Skocz do zawartości

Katalogi - czy w ogóle coś dają?

Roszp

Rekomendowane odpowiedzi

@Dares89  jak już odkopałeś temat i dodałeś tak odkrywczą myśl. Zapytanie site:twójkatalog.pl ( masz swój katalog w sygnaturcę) daje 807 stron w indeksie Google, a Twój katalog ma 2371 wpisów + ogromną ilość tagów i innych podstron a nie tylko wpisów. Teraz odpowiedz na pytanie czy warto dodawać wpisy do katalogu które zadaje autor tego tematu?

Mówię to na podstawie swoich doświadczeń  oraz swojej pracy inżynierskiej którą pisałem parę lat temu na temat pozycjonowania gdzie badałem katalogowanie, swl-e , optymalizacje strony pod kątem seo itp. Nie powiem co dało najlepszy rezultat ale mogę powiedzieć że katalogowanie z pewnością pomaga. Owszem katalogowanie  jest tylko jednym ze sposobów pozycjonowania a tym samym narzędziem do zdobycia określonego celu.  Trzeba tylko to robić umiejętnie. 

Ja od dawna nie używałem katalogów ew. te z pełnymi danymi teleadresowymi znanymi jako NAPy. Problem większości katalogów to właśnie ich licha indeksacja, chińskie spamy lepiej się trzymają w indeksie niż one.

Nie zmienia to jednak faktu, że jest sporo stron, które były tylko i wyłącznie pozycjonowane za pomocą katalogów i siedzą wysoko w swoich czasem średnio-trudnych branżach. 

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

• 5 miesięcy temu...

Tytuł wątku jest "Katalogi - czy w ogóle coś dają?" - no właśnie, czy coś dają jeszcze swoim właścicielom?

Mam taki swój katalog infomixy.pl, ale jako, że już od dawna nie pozycjonuje, i zarabiam na samym programowaniu zastanawiam się czy go nadal trzymać.

Trzymam głównie z sentymentu bo kiedyś się trochę napracowałem nad "skryptem", to mój autorski system, trochę w sumie mi żal to likwidować, ale z drugiej strony zastanawiam się co z tego mam.

Do katalog są zgłoszenia od czasu do czasu, tak 10-15 miesięcznie max., wpis darmowy. Żeby to miało sens musiałbym kasować po 5 zł za akceptację (do ręki mam o wiele mniej z SMS), ale to i tak jakieś śmieszne drobniaki.

Jestem ciekaw czy gdybym wystawił domenę  + cały system na sprzedaż, to znaleźliby się jacyś chętni na kupno za parę stówek czy to nierealne? Żeby nie było to nie jest oferta, tylko bardziej prośba o szybką wycenę, bo już dawno w tym nie siedzę. Jeżeli będę chciał sprzedać dam ogłoszenie do działu "ogłoszenia i zlecenia".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności