bobeks Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Dzień dobry All Jeżeli możecie - wspomóżcie wiedzą Mam w portfolio kilkanaście domen (jako firma). Na części z nich, mam strony klientów - czyli, a dres xxx.pl użytkuje inne firma, niż ja - właściciel domeny. Wystawiam faktury - w treści "użyczenie domeny internetowej za okres xx.xx.xx. Domeny leżą na wykupionym przeze mnie hostingu (umowa z hostingiem na przetwarzanie danych jest). W każdym z wymienionych przypadków, na stronie widnieją pełne dane użytkownika domeny - firmy + numer telefonu kontaktowego, ale BEZ formularzy kontaktowych czy maili (nigdzie na stronie nie ma maila). Innymi słowy - z firmą można się skontaktować telefonicznie. No i co w takim razie z RODO? Jestem właścicielem domeny - ale nie użytkownikiem. Na stronach nie ma maili, nie ma formularzy, żadnych sklepów internetowych - jedynie nr telefonu (użytkownika). Strona z "przymusu" zbiera cookies + oczywiście IP. Jaki komunikat - zgody umieścić na stronie? Dane Administratora - moje czy użytkownika? Może ktoś ma wzór na taką polityke prywatności i chce się podzielić ( ew. odpłatnie :):) Pozdrawiam Wybaczcie - jestem seo-amatorem - Domki Ustronie Morskie - zapraszają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmi Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 bym wyłączył cookies, bo to chyba nie potrzebne, IP rozumiem że chodzi o logi serwera. Jak dla mnie to Ty nie jesteś stroną, tylko przetwarzasz dane osobowe, tak jak hosting. Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Administratorem jest ten kto zbiera dane, decyduje o celach i środkach przetwarzania czyli po prostu właściciel=użytkownik strony. Jeśli podnajmujesz hosting to powinieneś mieć umowę powierzenia z administratorem (bo on powierza Tobie dane którymi administruje), a z hostingiem dodatkowo umowę podpowierzenia (bo powierzasz im dane, których nie jesteś administratorem)... Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobeks Opublikowano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Czyli - ja dobrze rozumiem. Moja Firma - dzierżawi domenę innej Firmie (dane na moim hostingu). Etap 1 Na stronie w polityce prywatności wskazuję jako administratora danych - inną firmę, czyli tą, której oferta / dane kontaktowe widnieją na stronie. Etap 2 Sporządzam umowę pomiędzy ową inną firmą, a moją firmą na przetwarzanie danych. Inna firma występuję jako Administrator - ja jako przetwarzający dane. Etap trzeci Sporządzam umowę pomiędzy swoją firmą a hostingiem - na przetwarzanie danych, występując tutaj jako administrator.. Wiem, że jest to zagmatwane, ale użyczenie domeny jest dla mnie niejako gwarancją, że po te parę groszy ktoś będzie płacił Jak oddam domenę - no to już pozostaje liczyć, że ktoś się będzie wywiązywał z umowy.. Pozdrawiam Wybaczcie - jestem seo-amatorem - Domki Ustronie Morskie - zapraszają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimmi Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 lepiej od drugiej strony ETAP 1 bierzesz od hostingu umowę na przetwarzanie danych. ETAP 2 zmieniasz umowę tak że Ty występujesz jako osoba/firma przetwarzająca dane ETAP 3 na stronie wrzucasz info o nowej polityce i wskazujesz firmę dzierżawiącą jako administratora danych Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Domena nie ma nic do rzeczy - dane są zbierane przez stronę. W uproszczeniu: 1. tak 2. tak skoro zapewniasz hosting 3. nie jako administrator (bo nim nie jesteś dla tych danych) tylko jako przetwarzający w imieniu administratora (po to piałem o umowie w 2) - moim zdaniem to powinna być osobna i zarazem inna umowa niż ta którą administrator danych (klient końcowy firmy hostingowej) zawiera z hostingiem (zapewne właśnie taką umowę powierzenia masz ze swoim hostingiem, ale ona obowiązuje tam gdzie jesteś administratorem - tu potrzebujesz osobnej umowy). To tylko moje zdanie, nie jestem prawnikiem. Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobeks Opublikowano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Przed chwilą, piotr.k napisał: Domena nie ma nic do rzeczy - dane są zbierane przez stronę. W uproszczeniu: 1. tak 2. tak skoro zapewniasz hosting 3. nie jako administrator (bo nim nie jesteś dla tych danych) tylko jako przetwarzający w imieniu administratora (po to piałem o umowie w 2) - moim zdaniem to powinna być osobna i zarazem inna umowa niż ta którą administrator danych (klient końcowy firmy hostingowej) zawiera z hostingiem (zapewne właśnie taką umowę powierzenia masz ze swoim hostingiem, ale ona obowiązuje tam gdzie jesteś administratorem - tu potrzebujesz osobnej umowy). To tylko moje zdanie, nie jestem prawnikiem. Hosting stwierdził, że lepiej prawnie podpisać ze mną umowę jako Administratorem danych, które zostały mi powierzone przez klienta. Nie zalecali umowy podpowierzenia, bo może to rodzic komplikacje prawne.. Wybaczcie - jestem seo-amatorem - Domki Ustronie Morskie - zapraszają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Skoro nie jesteś administratorem tych danych to nie możesz występować w umowie jako ich administrator. Natomiast to pytanie do prawnika a nie na forum. Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobeks Opublikowano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Prawnicy rozkładają ręce... Albo każdy mówi co innego.. Wydaje się, że trzeba "zmusić" klientów, żeby sobie kupili miejsce na serwerach, przekierować im domenę i przynajmniej jedna sprawa będzie załatwiona... Wybaczcie - jestem seo-amatorem - Domki Ustronie Morskie - zapraszają! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr.k Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Idziesz do prawnika i prosisz o opinię na piśmie. Po zapłaceniu za poradę masz podkładkę jak postępować. "Podpowierzanie" przetwarzania jest dla mnie czymś zupełnie normalnym i nie wiem jakie komplikacje miała na myśli firma hostingowa. Pozdrawiam, Piotr K. Zobacz eleganckie szablony dla swojej strony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.