Skocz do zawartości

PKD fotobudka

pawelek94x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Nigdzie na forum nie znalazłem odpowiedzi na mój temat , wiec zakładam tutaj. Liczę na fachową odpowiedz.

Złożyłem wniosek na dotację z PUP.  Dotacja będzie przeznaczona na fotobudke, wytwornice ciężkiego dymu i Duży napis przestrzenny LOVE. Na początku wpisałem numer PKD 77.39.Z - WYNAJEM I DZIERŻAWA POZOSTAŁYCH MASZYN I URZĄDZEŃ ORAZ DÓBR MATERIALNYCH GDZIE INDZIEJ NIESKLASYFIKOWANYCH.

Pani z urzędu pracy powiedziała że tak być nie może i powinienem to zmienić na  74.2    Działalność fotograficzna. Sugerowały się tym , że w poprzednich latach we wnioskach tak właśnie pisali. Zadzwoniłem do mojego urzędu miasta. Po dłużej wymianie zdań pani powiedziała żeby zostawić tak jak jest bo działalność fotograficzna była by wtedy gdybym to ja sam robił te zdjęcia a ja tylko wstawiam sprzęt (zresztą nie tylko fotobudkę bo zostaje jeszcze napis i wytwornica). Wczoraj dostałem telefon z urzędu pracy ze dotacja jest wstrzymana bo PKD się nie zgadza. Mam iść to wyjaśnić do urzędu. 

Proszę o odpowiedz znawców jaki powienien być ten numer.

9 godzin temu, pawelek94x napisał:

Nigdzie na forum nie znalazłem odpowiedzi na mój temat

Dotacja będzie przeznaczona na fotobudke, wytwornice ciężkiego dymu i Duży napis przestrzenny LOVE.

Proszę o odpowiedz znawców jaki powienien być ten numer.

A Ty aby jesteś na właściwym forum?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

@pawelek94x po pierwsze to Ty decydujesz jakie masz mieć PKD a nie debilowaci urzędnicy...

Ustaw sobie jako główną 74.2  skoro teraz PUP tego wymaga, a jako dodatkowy np. 77.39.Z  i nikt się do tego nie przyczepi. To Twoja działalność, a nie urzędniczki...

Powodzenia

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

26 minut temu, M0drzew napisał:

Ty decydujesz jakie masz mieć PKD a nie debilowaci urzędnicy...

10 godzin temu, pawelek94x napisał:

Wczoraj dostałem telefon z urzędu pracy ze dotacja jest wstrzymana bo PKD się nie zgadza. Mam iść to wyjaśnić do urzędu. 

W zależności od programu niektóre PKD są wyłączane z dotacji czy kredytu. Autor niech wpisze przeważające PKD, które będzie pasowało do dofinansowania i dopisze pozostałe, które go interesują z uwagi na planowaną DG.

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Nie napisałeś co chcesz z tą fotobudką robić. Czy wynajmować/wydzierżawiać, czy sam gdzieś ją ustawisz aby ludzie sobie pstrykali. To są dwie różne działalności. Najlepiej wpisz dwa nr pkd.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

42 minuty temu, SzlafRock napisał:

Nie napisałeś co chcesz z tą fotobudką robić. Czy wynajmować/wydzierżawiać, czy sam gdzieś ją ustawisz aby ludzie sobie pstrykali. To są dwie różne działalności. Najlepiej wpisz dwa nr pkd.

Fotobudkę wynajmuję. Wstawiam ją na kilka godzin na sale.Ldzie sobie robą sami zdjęcia.

A co z tą wytwornicą dymu i literami ? Czy ten PKD bedzie ok ?

2 godziny temu, pawelek94x napisał:

Czy ten PKD bedzie ok ?

I dziwić się, że młode firmy padają przy takiej wiedzy ich właścicieli.

Jeśli nie masz obostrzeń co do PKD w dofinansowaniu i nie chcesz być na ryczałcie (ryczałtowcem można być na konkretnych warunkach, większość PKD się nie kwalifikuje), to co Ci za różnica jakie PKD wrzucisz? Nawrzucaj co myślisz + co Ci urzędnicy powiedzą i tyle. Jest to przecież darmowe. Ewentualnie jeśli się nie śpieszysz to możesz napisać pisemko do urzędu statystycznego żeby Ci przyznali odpowiednie PKD (ale nie wiem czy ma to sens w Twoim wypadku)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Przed chwilą, Aleksiejs napisał:

Jeśli nie masz obostrzeń co do PKD w dofinansowaniu i nie chcesz być na ryczałcie (ryczałtowcem można być na konkretnych warunkach, większość PKD się nie kwalifikuje), to co Ci za różnica jakie PKD wrzucisz? Nawrzucaj co myślisz + co Ci urzędnicy powiedzą i tyle. Jest to przecież darmowe. Ewentualnie jeśli się nie śpieszysz to możesz napisać pisemko do urzędu statystycznego żeby Ci przyznali odpowiednie PKD (ale nie wiem czy ma to sens w Twoim wypadku)

Problem właśnie w tym że chce być na ryczalcie i nie chce być vatowcem.  jak to jest z działalnością fotograficzna.  Stawka podatku wynosi 17 % jeśli się nie mylę.  

Ryczałt a bycie vatowcem to dwie różne sprawy. Można być vatowcem zarówno na ryczałcie jak i na 18% czy na liniówce (19%). Ryczałt też ma różne progi % 3%, 5,5%, 8,5%, 17% i 20% w zależności od tego co się robi. Moim zdaniem siedzenie na ryczałcie 17% jest bezsensu, bo nie masz wtedy możliwości wliczenia kosztów jak to jest w przypadku 18%.

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

20 godzin temu, pawelek94x napisał:

Problem właśnie w tym że chce być na ryczalcie i nie chce być vatowcem.  jak to jest z działalnością fotograficzna.  Stawka podatku wynosi 17 % jeśli się nie mylę.  

Nie mów tylko, że przy takiej wiedzy dostałeś dofinansowanie z UP? Osoba, która Ci go udzieliła powinna stracić pracę. Ty natomiast powinieneś być wysłany na kurs dla osób, które chcą otworzyć DG. Zauważ, że pytasz o (jak tu mówi pewien moderator) oczywistą oczywistość. Zapewne nie masz bladego pojęciach o wielu innych zagadnieniach związanych z DG. Przykładowo pytania, które zadajesz wskazują, że nie potrafisz prawidłowo korzystać z wyszukiwarki internetowej.

Prosiłem tylko o odpowiedz której NIESTETY  nie ma w internecie. Ciekawe czy Wy wszyscy hejtujący na początku swojej kariery z DG też byliście tacy elokwentni i mądrzy. Czy pracując na etacie też was interesowało prowadzenie działalności. Z pewnością nie.Człowiek się uczy cały czas

9 godzin temu, Nikonem napisał:

Nie mów tylko, że przy takiej wiedzy dostałeś dofinansowanie z UP? Osoba, która Ci go udzieliła powinna stracić pracę. Ty natomiast powinieneś być wysłany na kurs dla osób, które chcą otworzyć DG. Zauważ, że pytasz o (jak tu mówi pewien moderator) oczywistą oczywistość. Zapewne nie masz bladego pojęciach o wielu innych zagadnieniach związanych z DG. Przykładowo pytania, które zadajesz wskazują, że nie potrafisz prawidłowo korzystać z wyszukiwarki internetowej.

Szkolenie obowiązkowe oczywiście jest po dostaniu dotacji, tak działają urzędy, bynajmniej mój. Jak widać na moim przypadku nie tak łatwo jest przypisać kod PKD. 

@pawelek94x, wystarczy się trochę ogarnąć i radzę Ci zrobić to prędko, bo nie masz podstawowej wiedzy, a chcesz zakładać działalność. Wyciułaj 50-100zł i idź na konsultacje do jakiegoś biura księgowego lub prawnika. W Internecie też jest wszystko tylko nie wiesz jak szukać lub nie chce Ci się szukać.

Zresztą w pierwszym poście pisałeś, że masz iść to wyjaśnić do urzędu, to najlepiej w ten sposób to rozwiąż. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności