Skocz do zawartości

nazwa.pl - Ważne zmiany w przepisach o ochronie danych osobowych

tomsaw10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam domeny i sklep na nazwa.pl. Dzisiaj dostałem takiego maila związanego wejściem z RODO o tym, że musza zrobić audyt za który mam zapłacić ponad 2500 zł oraz płacić 500 zł miesięcznie. Trochę w głowie mi się to nie mieści i moje pytanie do osób, które może są w temacie inne hosting również mogą wprowadzić coś takiego? Czy to w ogóle jest legalne taka zmiana w opłatach? Oraz czy da się jakoś przenieść cały sklep na inny hosting i inny silnik sklepu np. shopper? Z góry dziękuję za pomoc poniżej wklejony mail:

Szanowni Państwo,

z uwagi na rozpoczęcie obowiązywania od dnia 25 maja 2018 r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych (RODO) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32016R0679&from=PL, nazwa.plinformuje o konieczności dostosowania się zarówno dostawcy, jak i użytkownika usługi do zasad wynikających z tego rozporządzenia.
2.jpg
Mając na uwadze fakt, że posiadają Państwo usługę sklepu, w ramach której przetwarzają Państwo dane osobowe, nazwa.pl informuje, iż konieczne będzie przeprowadzenie procesu audytu tych danych. Audyt zostanie przeprowadzony przez zespół specjalistów w zakresie bezpieczeństwa informacji i ochrony danych osobowych. Na podstawie tego audytu, zostanie podjęta decyzja, czy zakres przetwarzanych przez Państwa danych pozwala na dalsze świadczenie usługi sklepu.
2.jpg
Przeprowadzeniem audytu zajmie się profesjonalnie przygotowany zespół specjalistów w zakresie przetwarzania danych osobowych. W efekcie, otrzymają Państwo gwarancję, że dane będą przetwarzane i przechowywane zgodnie z nowymi przepisami prawa. Usługa audytu jest podyktowana koniecznością dochowania należytej staranności w ocenie przetwarzania danych, jest czasochłonna, może potrwać nawet do 14 dni i wiąże się z koniecznością uiszczenia jednorazowej opłaty w wysokości 2 000 zł + 23% podatku VAT.
2.jpg
Dodatkowo nazwa.pl informuje, że po pozytywnym wyniku audytu przesłana zostanie do Państwa umowa Powierzenia Przetwarzania Danych Osobowych. Umowa zostanie przygotowana przez dedykowany zespół prawny. Dzięki temu zyskują Państwo pewność, że wszystkie dane będą przechowywane i przetwarzane w prawidłowy sposób przez cały okres świadczenia usługi Powierzenia Przetwarzania Danych Osobowych. Miesięczny koszt usługi Powierzenia Przetwarzania Danych Osobowych wynosi 500 zł + 23% podatku VAT.
2.jpg
Proforma za usługę audytu zostanie do Państwa wysłana w następnej wiadomości e-mail, a wzór nowej umowy Powierzenia Przetwarzania Danych Osobowych znajduje się w załączniku. Płatność powinna zostać uregulowana do 02.05.2018 r., aby możliwe było przeprowadzenie procesu audytu, przygotowanie i podpisanie umowy przed datą rozpoczęcia obowiązywania nowych przepisów, tj. 25.05.2018 r.
2.jpg
Oprócz wspomnianych wcześniej dokumentów, w załączniku znajdują się również: nowy Regulamin sklepu internetowego oraz Ogólne Warunki Umów dostosowane do nowych regulacji prawnych.
2.jpg
Brak zawarcia umowy Powierzenia Przetwarzania Danych Osobowych będzie skutkować zaprzestaniem świadczenia usługi sklepu przeznazwa.pl z dniem 25.05.2018 r. Nazwa.pl jednocześnie informuje, że opłata, którą Państwo ponieśli zostanie zwrócona proporcjonalnie do niewykorzystanego okresu abonamentowego. Zgodnie ze zmianami wprowadzonymi w regulaminie umowa o świadczenie usługi sklepu może zostać wypowiedziana drogą elektroniczną.
2.jpg
W razie jakichkolwiek pytań do Państwa dyspozycji pozostaje Dział Obsługi Klienta:
Adres e-mail: kontakt@nazwa.pl
Numer telefonu: 801 33 22 33 / 22 454 48 10.
2.jpg

• Odpowiedzi 253
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Zmiana zasad wynika ze zmiany prawa, prawnik raczej nic nie ugra - po prostu kończy się obowiązywanie ustawy i wszyscy będą zmieniać umowy o powierzeniu przetwarzania danych.

Do nowych umów mogą sobie żądać czego chcą, natomiast należy pamiętać że audyt nie daje gwarancji - w nowej ustawie będzie określone kto może wydawać certyfikaty i na jakich zasadach.

Też to dostałem, ale to jest jakieś nie porozumienie z tymi cenami. Na razie olałem sprawę. Wychodzi z tego że za hosting 500 na rok i co miesiąc 500 za przetwarzanie danych...
Trochę drogi ten hosting, powinni dawać hosting w gratisie przy takich cenach przetwarzania danych.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Przed chwilą, jimmi napisał:

Na razie olałem sprawę.

Stawiam, że tak zrobi 90% klientów, którzy zostali w nazwa.pl Przytulą mega dodatkową kasę za niewielerobienie. A co istotne:

37 minut temu, piotr.k napisał:

natomiast należy pamiętać że audyt nie daje gwarancji

Bajkowy biznes: kasa za nic + brak odpowiedzialności. Żyć nie umierać :D

P.S. Wracając do tematu tak się kończy robienie strony na "darmowych" szablonach. Piękna katastrofa :D

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

1 godzinę temu, tomsaw10 napisał:

Oraz czy da się jakoś przenieść cały sklep na inny hosting i inny silnik sklepu np. shopper

Da sie, zacznij w międzyczasie zgrywać dane z serwera i szukaj kogoś kto Ci przeniesie - dużo firm hostingowych oferuje darmowe przenosiny, jest tu na forum paru przedstawicieli firm hostingowych może któryś podłapie temat i zaoferuje coś ludzkiego :) 

88x31_en.png - semrush z trialem

Ja tylko zadałem pytanie.

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności