Skocz do zawartości

Polityka cookie kilka drobnych pytań

smiady

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój pierwszy post na tym forum i zapytam o drobne rzeczy.

Otóż mam dwie stronki: cookie/polityka-prywatnosci i cookie/jak-wylaczyc-pliki-cookie. I mam pytania odnoście tych linków.

1. Panel administracyjny od momentu stworzenia tych linków zaczął mi pokazywać błędy 404 o braku strony cookie. Czy nie jest to tak, że jak się tworzy stronę X/Y i X/Z to musi istnieć strona X i bot Google próbuje ją znaleźć?

2. Pliki cookie w znaczniku meta oznaczyłem jako nofollow, ale nie zrobiłem tego w robots.txt i w nowym search console mam te strony na szaro jako wykluczone, nie zaindeksowane przez nofollow,  a strony, które mają nofollow i są wył w robots.txt nie są w ogóle widoczne w search console, czyli lepiej wyłączać strony i tu i tu?

3. I pytanie czy w ogóle wyłączać strony z polityką prywatności? Bo zauważyłem stronki mają oznaczone je jako nofollow, ale zastawiam się czy nie warto je indeksować w sitemap.xml z małym priorytetem, bo lepsze to niż nic? Jak robicie?

1. niekoniecznie musi istnieć, ale nie powinno być linków do takiej nieistniejącej strony. 

2. jeśli wykluczysz dostęp w robots.txt to robot nie zajrzy na tą stronę. W tym wypadku nofollow nie ma większego sensu, mówi tylko że G. ma nie podążać za linkami znajdującymi się na stronie.

Jak już to może noindex byłby lepszy i o to Tobie pewnie chodziło.

3. muszą/powinny być na stronie, osobiście jak nie ma potrzeby to bym tego nawet nie indeksował.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Jeśli masz strony zaindeksowane i dodałeś je do robots.txt, to one się nie wyindeksują nawet jakbyś dodał noindex,nofollow do meta robots, ponieważ plik robots.txt informuje boty, aby nie wchodziły na daną podstronę, a więc jeśli chcesz wyindeksować podstronę, najprościej będzie, jak usuniesz wpis z nią związany z robots.txt (aby boty mogły na nią wejść), dodasz w meta robots (albo x-robots) dyrektywę noindex,nofollow i dopiero w momencie, jak się podstrona wyindeksuje - możesz dodać ją do robots.txt, aby boty na nią już nie wchodziły.

pozycjonowanie-stron.png

Pozycjonowanie stron internetowych - https://www.eactive.pl/pozycjonowanie-stron/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności