Skocz do zawartości

Spadek pozycji i cudowne odzyskanie...

Prze

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry Wszystkim!

Założyłem konto, żeby podzielić się spostrzeżeniem z nadzieja, że zawodowcy będą mogli się ustosunkować do tych spostrzeżeń...

Dzień dobry Wszystkim!

Założyłem konto, żeby podzielić się spostrzeżeniem z nadzieja, że zawodowcy będą mogli się ustosunkować do tych spostrzeżeń...

Przez kilka lat byłem z dwiema frazami na poz. 3.

Od kilku miesięcy (2-3 mies) nastapił stopniowy spadek do pozycji 9 na obu frazach (frazy sa podobne - różnią się jednym słowem).

Szukając możliwej przyczyny spadku sprawdziłem m.in tekst na głównej stronie pod kątem zduplikowanej treści. I jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem ten sam tekst we wpisie konkurencji na facebooku dodany w październiku ub. roku ( a więc jakieś 4 mies. temu).

Ponieważ tekst nie był mój tylko pozycjonera, z którym się rozstałem po dwóch latach niezbyt owocnej współpracy, nie robiłem afery u konkurencji, ponieważ nie wiem jak wygląda kwestia autorskich praw majątkowych w przypadku pozycjonowania i czy tekst jest mój, czy pozycjonera. Umowa o pozycjonowanie nie precyzowała tego.

Zmieniłem więc czym prędzej tekst na stronie głównej i po tygodniu obie frazy wskoczyły na pozycje 5.

Dla mnie jest to ok.

Natomiast zastanawiam się, czy tak mogły zadziałać moje posunięcia, czy tez jest to raczej przypadek - tu potrzebuję opinii zawodowców.

Nie wiem też, czy taki post na fb mógł wstawić pozycjoner korzystając ze swoich tekstów i wiedząc, że może mi zaszkodzić, czy tez wstawiła to sama konkurencja z tych samych powodów (lub też bezwiednie).

Ciekaw jestem Waszych opinii...

Duplikaty tekstów to jedno z poważniejszych przewinień choć nie każdy duplikat musi równać się spadkowi pozycji.

Kilka spraw może na to wpłynąć:

• czy google uzna naszą stronę jako tą "oryginalną" a inne strony posiadające ten tekst jako duplikat - czy odwrotnie. Nie zawsze ten kto pierwszy zamieścił tekst jest dla google tym pierwowzorem. 
  • jaki jest procent duplikatu treści. Czasem jeżeli nawet jakaś sekcja jest kopią ale są inne miejsca gdzie tekst jest unikalny. Może się okazać, że ten co jest duplikatem nie jest w oczach google aż takim grzechem.

Podsumowując - mimo wyjątków dla swojego spokoju zawsze dbałbym o to by mieć unikalne treści nawet jak jest dobrze dlatego wg. mnie poprawną decyzją była zmiana tekstów. A na ile ona miała wpływ a na ile przypadek - to nie znając adresu witryny ciężko stwierdzić. Poza tym ostatecznie wie to tylko google -my możemy się tylko domyślać :)

https://www.punktseo.pl/darmowe-bonusy/ << rozdaje: kody do katalogów firm, kody rabatowe, szablony ZennoPoster ! |---| Moje strony: https://www.s90.pl/pozycjonowanie/ | https://www.seo-stat.pl - zapraszam.                                                                                                                                                                                          

seo-stat-logo.png

Tak mi tez się wydawało... zwłaszcza, że dla gugla fejsbuk będzie zawsze silniejszy niż jakiś tam sklepik.

Ale żeby wklejać wpis słowo w słowo - nawet z wielokropkami.

W każdym razie dzięki za odpowiedź!

A czy macie doświadczenie ze wzywaniem do usunięcia skopiowanych Waszych wpisów?

Bo jeśli było to działanie świadome, to za chwilę może się pojawić nowy wpis z nowym tekstem z mojej strony.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności