Skocz do zawartości

Kolejne pytania o domeny .pl

Michau

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dwa pytania odnośnie domen .pl, co do których nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na stronach NASK ani w sieci:

1. Czy jeśli domena jest w postępowaniu wyjaśniającym (właściciel nie zapłacił, domena czeka na wyrejestrowanie), to można wtedy zakupić opcję na domenę czy też nie?

2. Czy są jakieś ograniczenia czasowe co do wytransferowania domeny do innego rejestratora? Np. dla domen .com przez ileś tam dni po zakupieniu domeny nie można jej wytransferować, podobnie na ileś tam dni przed jej wyekspirowaniem (fuj... nie znam dobrego polskiego odpowiednika, za dużo myślę po angielsku...). Czy dla domen .pl jest podobnie?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi.

2. Czy są jakieś ograniczenia czasowe co do wytransferowania domeny do innego rejestratora? Np. dla domen .com przez ileś tam dni po zakupieniu domeny nie można jej wytransferować, podobnie na ileś tam dni przed jej wyekspirowaniem (fuj... nie znam dobrego polskiego odpowiednika, za dużo myślę po angielsku...). Czy dla domen .pl jest podobnie?

Dla domen polskich nie ma takich ograniczeń czasowych, ani po zarejestrowaniu, ani pod koniec okresu ważności domeny. Można transferować domeny nawet tuż przed wygaśnięciem/wygasające, ale w tym drugim przypadku wiąże się to z opłatą jak za przedłużenie (i domena jest automatycznie przedłużana). Dodatkowym ograniczeniem mogą być indywidualne promocje poszczególnych rejestratorów - np. dopuszczające możliwość transferu domeny dopiero po opłaceniu kolejnego roku abonamentowego (czyli po przedłużeniu jej ważności o kolejny rok).

1. Czy jeśli domena jest w postępowaniu wyjaśniającym (właściciel nie zapłacił, domena czeka na wyrejestrowanie), to można wtedy zakupić opcję na domenę czy też nie?

Nie mozna.

c2h5oh

"The day Microsoft makes something that does not suck is probably the day they start making vacuum cleaners"

Kolczyki | Biżuteria Swarovski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności