Skocz do zawartości

Jaki gotowy skrypt sklepu internetowego wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się z założeniem sklepu internetowego. Produktów około 400. Branża prozdrowotna / suplementy diety. Początkowo nie widziałem innej opcji niż opensource, wybór padł na Prestę, ale ostatnio zmieniłem zdanie i chcę skorzystać z gotowego, płatnego skryptu, aby zobaczyć z czym to się je i skupić na marketingu. Co wybralibyście na moim miejscu?

Szeptaczy proszę o nieudzielanie się..

Posty w stylu 'wybierz prestę / magento' też będą zbędne.

Plan jest taki, że wykupuję licencję i instaluję skrypt na własnym serwerze.

Pozdrawiam

Hmm albo bierzesz wersję do zainstalowania na swoim serwerze to skłaniałbym się ku prestashop. Jeżeli interesuje się saas to zalecałbym iść w kierunku iai. Chyba że masz "mocny" budżet to budowa indywidualnego rozwiązania. 

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

Kwestia budżetu, przy wysokim polecam magento, przy niższym presta. Bez budżetu pozostają saasy np shoper

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Dnia 24.03.2018 o 18:04, jimmi napisał:

Tak na prawdę to najwięcej kosztuje wdrożenie sklepu, a czy to open source czy nie ma marginale znaczenie. Możesz zobaczyć shopera jest wersja serwerowa i przynajmniej kod jest otwarty

Wysłane z telefonu

Możesz rozwinąć? Do tej pory sądziłem, że wdrożenie Saas'u to koszt praktycznie zerowy, ale wiadomo, Saas Saasowi nierówny. 

10 godzin temu, Aleksiejs napisał:

Kwestia budżetu, przy wysokim polecam magento, przy niższym presta. Bez budżetu pozostają saasy np shoper

Generalnie sprawa wygląda tak: budżet to u mnie najsłabsze ogniwo. Interesuję się branżą, w którą wchodze, do tego znam się na internet marketingu, bez problemu wypozycjonuję sobie taki sklep i nie ma opcji, że będę narzekał na brak ruchu na stronie. Nie ma takiej opcji, trust me.  Tym bardziej, że w międzyczasie nie próżnuję, a tworzę zapleczę, którego użyję, gdy w końcu uda mi się zdecydować jakiego skryptu użyć i postawię sklep...Dodatkowo moja konkurencja to dosłownie 1 sklep, który o e-marketingu i SEO chyba nigdy nie słyszał..

Początkowo brałem pod uwagę tylko i wyłącznie Prestę, bo Magento za drogie, tym bardziej kiedy docelowa ilość produktów to około 400 sztuk. Potem stwierdziłem, ze nagłe problemy i koszta, które się z nimi wiążą mogą mnie przerosnąć i stworzyć niepotrzebne zamieszanie, którego mógłbym uniknąć stawiając początkowo na gotowy skrypt w postaci wykupienia abonamentu w modelu Saas lub wykupieniu licencji gotowego oprogramowania. Przejrzałem kilka Saasów i mają one ograniczenia, które mi się po prostu nie kalkulują. Na przykład 5k UU / msc - taki limit mogę przekroczyć po tygodniu działalności, a wiadomo, koszta dodatkowe to jest to na czym Saasowcy 'żerują'. I teraz pytanie, czy lepiej postawić coś na Saasie, czy może lepiej zainwestować te 5 tys zł w Prestę i miec spokój i niezależność. Ale czy na pewno? W kazdym momencie moga pojawić się jakieś problemy. Co z tego, że wykupię moduły i część rzeczy zrobię sam, część zlecę, a nagle pojawią się problemy i będę musiał zatrudniac programistę w trybie natychmiastowym, aby nie stracić potencjalnych klientów i nie zrazić do siebie ludzi w przypadku kiedy coś się 'posypie'. Sami rozumiecie. 

Reasumując. Jeśli Saas lub licencja oprogramowania firmy oferującej Saas, którą sam zainstaluję, to jaka? Jaka firma?

Ważne jest dla mnie SEO, to oczywiste. Chciałbym aby taki skrypt byl SEo friendly.

Reasumując #2 - wolę zainwestować więcej niż płacić 30zł shoperowi przez pierwszy rok i koniec końców wyjść na tym gorzej, w każdym aspekcie.

Reasumując #3 - wolę zainwestować więcej, niż niepotrzebnie pomnożyć koszta w przypadku migracji z Saas'u na Prestę lub autorski skrypt napisany pode mnie (a przyszłościowo taki jest plan) - i teraz nasywa się pytanie - jakie sa koszta miragcji z modelu Saas na opensource?

Reasumując #4 - mam maksymalnie 5k PLN na postawienie sklepu - co wybrac? Help, bo już tracę głowę, a chciałbym zacząć pozycjonować sklep...

PS. dużo osób stara się wcisnąć mi kit, szczególnie pseudo marketerzy Saas, którzy po pierwszym lepszym pytaniu technicznym, nie potrafią mi odpowiedzieć, co jest żenujące.. Dlatego jeśli ktoś na prawdę posiada wiedzę, czyli doświadczenie, którego ja nie posiadam, to takiej osobie lub osobom odwdzięczę się.

@NikolaTesla 
wdrożenie to poza oczywistymi rzeczami do skonfigurowania to także tworzenie tekstów, grafik, zdjęć produktów itp.. to są koszty obojętnie jaki model wybierzesz,

Samodzielnie wyklikanie tego co się chce zajmuje czas, i obojętnie w jakim typie oprogramowania będziesz to robił.

BTW możesz sobie skrypt shopera kupić.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Jeśli się pojawią problemy to za czas programisty zapłacisz zarówno w SaaS jak i w licencji standalone. Tyle, że SaaS bardzo ogranicza. Jak cenisz sobie niezależność to tylko standalone. Ja mam doświadczenie w bardzo wielu aplikacjach. Shopera stanowczo odradzam (niezależnie od modelu).

Mam znajomego, który na OpenCart otwierał sklep z 6 lat temu. Około 500 produktów. W między czasie oczywiste systematycznie sobie aktualizuje + dodaje moduły. Do dziś funkcjonuje i jest bardzo zadowolony.

W sumie do presta też nic nie mam. Jak będziesz go ewentualne wdrażać, na themeforest.net są jak coś do niego ładne theme.

Ze swojego doświadczenia, postawiłbym przy tak małej ilości produktów jednak na platformie WordPress z rozszerzeniem woocommerce https://woocommerce.com

*** piszę z fona ;-)

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

• 2 tygodnie później...

Ja też właśnie się przerzuciłam na WooCommerce, a dodatkowo koleżanka zdecydowała się na ten skrypt i z jej sklepem już też działamy. Jak na razie zapowiada się nieźle i jest sporo opcji konfiguracji, w tym możliwość korzystania z kuponów, ustawiania harmonogramu promocji, darmowej dostawy, możliwość ustawienia dowolnej ilości atrybutów (np. kolor, rozmiar). Są też wtyczki, dzięki którym ustawisz promocję np. -20% przy zamówieniu powyżej ustalonej kwoty. Możesz też dodawać produkty powiązane. 

Ja generalnie uwielbiam WordPressa i uważam, że da się na nim postawić praktycznie każdy rodzaj strony, dlatego sama nawet nie rozważałam innych opcji. Do tego masz mnóstwo wtyczek, możesz też zintegrować sklep z Freshmailem, przydzielać klientom dostęp do plików (np. poradników tematycznych). 

PS Od razu proponuję Ci utworzenie podkategorii lub tagów pomocnych dla alergików. Sama szukałam białka w wielu sklepach i są tylko 2, które mogę stosować ;-) 

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.06.2018 o 15:08, novum napisał:

Mam znajomego, który na OpenCart otwierał sklep z 6 lat temu. Około 500 produktów. W między czasie oczywiste systematycznie sobie aktualizuje + dodaje moduły. Do dziś funkcjonuje i jest bardzo zadowolony.

Również polecam, w kodzie odnajdziesz się nawet jak nie jesteś zen php

Robimy nadruki na kubkach, poduszkach i innych gadżetach - alenadruk.pl

• 1 miesiąc temu...

Chętnie przygarnąłbym Cię do mnie :)na https://clickstore.pl - trochę inne podejście do tematu sklepów. Możesz wykorzystać nawet jakieś tam darmowe szablony albo jakiś prosty zrobiony na zamówienie - nie ma ograniczeń w tym temacie. Nie miałem do czynienia z kilkuset produktami ale moglibyśmy spróbować. Jak będziesz zainteresowany to daj znać.

WYKORZYSTAJ POTENCJAŁ MARKETINGU AFILIACYJNEGO! TWÓRZ KRÓTKIE LINKI AFILIACYJNEKONTROLUJ I ROZLICZAJ PRZEKLIKIANALIZUJ EKSPLORACJĘ PO PRZEKLIKU!

ZAŁÓŻ KONTO W CPAMANAGER.NET

• 1 miesiąc temu...

Pracuję na kilku platformach ecommerce. Najczęściej jest to Magento i Prestashop. Magento jest bardzo dobre ale i trudniejsze i kosztowniejsze w utrzymaniu. Dodatkowo dla większości "małych" sklepów internetowych jest to przerost formy nad treścią. Po prostu Magento jest dla większych sklepów z większym obrotem. Dla większości polecam prestashop. Jest to sklep który jest tańszy w utrzymaniu niż Magento (po prostu programista mniej bierze za pracę w preście niż w magento no i więcej jednak chyba jest programistów prestashop), o wiele więcej do niego różnego rodzaju wtyczek i pluginów, i jak rozmawiam z klientami to raczej w preście nikt nie narzeka że się gubi przy obsłudze po stronie BO a z magento różnie bywa;)

Oczywiście jak w każdym opensource i w przypadku magento i prestashop jest ważne aby o te sklepu dbać. Aktualizować i silnik i wtyczki. Bezmyślnie też nie instalować pluginów z byle źródła. No ale tak to już jest z każdym kodem który jest ogólnie dostępny i każdy może sobie przeanalizować i szukać jakiejś dziury.

Reasumując ja bym się skłaniał ku preście.

O tym czy robić samodzielnie czy nie, jakiego fachowca wynająć nie będę pisał bo mogę wydać się nieobiektywny:)

https://netteria.net - tworzenie stron www, aplikacji web, projektowanie, programowanie Windows, usługi IT
Profesjonalne Wsparcie Techniczne PrestaShop | PrestaExpert

• 4 miesiące temu...

Hmm także stoję przed wyborem oprogramowania i zastanawiam się czy iść w popularny WooCommerce czy Prestashop. Chce otworzyć mały sklep - max 200-300 produktów. Jako, że to mój pierwszy sklep nie chce wdrażać dużo kasy, bo nie wiem jaka będzie konwersja gdyż konkurencję mam sporą. Sam chce się zająć SEO.  A wy co polecacie na tak mały sklep? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności