Skocz do zawartości

nazwa.pl - Ważne zmiany w przepisach o ochronie danych osobowych

tomsaw10

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Dawid7421808 napisał:

Hmm... no to muszę to zweryfikować, ale zapewniano mnie że się uda.

Tak jak napisałem, da się wyeksportować dane klientów i zaimportować je gdzieś indziej, ale hasła na pewno będzie trzeba zmienić tak czy inaczej.

6 minut temu, Qrzysio napisał:

Ale spokojnie pozaimportowaniu kont klientów można wysłać maling z informacją, że nalezy zresetować hasło. 

Jak najbardziej jest taka możliwość. Shoper też tu powinien ułatwić kwestię i podejrzewam że dałoby się zaimportować dane do nich, ale przez kontakt z nimi bezpośredni.

Import klientów np. do Prestashop jest i działa "z palca".

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Sprawdź także niezależne forum o hostingu.

• Odpowiedzi 253
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Przed chwilą, Qrzysio napisał:

Ale spokojnie pozaimportowaniu kont klientów można wysłać maling z informacją, że nalezy zresetować hasło. 

+ dodać info na jakiś okres przy logowaniu że należy zrestartować hasło. 

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

witam serdecznie,

bez wątpienia zabieram manatki z nazwa.pl (  po prostu buduję nowy sklep od zera ), 

tylko mam pytanie czy ktoś z was byłby uprzejmy wytłumaczyć mi jak wygląda sprawa z domeną?

Czy wystarczy, że podepnę ją pod nowy sklep, czy za domenę jaka jest wykupiona w nazwa.pl tez muszę ponieść koszty związane z RODO ?

Czy ktoś się orientuję czy mogę dniu dzisiejszym wyopowiedzieć umowę ( sklep internetowy ) i oczekiwać wspomnianego zwrotu kosztów, czy musze czekać do maja, kiedy to zrobią automatycznie?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam

Przed chwilą, koronka napisał:

Czy wystarczy, że podepnę ją pod nowy sklep, czy za domenę jaka jest wykupiona w nazwa.pl tez muszę ponieść koszty związane z RODO ?

Za domenę nie zostaniesz obciążony.

Przed chwilą, koronka napisał:

Czy ktoś się orientuję czy mogę dniu dzisiejszym wyopowiedzieć umowę ( sklep internetowy ) i oczekiwać wspomnianego zwrotu kosztów, czy musze czekać do maja, kiedy to zrobią automatycznie?

To raczej pytanie do nazwa.pl, ale z tego co wieść gminna niesie to nikt tam jeszcze na telefonicznej infolinii nie wie o tym jak to ugryźć. W każdym razie polecam Ci zrobić to dopiero wtedy gdy nowy sklep będzie gotowy i sprawny, ponieważ gdybyś jednak zdecydował się na migrację danych, będzie to obligatoryjne, aby działał pod dotychczasowym adresem, dla potrzeby np. zaciągnięcia grafik ze starego sklepu.

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

20 minut temu, koronka napisał:

Pytanie na które nie da się odpowiedzieć konkretnie nie wiedząc co w tej umowie jest.Spojrzyj na paragraf który mówi o warunkach wypowiedzenia umowy i wszystko będziesz wiedział.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

58 minut temu, Dawid7421808 napisał:

No to już wszystko wiem, dzięki.

W odniesieniu do naszej rozmowy - mam info z shopera, że po kontakcie z nimi zaimportują zamówienia i klientów z bazy do sklepów na ich platformie.

@Dawid7421808 kilku forumowiczów odpowiedziało Ci już, jak rozwiązać kwestię kont klientów. 

Potwierdzę tylko, że możliwe do przeniesienia są nast. dane: 

1. Produkty główne (kod produktu, aktywność, nazwa, cena, vat, jednostka miary, opis, zdjęcia)

2. Drzewo kategorii

3. Producenci

4. Klienci (bez haseł)

5. Subskrybenci (bez podziału na grupy)

Opcjonalnie (ale wiąże się to z opłatą):

1. zamówienia

2. skórka graficzna (odwzorowanie układu modułów z obecnego sklepu + konfiguracja metodą kopiuj/wklej)

1 godzinę temu, Dawid7421808 napisał:

przez przypadek trafiłem na  firmę webcoders>eu i mają migrator (przenoszą praktycznie wszystkie dane) na  Shopera, z tego co mi powiedział ich pracownik shoper nie wprowadzi takiej opłaty. Jest alternatywa...

Opłaty nie wprowadzamy. Shoper jest aktualizowany co 3 tygodnie i wszystkie potrzebne zmiany zostaną na czas wdrożone - większość dotyczy tak naprawdę ułatwienia właścicielom sklepów spełniania obowiązków informacyjnych narzuconych ustawą. Część zmian będzie w oprogramowaniu a część wymogów będzie realizowana za pomocą dwóch aplikacji RODO (1. z podstawowymi wzorami dokumentów a 2. rozszerzona z dodatkową dokumentacją). 

Umowę powierzenia danych osobowych właściciel sklepu otrzymuje wraz z regulaminem usługi abonamentowej (za darmo).

Wczoraj, na Targach eHandlu wielu właścicieli sklepów pytało o kwestie RODO, a Ci co planują dopiero taką działalność - od tego tematu w ogóle zaczynali rozmowę. To ważne kwestie, ale nie najważniejsze i widać, że potrafią skutecznie zniechęcać do samego biznesu. A szkoda. 

W razie czego zapraszam do siebie, mam wypracowaną metodę na rozwiązanie problemu i migrację na platformę Shoper wraz z bazą klientów

Można wykonać zainteresowanym przepięcie usług oraz migrację danych.

@Łukasz WebCoders.eu masz nas za idiotów? Piszesz z Dawidem z jednego, staycznego IP sam wiesz komu to IP należy. Za takie cyrki dostaniecie BAN jak tylko usiąde za komputer. Póżniej posprawdzam jeszcze inne rzeczy i ten masz sklep na litęre S dostanie bana calkowitego z filtrem na to słowo. Bo to już nie pierwsza taka akcja na tym forum.

Pozdrawiam zespól PiO.

P.S.

nie chodzi o @theqkash

Witam,

otrzymujemy bardzo dużo wiadomości prywatnych i zapytać dotyczących RODO oraz przeniesienia danych z obecnego oprogramowania sklepu do RedCart, dlatego kilka słów wyjaśnienia.

Pierwsze pytanie, które najczęściej się pojawia: w kwestii RODO nie pobieramy żadnych dodatkowych opłat. Oprogramowanie sklepu dostosowane jest bezpłatnie do najnowszych zmian prawnym w ramach darmowych aktualizacji przysługujących każdemu klientowi korzystającemu z naszego oprogramowania. Część zmian technicznych zostało już wprowadzonych, inne są w trakcie realizacji.

Druga kwestia: Umowa powierzenia danych oraz certyfikaty SSL dostępne są bezpłatnie w wybranych planach. Opcjonalnie istnieje możliwość aktualizacji regulaminów i pozostałych dokumentów.

Kolejna sprawa: Potwierdzamy, że mamy gotowy mechanizm, dzięki któremu możemy w sposób bezpieczny przenieść z dotychczasowego oprogramowania pełną bazę produktową, zawierająca m.in. takie informacje, jak: nazwa, opis, galeria zdjęć, atrybuty, ceny, stan magazynowy czy kategoria). 

Opcjonalnie możliwe jest także przeniesienie:

- bazy klientów

- zamówień

- maski graficznej sklepu.

Na koniec ważna rzecz, o której niektórzy zapominają.
Dodatkowo w ramach migracji przygotowujemy mapę linków z dotychczasowego sklepu i dokonujemy odpowiedniego przekierowania. Ma to na celu przekierowywanie użytkowników z wyników wyszukiwania zindeksowanych w Google na nową stronę produktową, listę produktową lub inną stronę w nowym sklepie internetowym zamiast wyświetlania strony z błędem 404. Oprogramowanie RedCart daje możliwość odwzorowania struktury linków na dowolnym poziomie sklepu (karta produktowa, lista produktowa czy strony informacyjne).

Jeśli ktoś analizował temat RODO doskonale wie, że więcej jest szumu wokół tego tematu, niż faktycznych zmian, jakie za sobą niesie. ;)
Podobna sytuacja miała miejsce kilka lat temu przy okazji GIODO... Niejedna kancelaria zrobiła z tego core swojej działalności.

Pozdrawiamy,

Zespół RedCart.pl

2 godziny temu, MaxPan napisał:

Lukasz masz nas za idiotów? Piszesz z Dawidem z jednego, staycznego IP sam wiesz komu to IP należy. Za takie cyrki dostaniecie BAN jak tylko usiąde za komputer. Póżniej posprawdzam jeszcze inne rzeczy i ten masz sklep na litęre S dostanie bana calkowitego z filtrem na to słowo. Bo to już nie pierwsza taka akcja na tym forum.

Pozdrawiam zespól PiO.

Teraz to wygląda tak jakbym to ja był kombinatorem takim, a to wina kolegi z usuniętym już postem :P

Witam.

Dosięgło mnie to samo co większości zainteresowanych tym tematem.Wczoraj dostałem emailik od razu z proformą bez mydła.Dziś po wysłaniu emaila z prośbą o wyjaśnienie dostałem już znaną wszystkim wiadomość . Tak więc postanowiłem że nawet się kopał nie będę,mam mały sklep u nich ,obrót miesięczny mizerny ale rozwijałem się, zainwestowałem nawet w pozycjonowanie.Nie mam nawet 10 produktów więc dla mnie przenosiny nie będą takie ciężkie,jedynie baza klientów będzie problemem chociaż może dam po prostu komunikat że trzeba się rejestrować od nowa.

W każdym razie mam pytanie jak to najlepiej rozwiązać? Czy warto pakować się w takie opcje jak redcart czy shoper? Czy jest gwarancja że nie wyskoczą z takim samym zagraniem jak nazwa za którą dopiero opłaciłem roczny abonament.

Myślałem też czy by nie wykorzystać darmowego oprogramowania takiego jak np prestashop.Sama instalacja nie byłaby problemem,gorzej z konfiguracją.Webmastering to nie moja branża dlatego proszę o poradę jak to najlepiej rozegrać.

18 minut temu, wek123 napisał:

W każdym razie mam pytanie jak to najlepiej rozwiązać? Czy warto pakować się w takie opcje jak redcart czy shoper? Czy jest gwarancja że nie wyskoczą z takim samym zagraniem jak nazwa za którą dopiero opłaciłem roczny abonament.

Myślałem też czy by nie wykorzystać darmowego oprogramowania takiego jak np prestashop.Sama instalacja nie byłaby problemem,gorzej z konfiguracją.Webmastering to nie moja branża dlatego proszę o poradę jak to najlepiej rozegrać.

Prestashop daje spokój o tyle, że nie jest się zaskoczonym dodatkowymi opłatami. W praktyce jednak wszelkie dostosowanie do nowych przepisów czy zmian jest na Twojej głowie.

Shoper jest dobrym wyjściem, co do redcarta ciężko mi się wypowiedzieć. W razie czego zapraszam do kontaktu, zaproponuję coś fajnego na shoperze albo na preście w dobrej cenie i spróbujemy zmigrować to co jest w sklepie.

10 minut temu, theqkash napisał:

W praktyce jednak wszelkie dostosowanie do nowych przepisów czy zmian jest na Twojej głowie.

Wreszcie ktoś coś mądrego powiedział.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności