Skocz do zawartości

Search console - jedno kliknięcie po miesiącu. Czy coś robię nie tak?

palusz

Rekomendowane odpowiedzi

Część,

przeszukałem forum pod kątem podobnego przypadku ale nic nie znalazłem, więc z góry przepraszam jeżeli się powtarzam.

Od miesiąca prowadzę bloga po angielsku na temat podróży służbowych. Przygotowałem się trochę do tego cztając masę anglojęzycznych artykułów na sieci.

Opis sytuacji:

1. Stronka na wordpresie z Yoast SEO na pokładzie

2. Hosting: Zenbox.pl

3. Start: 07.04.2018

4. Domena: leantravellerguide.com

5. Sukcesywnie dodawany content, rozbudowany, własny (ok. 2000 znaków każdy), robiony keyword research zgodnie z zachonimi poradnikami (keyword golden ratio ~ 0,25). Dotychczas 6 artykułów, wszystkie z Yoast SEO na zielono (ta kropeczka).

6. Pozycjonowane na słowa kluczowe jak w załaczonym pliku

Myślałem, że po miesiącu chociaż pies z kulawą nogą się napatoczy i wejdzie na stronę przez google, ale rzeczywistość jest okrutna:

1. Search console pokazuje jedno kliknięcie prawie miesiąc temu i od tamtego czasu nic. Zero... (screenshot w załączniku posta)

2. Stronka jest zaindeksowana w google = 39 linków (screenshot w załączniku posta)

Mam wrażenie, że robięc coś źle ale nie potrafię wpaść co - jeżeli ktoś mógłby mi powiedzieć czy to tak powinno wyglądać, czy coś mam zmienić, to proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Łukasz

imageproxy.php?img=&key=3cb608b42dde2d6eimageproxy.php?img=&key=3cb608b42dde2d6e

Search_console.jpg

zaindeksowanych.jpg

słowa kluczowe.jpg

Co prawda nie przeprowadziłem jakiegoś pełnego audytu Twojej strony, ale chwilkę zerknąłem i co zauważyłem.
1. 1-2 miesiące stażu strony to bardzo mało.
2. 6 artykułów w tej tematyce to tyle co nic, aby myśleć o jakimś sensownym ruchu, tym bardziej że podane frazy nie powalają jeśli chodzi o ich potencjalną ilość wyszukań.
3. Wszedłem sobie na jeden art, aby zobaczyć ten cały keyword golden ratio i widzę, że chętnie linkujesz do znanych domen, robiąc sobie z tych wpisów trochę precelka. Ale rozumiem, że zależało Ci na linkowaniu do domen z autorytetem?
4. Co do poziomu site, to nie wiem czy w Twoim przypadku jest sens indeksować tagi.
5. I na koniec, a w zasadzie na początek, czy prowadzisz jakiś linkbuilding? Raczej nie, bo wg np ahrefsa masz raptem 2 linki, z jednej domeny i to nofollow, z dość raczej zajechanej miejscówki... także:

18 godzin temu, palusz napisał:

rzeczywistość jest okrutna

Oryginalne życzenia noworoczne www.nanowyrok.pl | Znane aquaparki i parki wodne. | Terapia poznawczo behawioralna www.terapia-bielsko.pl w Bielsku-Białej.

Jak napisał @kristofenes 6 artykułów to zdecydowanie za mało, aby ludzie zaczęli odwiedzać bloga. Strona zbyt młoda aby od razu były efekty. Brak linkowania co świadczy o tym że strona praktycznie jest na zapleczu wyszukwarki. Podobno od około 80 artykułów można zacząć łapać ruch na długi ogon.

Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi. Pociesza mnie to, że miesiąc to za mało na jakiekolwiek efekty. 

W dalszym ciągu będę próbował:

1. Zdobyć jakieś backlinki. Problem w tym, że ilekroć kontaktuję się z którymś z zagranicznych blogerów w mojej niszy żeby napisać guest post, to nie otrzymuję odpowiedzi. Kompletnie nie koreluje to z anglojęzycznymi poradnikami jak wypromować bloga, gdzie autorzy piszą, że większość blogerów z chęcią przyjmie guest posta.

2. Bloga będę dalej redagował i uzupełniał o nowy content - nie jestem nastawiony na szybkie efekty, raczej jest to moje hobby. 

3. W kolejnych postach dam sobie spokój z Keyword goleden ratio bo to chyba jakaś bzdura...

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

jak nie masz kontaktów, to ciężko ci będzie robić sensowy linkbuilding dzięki anglojęzycznym blogom. Może zacznij od portali typu linkhouse/whitepress. Poszukaj tam ang. portali ze swojej tematyki i kup arty sponsorowane. Rozbudowuj site strony, nie przestawaj.

Firma sprzątająca CZYSTE24 - profesjonalne usługi dla firm

Sklep GREEN WITCH - biżuteria z kamieni naturalnych

Klinika Urody - Doświadczeni specjaliści w walce z upływem czasu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności