasz pomocy to wypadałby pomóc innym jak potrzebują takiej pomocy. Ja szukam takiego rozwiązania jakie masz ty, czyli kilkaset tysięcy adresów IP wpiętych do dedyka leżącego w firmie :)

Wracając do tematu: rejestrując na inne osoby, u innych rejestratorów, w odstępach czasowych - takie rozwiązanie byłoby dla ciebie najlepsze :) a jeszcze lepiej jakbyś przechwytywał domenę po domenie - domena z historią...

Po kilku miesiącach lektury z forum, zdaje sobie sprawę że najlepsze rozwiązanie to domeny z xx letnią z historią ( krótkie,naturalnie podlikowane, i jeszcze najlepiej tematycznie nawiązane ;) ). Moje podejście do sprawy jest hobbistyczne w tym temacie,  przechwytywanie takich domen wymaga czasu, wiedzy i środków. Pozwolić sobie mogę tylko na niewielka inwestycję. Dziękuje chętnym za rady, wybiorę prawdopodobnie zakup w AM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności