Skocz do zawartości

PiO typuje wyniki MŚ 2018

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

No kiepski wynik na tym mundialu to nie jest przypadek. Wiele rzeczy zaczęło się psuć już po zakończeniu Euro, a niezłe wyniki w eliminacjach chyba nam wszystkim taki stan rzeczy przesłoniły. Inna sprawa, że w eliminacjach nie mieliśmy za bardzo z kim przegrać, a jak już przegrywaliśmy – to równie spektakularnie, jak teraz na mundialu.

Dużo, za dużo zawodników podjęło złe decyzje transferowe w ciągu ostatnich dwóch lat (Krycha to najbardziej dobitny przykład, Kapustka totalnie zaginął, żeby wymienić tylko tę dwójkę). Zbyt wielu zawodników nie rozwija się w tej kadrze tak jak w klubie (Milik i Zieliński poza paroma wyjątkami rzadko grają tak jak we Włoszech). Zbyt wielu zawodników jest holowanych na siłę (żeby wspomnieć tylko Thiago Cionka – najmniej inteligentnego piłkarza jakiego dane mi było oglądać, o Peszce napisano i powiedziano już chyba wszystko).

W końcu – zbyt wielu zawodników pojawiło się w tej reprezentacji za późno. Ciężko oczekiwać od Kownackiego, aby był naszym zbawicielem na mundialu, skoro na poziomie krajowym nie rozwijał się, tylko duszono go w tej cieniutkiej reprezentacji u-21. Ciężko oczekiwać od Bednarka, aby nagle po dwóch sparingach współtworzył obronę nie do przejścia (ale to stwierdzenie faktu, nie usprawiedliwianie go, bo przynajmniej dwie z pięciu do tej pory straconych bramek obarcza jego konto).

Przy tym wszystkim Nawałka na dodatek się pogubił, co znalazło odzwierciedlenie w testach taktyki z trzema obrońcami i dwoma wahadłowymi. Ja rozumiem, że to nowy – stary krzyk taktycznej mody w Europie, ja też rozumiem, że to mogła być odpowiedź na problemy ze skrzydłowymi (kontuzje, brak gry). Ale po pierwsze: do takiej gry nie mamy wykonawców (chociaż akurat jedyny Rybus na tle całej tej mizerii wyróżniał się na plus, a tradycyjnie już właśnie o lewą obronę zawsze obawiamy się najbardziej). Po drugie: po kilku latach gry 4-4-2 lub jej wariantu 4-4-1-1 przejście na grę z trójką środkowych obrońców to duży przeskok, przez który zawodnicy potracili automatyzmy, nie do nadrobienia w tych paru sparingach. Po trzecie: taktyki okazały się bardzo niedopracowane, w sparingach może jeszcze w miarę skuteczne w obronie, ale biedne w ataku (a to właśnie bramek potrzebowaliśmy wczoraj). Po czwarte: to już daleka przeszłość, do której pewnie nie ma co wracać, bo to zupełnie dwie inne personalnie reprezentacje, ale już Beenhaker próbował gry z trójką środkowych obrońców. A w eliminacjach do mundialu 2010 nie potrafiliśmy wygrać nawet z cieniutką wówczas Słowenią.

Nie wiem, czy Nawałka powinien odejść. Niemal na pewno złoży rezygnację, ale czy zostanie przyjęta, to jeden Boniek wie. Facet wykonał z tą reprezentacją kawał świetnej roboty i przyszłość trzeba będzie ocenić na chłodno i po mundialu. Tylko oby z decyzjami nie zwlekać, bo zaraz będzie Liga Narodów, czyli dobra okazja, aby w meczach o coś wypróbować nowe pomysły i rozwiązania.   

• Odpowiedzi 133
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
16 minut temu, jimmi napisał:

Sam Nawałka mówił, że ma kontrakt do końca mundialu, więc jakoś nie rozumiem składania dymisji przez niego. 

Jap, słusznie, nie wiedziałem tego wcześniej. Bardziej chodziło mi o to, że obawiam się, że Nawałkę za ten blamaż spotka ostracyzm, na który nie do końca zasłużył.

//ed.

@okazwłoka Coś chyba padło bo pomimo zalogowania dostaję komunikat (jak chcę sprawdzić zakładkę typów w panelu) i mnie wylogowuje. 

"Nie masz dostępu do tej części serwisu. Musisz się najpierw zalogować"

Wdrożenia i modyfikacje sklepów PrestaShop - webKS.pl

Mysql się zatrzymał :) Mecze 1/4 dodane.

Wygląda na to, że drabinka wymusza niespodziankę w finale: Rosja/Chorwacja/Anglia/Szwecja

Po drugiej stronie: Urugwaj/Francja/Brazylia/Belgia.

Czasem lepiej zająć drugie miejsce w grupie.

Black Friday 2024

W topx.pl nawet 50% taniej! - codziennie nowe promo!

Pytanie jaką będą mieć strategie, bo jeśli nie będą otwierać się a tylko czekać blędów przeciwnika będzie nudny finał niezałeżnie kto gra.

Tych najbardziej technicznych to na pewno Anglia-Francja było by ciekawe starcie, jeśli by mieli strategie na wygraną a nie na rzuty karne.

Ten mundial pokazuje, że nic nie jest wiadomo i glówne faworyci już są w domu.

Co do dzisiejszego półfinału - kiedy po raz ostatni ktoś zmusił Francuzów do większego wysiłku, mieliśmy najlepszy mecz mistrzostw. Mam nadzieję, że mecz z Belgią będzie miał podobną dramaturgię, co ten z Argentyną (chociaż pewnie aż 7 bramek nie wpadnie). Kibicować będę jednak Belgii, bo liczę też na finał Belgii z Chorwacją, byłby to pewnie najlepszy finał ostatnich mundiali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności