Skocz do zawartości

RODO - a dzierżawa innej firmie domeny

bobeks

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry All

Jeżeli możecie - wspomóżcie wiedzą :)

Mam w portfolio kilkanaście domen  (jako firma).

Na części z nich, mam strony klientów - czyli, a dres  xxx.pl użytkuje inne firma, niż ja - właściciel domeny. Wystawiam faktury - w treści "użyczenie domeny internetowej za okres xx.xx.xx. Domeny leżą na wykupionym przeze mnie hostingu (umowa z hostingiem na przetwarzanie danych jest).

W każdym z wymienionych przypadków, na stronie widnieją pełne dane użytkownika domeny - firmy + numer telefonu kontaktowego, ale BEZ formularzy kontaktowych czy maili (nigdzie na stronie nie ma maila).

Innymi słowy - z firmą można się skontaktować telefonicznie.

No i co w takim razie z RODO?

Jestem właścicielem domeny - ale nie użytkownikiem. Na stronach nie ma maili, nie ma formularzy, żadnych sklepów internetowych - jedynie nr telefonu (użytkownika). Strona z "przymusu" zbiera cookies + oczywiście IP.

Jaki komunikat - zgody umieścić na stronie?  Dane Administratora - moje czy użytkownika? 

Może ktoś ma wzór na taką polityke prywatności i chce się podzielić ( ew. odpłatnie :):)

Pozdrawiam

Wybaczcie - jestem seo-amatorem - Domki Ustronie Morskie - zapraszają!

Administratorem jest ten kto zbiera dane, decyduje o celach i środkach przetwarzania czyli po prostu właściciel=użytkownik strony.
Jeśli podnajmujesz hosting to powinieneś mieć umowę powierzenia z administratorem (bo on powierza Tobie dane którymi administruje), a z hostingiem dodatkowo umowę podpowierzenia (bo powierzasz im dane, których nie jesteś administratorem)...

Czyli - ja dobrze rozumiem.

Moja Firma - dzierżawi domenę innej Firmie (dane na moim hostingu).

Etap 1

Na stronie w polityce prywatności wskazuję jako administratora danych - inną firmę, czyli tą, której oferta / dane kontaktowe widnieją na stronie.

Etap 2

Sporządzam umowę pomiędzy ową inną firmą, a moją firmą na przetwarzanie danych. Inna firma występuję jako Administrator - ja jako przetwarzający dane.

Etap trzeci

Sporządzam umowę pomiędzy swoją firmą a hostingiem - na przetwarzanie danych, występując tutaj jako administrator..

Wiem, że jest to zagmatwane, ale użyczenie domeny jest dla mnie niejako gwarancją, że po te parę groszy ktoś będzie płacił :)

Jak oddam domenę - no to już pozostaje liczyć, że ktoś się będzie wywiązywał z umowy..

Pozdrawiam

lepiej od drugiej strony

ETAP 1

bierzesz od hostingu umowę na przetwarzanie danych.

ETAP 2

zmieniasz umowę tak że Ty występujesz jako osoba/firma przetwarzająca dane

ETAP 3

na stronie wrzucasz info o nowej polityce i wskazujesz firmę dzierżawiącą jako administratora danych

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Domena nie ma nic do rzeczy - dane są zbierane przez stronę.
W uproszczeniu:
1. tak
2. tak skoro zapewniasz hosting
3. nie jako administrator (bo nim nie jesteś dla tych danych) tylko jako przetwarzający w imieniu administratora (po to piałem o umowie w 2) - moim zdaniem to powinna być osobna i zarazem inna umowa niż ta którą administrator danych (klient końcowy firmy hostingowej) zawiera z hostingiem (zapewne właśnie taką umowę powierzenia masz ze swoim hostingiem, ale ona obowiązuje tam gdzie jesteś administratorem - tu potrzebujesz osobnej umowy).

To tylko moje zdanie, nie jestem prawnikiem.

Przed chwilą, piotr.k napisał:

Domena nie ma nic do rzeczy - dane są zbierane przez stronę.
W uproszczeniu:
1. tak
2. tak skoro zapewniasz hosting
3. nie jako administrator (bo nim nie jesteś dla tych danych) tylko jako przetwarzający w imieniu administratora (po to piałem o umowie w 2) - moim zdaniem to powinna być osobna i zarazem inna umowa niż ta którą administrator danych (klient końcowy firmy hostingowej) zawiera z hostingiem (zapewne właśnie taką umowę powierzenia masz ze swoim hostingiem, ale ona obowiązuje tam gdzie jesteś administratorem - tu potrzebujesz osobnej umowy).

To tylko moje zdanie, nie jestem prawnikiem.

Hosting stwierdził, że lepiej prawnie podpisać ze mną umowę jako Administratorem danych, które zostały mi powierzone przez klienta.  Nie zalecali umowy podpowierzenia, bo może to rodzic komplikacje prawne.. 

Idziesz do prawnika i prosisz o opinię na piśmie. Po zapłaceniu za poradę masz podkładkę jak postępować. "Podpowierzanie" przetwarzania jest dla mnie czymś zupełnie normalnym i nie wiem jakie komplikacje miała na myśli firma hostingowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności