Skocz do zawartości

Opinie w Google - wizytówka firmy

NoTo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy dodanie do korespondencji z klientem (np po realizacji zamówienia)  linka do wystawienia opinii w wizytówce firmy, łamie w jakiś sposób wytyczne Google.

Pytam bo nic sensownego nie mogę wyczytać, a lokalni przewodnicy to jakiś koszmar. Nigdy nie byli, nic nie kupili ale klikają dla odznak i darmowych gadżetów od Google.

Ktoś coś takiego stosował?

Z góry dziękuje za odpowiedź lub podpowiedź.

Skoro Google pozwala na tworzenie linku do wystawienia opinii https://search.google.com/local/writereview?placeid=ChIJ5fru0SNPEUcRNgMLJOV1FcM to chyba nie ma w tym nic złego.

Business View w Mapach Google | Rekomendowany fotograf Google | wirtualne wycieczki

• 4 miesiące temu...

Trochę obok tematu, ale nie chcę nowego wątka zakłądać:

Od czego zależy kolejność opinii wyświetlanych? bo ani to jest ranga użytkowników, ani chronologicznie, ani alfabetycznie ... :(

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Też robiłem różne testy i doszedłem do wniosku, że radom. Mam na wizytówkach na pierwszym miejscu opinie z kont które mają 1 opinie i tylko pod to zalożone, a na dole są opinie co mają po naście realnych lajków. od realnych uzytkowników a nawet przewodników lokalnych.

p.s oczywiście mówimy o trybie "najtrafniejszy komentarz" który jest domyślny.

4xu7rvwt.jpg

44 minuty temu, MaxPan napisał:

"najtrafniejszy komentarz" 

dokladnie...

kombinuję jak przykryć "jedynkę" :) ale chyba trzeba będzie zalać komentarzami, i ją zepchają w dół...

thx

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...

18 godzin temu, Nikonem napisał:

Załączenie zdjęcia nie wpływa na wyższą pozycję?

Wpływa.

Google promuje naturalne (należące do ludzi i żyjące) konta. Promują też lokalnych przewodników. To jest odpowiedź na spam w komentarzach. 

Należy też mieć na uwadze, że Google bardzo dobrze rozpoznaje kto pisze komentarz.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jest taka ekipa z dobre znanegow seo miasta, na P. Pojawia sie negatywna opinia "wyssana z palca" ( zawyczaj to wizytówka firmy usługowej z TOP) a na drugi dzień dzwonią pytają czy nie chce właściciel strony coś z tym zrobić...

Jedna lub dwie opinie negatywne to nie koniec świata.  Zawsze można odpowiedzieć merytorycznie.  Google odpowiedzi na opinie wysoko honoruje. Jeśli jest więcej negatywnych to  musimy zmienić podejście do klienta lub zgłosić jako spam.  

Tak jak pisałem wcześniej, google świetnie rozpoznaje kto pisze opinie i w miarę szybko reagują na spam. 

Dodam, że tzw przykrywanie negatywnych opinii to proste i nie do końca skuteczne rozwiązanie. Dobre dla wakacyjnych pozycjonerów. Będzie tak jak ze wszystkim w google. Zostanie poprostu zlikwidowane. Finezja w działaniu to podstawa. To tak z doświadczenia. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

55 minut temu, SzlafRock napisał:

Jedna lub dwie opinie negatywne to nie koniec świata.  Zawsze można odpowiedzieć merytorycznie. 

masz parę tysięcy klientów i nikt nie dał komentarza bo każdy dostał to co zamówił, szybko, dobrze i jest zadowolony, a trafiła się jedna, która sama narobiła błędów, a zrzuca winę na dostawcę wywalając komentarze 1* na fejsie i google maps. Odpowiedzi merytoryczne... hmmm ponoć winny się tłumaczy.

1 godzinę temu, M0drzew napisał:

masz parę tysięcy klientów

Jeśli masz parę tysięcy klientów i tyle samo zamówień miesięcznie to bezsensowne jest udostępnianie możliwości wystawiania opinii jeśli nie masz nad tym 100% kontroli.

Osobiście nie jestem zwolennikiem opiniowania jeśli nie panuję nad tym.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności