Skocz do zawartości

Wiele kont Google/Gmail z jednogo IP

token85

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam szybkie pytanko. Zakładam ostatnio dużo kont Google. Głównie dla klientów, by udostępnić im webmastera itp. Czy miał ktoś z Was kiedyś problem z tego powodu, że loguje się na wiele kont google/gmail ? Chodzi mi o blokady, konieczność weryfikacji konta i podobne rzeczy. Dodam, że konta są zakładane na tzw. Jana Kowalskiego, a nie rzeczywistą osobę. 

Wszytko zależę od tego jakie to IP jak konta wykorzystywane, czy cookie jakiś są ( w tej sytuacji wlasnie lepiej mieć cookie jak za każdym razem startować z czystych.

Ma znaczenie nawet jak często z tego IP jest rozwiązywana Recaptcha2. Usługi powiązane Google to jak ośmiernica macki sięgają wszedzie i jak tylko na jednej z macek jest sygnał na innych algo tez odpracowuje.

Samo zakladanie kont gmail z jednego IP tym bardziej z weryfikacją telefoniczną to w ocenie obecnego algo z tego co obserwuje to nic nadzwyczajnego.

Inna sprawa kiedy z tymi kontami już robisz automatyczne czynnosci... ale to dyskusja na inny temat.

Kwestia wykorzystywania kont, jeśli to zakładanie pod klienta i podpinanie narzędzi to nie powinno być żadnych konsekwencji, przynajmniej ja żadnych nie miałem nigdy. Jeśli będziesz miał dziesiątki kont pod różne softy to może polecieć masowy ban ;)

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

47 minut temu, MaxPan napisał:

Ma znaczenie nawet jak często z tego IP jest rozwiązywana Recaptcha2. Usługi powiązane Google to jak ośmiernica macki sięgają wszedzie ...

No właśnie to mnie najbardziej zastanawia. Na razie nie mam żadnych problemów poza częstym wprowadzanie Captha. W każdym razie dziś tworze konta z wirtualki + reset modemu co jest trochę czasochłonne.

Wiele kont korzysta też z jednego konta serwisowego dla Search Console API do dziennego zrzucania danych z wyników wyszukiwania. To też pewnie będę musiał zmienić.

Znam sieci ISP gdzie z jednego IP wychodzi do kilkuset klientów ( co może dać nawet około 1k urządzeń powiązanych z kontami google), wiem również że od kilku miesięcy takie lokalizacje zgłaszały problemy z wyskakującymi recaptcha podczas wyszukiwań w przeglądarce. Wcześniej przez wiele lat problem nie istniał czyli widać zmiany w polityce google.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności