Skocz do zawartości

ovh i dodatkowe IP

pabel

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka. 
Postanowiłem zintegrować swoje zaplecze bardziej w jednym miejscu (żeby łatwiej zarządzać).
Mam pytanie odnośnie VPS na OVH i dodatkowych IP, które można za 8 zł dokupić.
Wszystko śmiga ale:
1. Czy dokupując te dodatkowe IP dostajecie wszystko z tej samej klasy? Póki co dokupiłem dwa IP - obydwa są z klasy C (ale innej niż podstawowy adres ip). Kupując kolejne za np tydzień OVH wrzuci inną klasę (A czy B )?
2. Robi się coś z IPv6 przy takim VPS-ie z takimi dodatkowymi IP? Ma to znaczenie prze SEO?
3. Używacie takich serwerów zaplecza przy okazji jako prywatne proxy? Czy to za dużo zamieszania? Może to rozdzielacie? Kilka IP na www i kilka na proxy?

O ile rożne klasy ip mają wpływ ale chyba już kilka razy o tym dyskutowano.

Ad. 1 Jeśli będziesz zamawiał w większym odstępie czasu to możesz mieć szanse na różne ale jeśli wybierasz z jednej lokalizacji zawsze tej samej to pewnie będziesz miał w 2 klasach.

Ad. 2 Nie robiłem, ale myślę że nie.

Ad. 3 Możesz zrobić sobie z tego proxy trzeba to tylko odpowiednio skonfigurować.

2_tani_hosting_www.jpg

MyDevil.net chyba najlepszy hosting dla Dev i nie tylko ref
Najwartościowsze kursy online

12 minut temu, sylver napisał:

Ad. 3 Możesz zrobić sobie z tego proxy trzeba to tylko odpowiednio skonfigurować.

[ PDF] - Szczegółowe warunki dzierżawy serwera VPS - OVH

Cytat

7.7. Klient akceptuje fakt, że ze względów bezpieczeństwa, nie ma możliwości uruchamiania aplikacji oraz protokołów służacych do nawiązania połączenia typu peer to peer, oraz IRC. Zabronione jest również wykorzystanie serwera VPS jako serwera pośredniczącego (Proxy) oraz w ramach usługi dzielenia kart kodujących (metoda Card sharing).

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@sylver @Mion 

Dzięki za odpowiedzi. Czyli prywatne proxy na OVH odpada.
Z czystej ciekawości (bo do moich potrzeb to kilka prywatnych proxy trzeba i nie mam z tym wielkiego problemu żeby je kupować nadal). To tylko OVH ma tak w regulaminie? Na czymś Proxymarket czy Młody stawiają prywatne proxy na sprzedaż.

Przed chwilą, pabel napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Czyli prywatne proxy na OVH odpada

Regulamin zabrania, ale czy będziesz go przestrzegał, to Twoja sprawa .... Najwyżej zablokują usługę, bo jak chodzi o aspekty techniczne, to nie ma problemu by postawić proxy na OVH.

1 minutę temu, pabel napisał:

Na czymś Proxymarket czy Młody stawiają prywatne proxy na sprzedaż.

To już musisz się zapytać "ICH"

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

13 minut temu, Mion napisał:

To już musisz się zapytać "ICH"

Jasne. Dzięki za odpowiedź (w sumie można łatwo to sprawdzić).

Podsumuję. IPV6 olać, bez stawiania prywatnego proxy, IP w odstępie czasu przyznają z innej klasy niż C.
A tak globalnie - jak Wam się sprawdza to rozwiązanie z OVH i wieloma IP?
Obecnie mam sporo VPS-ów rozsianych po różnych lokalizacjach i seo hostingi (to chcę głównie przenieść). 
Zaplecz trochę jest ale obciążenie nie będzie duże (zawsze można zwiększyć pakiet na większy)
Warto zmieniać?

4 minuty temu, pabel napisał:

(w sumie można łatwo to sprawdzić).

Raczej nie sprawdzisz ... Używają "innych niż sądzisz mechanizmów", ale to temat z innej beczki ;)

Wracając do nawet rożnych IP, to jeszcze masz kwestię DNS... Jak chcesz coś ukryć, to Pomyśl o CDN'ach jak np Cloudflare... Nie wiem jak obecnie, bo się tym nie zajmuje, ale jakiś czas temu była to skuteczna metoda.

8 minut temu, Mion napisał:

Raczej nie sprawdzisz ... Używają "innych niż sądzisz mechanizmów", ale to temat z innej beczki ;)

Wracając do nawet rożnych IP, to jeszcze masz kwestię DNS... Jak chcesz coś ukryć, to Pomyśl o CDN'ach jak np Cloudflare... Nie wiem jak obecnie, bo się tym nie zajmuje, ale jakiś czas temu była to skuteczna metoda.

Pewnie używają innych mechanizmów ale zawsze można by sprawdzać nie wejście a wyjście... Jak głęboko by się zastanowić to kilka rozwiązań się znajdzie. Nieważne. To nie moja bajka i nie chcę być ich konkurencją. :) 
Cloudflare - czytałem (nie sprawdzałem), że można na zasyfione IP trafić. 
@Mion  Dzięki za pomoc.  Zawsze można na Ciebie liczyć.

Faktycznie zapomniałem że w regulaminie OVH jest notka o zakazie i powinno się tego przestrzegać ;-)

z Cloudflare nie miałem raczej problemu z " zasyfione IP  " jeśli nie masz poczty w domenie to jakoś to śmiga ale nie w każdym przypadku np. nie zawsze przyśpiesza odebranie strony dla potencjalnego użytkownika. Jako samo ukrywanie informacji spełni zadanie.

2_tani_hosting_www.jpg

MyDevil.net chyba najlepszy hosting dla Dev i nie tylko ref
Najwartościowsze kursy online

Jak chodzi o tanie VPS mamy jeszcze ofertę za 4 zł : https://www.arubacloud.pl/vps/oferta-virtual-private-server.aspx

Jednak z jednym "ALE"

Cytat

Cena 4 zł+VAT/miesiąc za usługę VPS w rozmiarze Small obowiązuje jedynie dla usług utworzonych w DC1/IT1 oraz DC3/CZ1 (oraz ich odnowień) do wyczerpania zapasów. Nowe usługi w rozmiarze Small w pozostałych data center infrastruktury Aruba Cloud będą kosztować 11,99 zł+VAT/miesiąc.

@sylver Czyli jak to w SEO. Trzeba mieszać Pewnie postawię trochę za cloudflare a trochę na różnych IP. Zyskiem będzie łatwiejsza administracja na jednym zamiast kilkunastu VPS i hostingów.

1 minutę temu, Mion napisał:

Jak chodzi o tanie VPS mamy jeszcze ofertę za 4 zł : https://www.arubacloud.pl/vps/oferta-virtual-private-server.aspx

Jednak z jednym "ALE"

Mam tam VPS-y. Sprawdziłem że np. dla Polski już nie ma promocji. Dlatego też integracja zaplecz na jednym VPS (oczywiście poza zagrożeniem wywalenia ich wszystkich na raz) powinna zmniejszyć koszty i czas pracy.

• 1 rok później...
https://docs.ovh.com/pl/dedicated/network-ip-alias/
https://docs.ovh.com/pl/public-cloud/trwala_konfiguracja_ip_fail_over/

Tak, opłata jest jednorazowa.
Tylko po dokupieniu IP do VPS Musisz go skonfigurować by obsługiwał dodatkowe IP. Samo "kupienie" nie wystarczy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności