Skocz do zawartości

Live.com nie umie liczyć?

cyrylas

Rekomendowane odpowiedzi

W wolnych chwilach pracuję nad serwisem podobnym do seo.web-tools.pl, tylko że bardziej rozbudowanym, tzn np z możliwością zaznaczania na wykresach jakiś wydarzeń (np jakaś optymalizacja strony) czy porównywania kilku stron / haseł na jednym wykresie.

Podczas próby oskryptowania live.com odkryłem coś dziwnego.

Po pierwsze nie potrafią nawet doliczyć do 10. Pomimo tego, że w ustawieniach jest 10 wyników na stronę, to jest ich zazwyczaj wyświetlanych 7-8.

Po drugie, istnieje parametr w URL "first", który oznacza numer pierwszego wyniku. Dmyśłnie dla każdej strony jest on kalkulowany : (numer strony-1)*ilośc wyników na strone+1. Czyli na przykład dla storny 2 first=11, dla 3 first=21 itp. czyli teoretycznie powinno się otrzymywać wyniki 11 do 20 lub 21 do 30. Logicznie myślac, w przypadku nie pokazywania całych 10 wyników na stronę, to wyniki numer powiedzmy 11-18 lub 21-28.

Co więcej jako parametr first można podać dowolną liczbę. Na przykład podając first=2 otrzyma się wyniki zaczynając od 2.

I teraz najciekawsze :rotfl:

Dla paramtru first=1 otrzyma się wyniki 1-7

Dla paramtru first=2 otrzyma się wyniki 2-8

Dla paramtru first=11 otrzyma się wyniki 8-17.

I gdzie tu znaleźć logikę w microsofcie?

Nie wiesz na jaki film iść do kina?

W takim razie poczytaj jakie filmy warto zobaczyć!

Jestem wielki! Rozgryzłem to! :rotfl: Nie ma to zbytnio sensu, ale to szczegół :D

start=2 == start=3

start=6 == start=7

start=9 == start=10

i teraz tak:

dla start < 3 => 7 wyników na stronę

dla start >=3 && < 8 => 8 wyników na stronę

dla start >= 8 && < 10 => 9 wyników na stronę

dla start >= 10 => 10 wyników na stronę

Tak więc faktycznie dają jakby 3 puste wyniki na pierwszej stronie i wynika z tego, że np wynik 15 jest tak naprawdę wynikiem 12 :D

czytalem ze live mial sie zabezpieczyc przed automatycznym sprawdzaniem pozycji strony i co jakis czas zmienia parametry i ilosc wyskakujacych wynikow.

w dawnym msnie tak nie bylo. nie wiem czy to jest prawda co przed chwila przytoczylem ale warto by bylo to sprawdzic..

MSN wypluwa na pierwszej stronie 8 wyników, a numerację od drugiej strony ma od 11, więc na dość podobnie jak live.

Teraz mam jedynie zawgostkę: Wyniki numerować, tak jak widać na stronach (np 5 wynik na 2 stronie ma numer 15) czy tak, jak jest naprawdę, tzn ten wynik miałby numer 12?

boje sie tylko ze beda to zmieniac co jakis czas i za kazdym razem bedziesz musial modyfikowac skrypt

Nie, bo robię to preg_match_all() i mam piękna tablicę mówiącą przy okazji ile jest wyników na danej stronie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności