Skocz do zawartości

Który skrypt sklepu najlepszy?

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2011r. prowadzę sklep stacjonarny odzieżowy, od 2016r. zacząłem wystawiać moje towary na allegro jednak prowizja od sprzedaży pochłania praktycznie 4/5 mojej marży w związku z czym pomyślałem nad stworzeniem sklepu internetowego, na chwilę obecną byłby to sklep raczej dla moich obecnych klientów którzy mogliby po prostu złożyć zamówienie przez internet które odbiorą w sklepie stacjonarnym. Na chwilę obecną potrzebowałbym następujących funkcji:

- na karcie produktu: listy dostępnych kolorów i rozmiarów, podgląd producenta

- w panelu administracyjnym: magazynu dostępnych produktów według rozmiarów i kolorów

Może piszę niezrozumiale ale chciałbym coś takiego, na stronie produktu np. t-shirt sportowy firmy Nike, rozmiary: M, L; kolory: niebieski, biały < gdzie klient wybiera podczas zamówienia rozmiar i kolor, a jeśli zamówi wariant którego stan na magazynie wyniesie 0 szt. to zostanie poinformowany że aktualnie produkt nie jest dostępny na sklepie.

Zaś od strony panelu administracyjnego: posiadane na stanie warianty t-shirt sportowy firmy Nike M niebieskie 30 szt., M białe 10 szt., L niebieskie 20 szt., L białe 0 szt.

Jeśli chodzi o polecane skrypty to mogą być płatne lub darmowe.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Prestashop ale na ten moment w wersji 1.6. Wszystkie opcje produktu tshirt możesz ustawić w standardzie jako atrybuty i przypisać im wymaganą cenę czy ilość szt. Przy dużej ilości atrybutów można skorzystać z odrębnych modułów np. attribute wizard pro (dodatek płatny) bardzo fajne rozwiązanie z możliwością jeszcze większych ustawień niż w standardzie PS. Przy włączeniu opcji z magazynem masz także możliwość szerszych ustawień ilości szt danego produktu. 

Na początek najlepiej pobrać i zainstalować sobie jakieś demo dla testów, będziesz wiedział "na czym stoisz". 

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

• 1 rok później...
1 godzinę temu, linchpin napisał:

Woocommerce

Chyba żartujesz  :blink:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Skorzystaj z Prestashop, jeśli będziesz chciał pozostać częściowo na allegro to można skorzystać z gotowych modułów integracji.
Ogólnie sklep posiada większość  niezbędnych opcji do prowadzenia sprzedaży, w połączeniu z gotowymi modułami sklep spełni większość, jak nie większość oczekiwań.
Tutaj można zerknąć w demo panelu administracyjnego: demo panel administracyjny prestashop 1.7

Wdrożenia sklepów Prestashop: www.selljus.pl

• 4 tygodnie później...

Piszesz, że prowadzisz sklep stacjonarny i chcesz uruchomić internetowy.  Przypuszczam, że korzystasz już z jakiegoś systemu magazynowego. Jeżeli tak jest to zastanów się czy dobrym rozwiązaniem byłaby integracja systemu magazynowego z e-commerce. Wtedy możesz sprawdzić z jakim oprogramowaniem integruje się twój system magazynowy. W ten sposób zaoszczędzisz sobie dużo pracy, ponieważ cała polityka magazynowa będzie prowadzona w jednym miejscu.

Filmy animowane typu explainer video. Najlepszy serwis AGD Gdańsk, jak zepsuje się lodówka, pralka lub inne urządzenie AGD. Organizujemy bezpieczny import z Azji do krajów Unii Europejskiej.

• 10 miesięcy temu...

Obecnie stoję przed podobnym wyborem dla swojego sklepu ( na początek max 100 produktów) z tym, że obojętnie jaki będzie to skrypt to sam mogę wprowadzić dowolne zmiany ( programista ). Biorąc pod uwagę taki fakt to czy jest obecnie jakiś gotowy system, którym warto się zainteresować ?

Cytat

z tym, że obojętnie jaki będzie to skrypt to sam mogę wprowadzić dowolne zmiany ( programista ).

z tym, że nie każda platforma daje możliwość grzebania w kodzie. Powiem więcej, większość  gotowców nie pozwala. 

Jeśli max 100 produktów i masz pojęcie w kodowaniu postaw sobie na Presta sklep, ewentualnie na wocommerce

Siedzę i czytam kolejne artykuły i rzeczywiście najczęściej polecane rozwiązania to Presta i Woo. Zastanawia mnie jednak czy są to najlepsze rozwiązania dla osoby, która może w tym dłubać, pomijając oczywiście rozwiązania autorskie.

15 godzin temu, IPS napisał:

że obojętnie jaki będzie to skrypt to sam mogę wprowadzić dowolne zmiany ( programista ).

Zobacz  Open Source eCommerce Platform on Symfony > https://sylius.com/

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

12 godzin temu, MaxPan napisał:

Nie ma najlepszego rozwiązania zawsze wybiera się mniejsze zło. Chcesz idealnego rozwiązania pisz wszytko sam o zera.

Tyle, że tutaj trzeba mieć sporą wiedzę + równie duży zasób czasu i pieniędzy. 

Dla 100 produktów wszystko sprawdzi się w miarę równie dobrze. Czy to SaaS taki jak shoper czy coś własnego jak Woo i Presta.

Ja robiąc sklep pod podobną ilość produktów postawiłem na Woo, bo presty nie lubię.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Przy takich warunkach wybierz to co ma największą społeczność, nie wchodź w niszowe skrypty. Skoro to Twój sklep skup się nie na marketingu i jego rozwoju, skrypt to rzecz drugorzędna chyba, że sprzedajesz coś nietypowego. Łatwo wpaść w pułapkę dopieszczania sklepu  zapominając o czymś co jest ważniejsze czyli marketingu.

Co do pisania czegoś od podstaw to jak wspomniał Aleksiejs trzeba na to sporo czasu, a tego było by mi szkoda biorąc pod uwagę potencjalne profity z napisania własnego skryptu ?

1 godzinę temu, Mion napisał:

Zobacz  Open Source eCommerce Platform on Symfony > https://sylius.com/

Możesz powiedzieć coś więcej jeśli chodzi o dłuższe użytkowania i ewentualny rozwój?

Teraz, lords napisał:

Przy takich warunkach wybierz to co ma największą społeczność, nie wchodź w niszowe skrypty. Skoro to Twój sklep skup się nie na marketingu i jego rozwoju, skrypt to rzecz drugorzędna chyba, że sprzedajesz coś nietypowego. Łatwo wpaść w pułapkę dopieszczania sklepu  zapominając o czymś co jest ważniejsze czyli marketingu.

Zaczynam właśnie mieć wrażenie, że zboczenie zawodowe skupia moją uwagę na skrypcie i jego dopieszczeniu, niż na samym sklepie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności