Skocz do zawartości

Linkowanie z ogólnodostępnych miejscówek

GreenParrot

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Seo student napisał:

Czyżby żadne z narzędzi nie widziało tych linków? Czy może tego typu automatów używa się rzeczywiście do podbijania w górę prywatnych zapleczy?

Nie, duże brandy zazwyczaj nie lecą na zapleczach i nie ukrywają linków, a mimo to są w topach. Kwestia $$

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
10 godzin temu, s_matysik napisał:

Już nie raz to słyszałem, a mimo wszystko linki z anchorem EM nadal mocno liczą się. Samymi linkami na url konkurencyjne frazy ciężko zrobić.

Ja się z tym zgadzam - w kontekście teraz. Zastanawiam się, jak to będzie w niedalekiej przyszłości przyglądając się temu trendowi - to tylko czysto subiektywna ocena :rolleyes:

jak się wie ile tych anchorów należy przyłożyć i to działa, to czego się bać?:)

Wiem, wiem - równowaga i różnorodność...

Sensowne linki ukrywa się, bo im mniej osób z nich korzysta tym dłużej będą działać. Tak jak każdą metodą w SEO, wszystko co staje się widoczne i masowo wykorzystywane często przestaje działać.

Mówisz o ukrywaniu przed robotami znanych programów / skryptów seo? Ale takie ukrywanie nie jest chyba idealnym mechanizmem?

Nie ma znaczenia czy ręcznie to robisz czy automatem. Z zaplecza też możesz linkować ręcznie albo automatem. Różnica polega na tym, że ręcznie możesz dłubać sobie kilka domen. A przy automatyzacji możesz z powodzeniem linkować setki czy tysiące domen, z zaplecza czy jakichkolwiek miejscówek.

To jest jeszcze tyle miejsc (nie mówię o drogich, jednostkowych miejscówkach), że można automatami jechać na polskich internetach i liczyć to w setkach lub tysiącach?:huh:

9 godzin temu, karolex napisał:

Ile SWL przetestowałeś?, ile pkt kupiłeś?, że wyciągasz takie wnioski? Mniej lektury seo blogów, for, grup dyskusyjnych, a więcej testów.

Cytując Lady Pank - Mniej niż zero :rolleyes: Zawsze się tego obawiałem, bo jeśli jakieś linki występują zgrupowane w stopkach, sidebarach i zbyt często się rotują to dla mnie była to wysoce ryzykowna sprawa. Ja bym to porównał z machlojkami. Jeśli Cię nie przyłapią to zyskujesz i jesteś gość. Jednak, jeśli wielki brat coś wywęszy to tracisz. Tak wiem - można testować na "testowych stronach" i samemu wyciągnąć wnioski, ale zawsze może się coś zmienić w algorytmie, a pewne rzeczy trzeba klasyfikować "na oko" / "na czuja". Może przez to tracę, ale obawiam się spadków na stronie, z której się utrzymuję. Wolę być żółwiem, niż zającem - powołując się na znaną bajkę ;) A Ty jakie masz doświadczenia? Podzielisz się?

9 godzin temu, Toto napisał:

To prawda :) 

To sarkazm - czy Ty piszesz serio? :unsure:

1 godzinę temu, Aleksiejs napisał:

Nie, duże brandy zazwyczaj nie lecą na zapleczach i nie ukrywają linków, a mimo to są w topach. Kwestia $$

Co masz na myśli, pisząc o kasie? Jeśli nie mają zapleczy i nie ukrywają linków to zapewne chodzi Ci o to, że inwestują w dobre i drogie linki, tak?
A odnośnie tego, co pisałem w poprzednim poście - ja weryfikowałem raczej hasła lokalne lub usługowe - nieco bardziej niszowe. Nie były to słowa kluczowe należące najwyższego poziomu.

Obserwuję niektóre strony i dziwie się, bo są kiepsko zoptymalizowane - stary html, brak mobile'a, kiepskie nagłówki i content, brak altów itp.... domeny mają podobne parametry - łącznie z wiekiem... I w linkach "tych" kiepskich stron nie widać nic nadzwyczajnego... Linki i ich profil z tego, co sprawdziłem w różnych "narzędziach" jest zbliżony, a mimo to ta hipotetycznie lepsza strona jest kilka pozycji niżej w SERP-ach.

SWLa można używac tylko trzeba umieć. Wchodząc do korporacji pierwsze co się robi to pozyskuje linki z domen zależnych czyli ... mówiąc na wprost - robi się statycznego SWLa :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

11 godzin temu, s_matysik napisał:

Sensowne linki ukrywa się,

"Sensowne" linki ukrywają tylko ci co robią "zakład fryzjerski Radom" za 300 zł brutto

35 minut temu, zgred napisał:

Wchodząc do korporacji pierwsze co się robi to pozyskuje linki z domen zależnych czyli

Czyli mówiąc krótko z zaplecza

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

1 godzinę temu, SzlafRock napisał:

Czyli mówiąc krótko z zaplecza

Czyli mówiąc długo: wchodząc do dużej korporacji często się zdarza że ma ona wiele serwisów (np. taki bank poza główną domeną ma często serwisy o leasingu, hipotece itd. często w oddzielnych domenach i daleko tym serwisom do "zaplecza"). Analizujesz to, robisz plan linkowania i robisz coś w rodzaju linkowania wewnętrznego ale jednak z różnych domen. Bardzo często to są mocne domeny ze sporym ruchem i taki SWL zaj...iście działa.

2 godziny temu, Seo student napisał:

To jest jeszcze tyle miejsc (nie mówię o drogich, jednostkowych miejscówkach), że można automatami jechać na polskich internetach i liczyć to w setkach lub tysiącach?

Ja tu pisałem w kontekście linkowania stron docelowych, że jak masz dwie-trzy strony to możesz ręcznie próbować je linkować jeśli frazy są dość łatwe. Jak się ma do linkowania (pozycjonowania) kilka tysięcy stron docelowych to przy pomocy dobrej automatyzacji można to spokojnie ogarnąć. Niezależenie czy publicznymi miejscówkami czy zapleczem. W SEO nadal liczy się skala i jeszcze raz skala.

A co do pytania: jest jeszcze sporo sensownych miejscówek publicznych, ale zazwyczaj to już trzeba robić dedykowane szablony pod konkretne miejscówki

1 godzinę temu, Młynek napisał:

i daleko tym serwisom do "zaplecza

Zaplecza na wordpresie , które mają kilka artykułów to na szczęście przeszłość. Teraz liczą się serwisy, które na pierwszy i drugi rzut oka na zaplecza nie wyglądają a robią taka role. Dlatego mówi się, że jeden czy dwa linki (z takich serwisów) robią robotę. ;) 

E.

Zapomniałem dodać (może to być szokujące i niezrozumiałe dla niektórych), że tematyczność serwisów nie ma znaczenia. :shok:

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

9 minut temu, SzlafRock napisał:

Teraz liczą się serwisy, które na pierwszy i drugi rzut oka na zaplecza nie wyglądają a robią taka role.

Trzecie Prawo A Clarke'a:

"Każda wystarczająco zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii."

;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

39 minut temu, s_matysik napisał:

W SEO nadal liczy się skala i jeszcze raz skala.

Logarytmiczna zazwyczaj :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Co do SWL - na sensowne (czyt - generujące jakikolwiek ruch) frazy lokalne działają. No ale trzeba zadbać o optymalizację w tym linkowanie wewnętrzne. 

13 godzin temu, Seo student napisał:

To sarkazm - czy Ty piszesz serio?

Serio pisałem, że prawdą jest, że niektórzy pozycjonery się boją. Wcale się nie dziwie. Jak się ma jedną domenę do wypozycjonowania i dwa blogi na darmówkach to tutaj nie ma miejsca na błąd. :) Przesadzisz z linkami i lecisz w dół ;) 

Izolacje Natryskowe - Ocieplanie pianką Warszawa - Poddasza i stropy. 

https://docieplanie-poddaszy.pl/  a może wybierz sobie coś pożytecznego na https://szlabany24.pl 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności