Skocz do zawartości

meta name="googlebot" i name="msnbot"

locust

Rekomendowane odpowiedzi

Domyślam się, iż był związany z tym temat. Szukałem pod różnymi hasłami, lecz jak się w szukarce wyświetla po 50 stron i przechodzi się do 10, a nie ma nic to się odechciewa dalej. Więc proszę abyście wytłumaczyli mi znaczenie meta tagów związanych z robotami szukarek.

Podstawowym meta tagiem odpowiedzialnym za roboty jest:

<meta name="robots" content="all" />

Jego istnienia i przydatności nie kwestionuję.

Lecz mam pytanie, odnośnie indywidualnych robotów wyszukiwarek, takich jak:

goooglebot:

<meta name="googlebot" content="index,follow" />

czy też msnbot:

<meta name="msnbot" content="index,follow" />

Czy jest sens używania tych meta tagów?

Czy one są aktualne?

Czy zwiększa to częstotliwość odwiedzania mojej strony przez boty-szukarek?

Cokolwiek na ten temat, kto co wie, albo myśli. Proszę ewentualnie o linki, do tematów na tym forum.

ok, a ciągnąc dalej temat, czy dobrze zinterpretowałem parametry dla robots:

<meta name="robots" content="all" />

lub

<meta name="robots" content="index,follow" /> - Strona z meta tagiem “robots” z tymi parametrami (albo all albo index,follow – te same znaczenie parametrów), będzie indeksowana przez wyszukiwarki, oraz boty pójdą dalej po hiperłączach znajdujących się na tej stronie.

Chodzi mi głównie o tą część poniżej, czy czegoś czasem nie przekręciłem:

Użycie samego index, spowoduje, że wyszukiwarka zaindeksuje tylko tą stronę i nie pójdzie za hiperłączami. Wstawienie noindex niezaindeksuje strony, follow - bot będzie podążał za linkami, a nofollow nie będzie podążał za linkami. Zamiast noindex,nofollow można użyć none.

wyszukiwarka domyślnie zakłada indeksowanie strony i podążanie za linkami chyba że napotka parametr zakazujący jej tego więc

Użycie samego index, spowoduje, że wyszukiwarka zaindeksuje tylko tą stronę i nie pójdzie za hiperłączami.

w tym przypadku powinna jednak po hiperłączach wędrować

respect.gifgoogle.gif

wyszukiwarka domyślnie zakłada indeksowanie strony i podążanie za linkami chyba że napotka parametr zakazujący jej tego więc

Użycie samego index, spowoduje, że wyszukiwarka zaindeksuje tylko tą stronę i nie pójdzie za hiperłączami.

w tym przypadku powinna jednak po hiperłączach wędrować

W takim razie, czym się różni użycie samego parametru index od index,follow czy też all?

W takim razie, czym się różni użycie samego parametru index od index,follow czy też all?

oj to takie tam... zeby wszystko grało jak trzeba, własciwie jakby nie było w meta nic o robotach to też by indexował, i przechodził po hiperłączach... no ale lepiej dmuchać na zimne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności