Skocz do zawartości

Usuwanie końcówki html w pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Mam stronę składającą się z wielu podstron, wszystko ma końcówki .html

Na innej stronie korzystam z reguły z htaccess usuwającej owe końcówki html (choć pliki na serwerze mają nazwie html, po prostu userzy strony mają prościej).

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.html -f
RewriteRule ^(.+)$ $1.html [L,QSA]

Robią stronę, o którą pytam, nie znałem jeszcze tej możliwości, wiec tam jej nie ma. Podstrony wyglądają tak: blablabla-blablabla-bla.html  bez .html było by prościej.

Usunąć .html jest dość proste, ale:

Strona jest popularna, dobrze i wysoko stoi w wyszukiwarce Google.

Moje wątpliwości budzi fakt, że zmienia się wyświetlany adres podstrony i pytanie moje brzmi czy taka zmiana ma wpływ na pozycjonowanie?

Fizycznie pliki pozostają w takich samych nazwach, ale zmienia się całe linkowanie wewnętrzne witryny, więc sam już nie wiem.

Jeżeli chcesz tylko usunąć .html z adresu i przekierujesz wszystkie dotychczas istniejące podstrony na te bez .html za pomocą 301, zmiana nie powinna mieć istotnego wpływu na pozycje.

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Sprawdź także niezależne forum o hostingu.

10 minut temu, slaweklor napisał:

Bo rozumiem, że to tylko na jakiś czas, tymczasowo.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki zapis pozostawić dożywotnio.

Możliwe, że ktoś gdzieś wkleił link do produktu z .html i po przejściu za pewien czas odbiorca uzyska 404. Taka reguła niczemu nie szkodzi.

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

1 godzinę temu, theqkash napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki zapis pozostawić dożywotnio.

Możliwe, że ktoś gdzieś wkleił link do produktu z .html i po przejściu za pewien czas odbiorca uzyska 404. Taka reguła niczemu nie szkodzi.

Taka sytuacja nie może się zdarzyć, bo plik np xyz.html istnieje, tylko powyższy kod z hataccess wyświetla go jako xyz.

Gdy ktoś ma link xyz.html to mu się wyświetla plik z html

Jeżeli dobrze zrozumiałem regułę którą wkleiłeś to ona zadziała tylko i wyłącznie wtedy, gdy pożądany plik z rozszerzeniem html nie istnieje w folderze.

1 minutę temu, theqkash napisał:

Jeżeli dobrze zrozumiałem regułę którą wkleiłeś to ona zadziała tylko i wyłącznie wtedy, gdy pożądany plik z rozszerzeniem html nie istnieje w folderze.

Reguła pozwala linkować do pliku xyz bez.html i wyświetlać go jako plik xyz i tylko tyle.

Sam plik na serwerze jest jako xyz.html i też można linkować do niego z html lub bez niego.

Ach, chyba źle Cię zrozumiałem.

Nie podałeś rodzaju oprogramowania na jakim stroi strona i z góry założyłem że jest to np. sklep.

Tak czy inaczej ustawienie takiego przekierowania na stałe może być przydatne, aby pozostawić działające linki i aby zachować moc linków do "starych" postron z zewnątrz, jeśli występują.

Przed chwilą, theqkash napisał:

Ach, chyba źle Cię zrozumiałem.

Nie podałeś rodzaju oprogramowania na jakim stroi strona i z góry założyłem że jest to np. sklep.

Tak czy inaczej ustawienie takiego przekierowania na stałe może być przydatne, aby pozostawić działające linki i aby zachować moc linków do "starych" postron z zewnątrz, jeśli występują.

Bo nie ma oprogramowania. Należę do ginącego gatunku ;) piszącego wszystko samemu: html+js+css i nic więcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności