Skocz do zawartości

Błędy 404 w search console

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Search Console daje mi listę ponad 450 linków z 404 , część z nich prowadzi do strony z błędem do której dodałem informacje i podkategorie mojego sklepu z informacją że być może produkt znajduje się w nowej kategorii, myślę że to lepsze niż strona 404 BŁĄD - NIE MOŻNA WYŚWIETLIĆ STRONY

404sygnal.png

Mam jednak trochę linków które prowadzą do podstrony na presta (bo na preście jest mój sklep)

z błędem: This category is currently unavailable.

Zastanawiam się jak ustawić przekierowania dla tych produktów, i dlaczego linki które prowadzą do działającego 404, google search console mi wyświetla ?. Muszę z nimi coś jeszcze zrobić ?.

Proszę o informację w jeszcze jednej kwestii

mam link do starej wersji strony z produktem zaindeksowany w wyszukiwarce, strona ta jednak jest usunięta a w jej miejscu jest nowa (tak zrobiła firma pozycjonująca)

link który ma google do starego produktu którego nie ma na już na moim serwerze serwerze chcę teraz przekierować na nowy produkt, jak to zrobić ? bo produkt jest, pod tą samą domeną, na nowej stronie, ale link ma inny.

Scrimming frog wyświetla w wersji darmowej 500 podstron (wszystkie mają kod 200) , prócz search console które daje mi 450+ stron z 404 , jeśłi mój sklep ma 1800+ produktów, jak najskuteczniej odnaleźć te podstrony linki z błędami które mogą jednak generować ruch i wypadałoby je odżywić przekierowując na stronę główną lub ten sam produkt ale na nowej stronie ?.

Mam nadzieję że w miarę zrozumiale opisałem swój problem ,

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

Witam ponownie,

strona docelowa to www.eci.com.pl 

jak się okazuje stara jeszcze działa pod adresem www.eci.com.pl/pl_new/ i indeksuje się w google bo sprawdzając pozycję na jedno ze słów kluczowych odnalazłem stara a nie nową,

obie strony to PRESTASHOP

jak przekierować cały ruch z /pl_new/ na nową??

mógłbym ją usunąć i zostawić index z przekierowaniem ale to chyba nie najlepsze rozwiązanie ?

Wiesz co nie orientuje się akurat czy presta nie ma przypadkiem wtyczek do przekierowania ale każdy link bym zrobił tak:

https://www.eci.com.pl/pl/966-dynafor-llz przekierować na https://www.eci.com.pl/pl/dynamometry/1896-1896-dynafor-llz.html

Tak żeby każda 404 była przekierowana na podobny produkt/kategorię. Jeśli nie masz wtyczki do przekierowań zrób to w htacces

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności