Skocz do zawartości

SMS premium do obsługi platności

Mion

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś pani w banku chciała wziąć mój dowód do ręki, powiedziałem że mogę jedynie okazać a nie dać jej by z nim odeszła nie wiem gdzieś tam na zaplecze

My mamy okazać dowód a nie podawać do ręki ;) (to taka stara zasada ;)

Jak wspomniał kolega powyżej, teraz inaczej się weryfikuje kogoś dane ;) zwłaszcza przez internet a nie za pośrednictwem skanu dowodu, dosłownie kpina 

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

W końcu porozmawiałem z kompetentną osobą z przelewy24 i jak się okazało można kontrowersyjny skan dowodu pominąć autoryzując się na miejscu w siedzibie firmy  :)

IMHO nie widzę logiki w skanie dowodu, który to ma chronić przez "kometami" i "meteorytami " bo jak by ktoś miał złe zamiary może:

- skan dowodu zmodyfikować w fotoszopach

- zarejestrować firmę na "słupa" i jego skan dowodu wysłać

itd....

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Dla przykładu duża firma która zajmuje się faktoringiem online, wymagane dokumenty:

- Do rejestracji: Przelew 1 gr z konta lub weryfikacja tożsamości przez Instantor

- Do sfinansowania faktury: skan faktury plus weryfikacja konta firmowego przez Instantor (w ten sposób sprawdzają obroty na koncie)

Bardziej wiarygodne jest ustalenie tożsamości przez ten przelew 1gr z konta bankowego niż przez skan dowodu który dzieciak przerobi w kilka minut.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

28 minut temu, Finan napisał:

Bardziej wiarygodne jest ustalenie tożsamości przez ten przelew 1gr z konta bankowego

I uważam, że to powinno wystarczać gdyż w razie "W" pośrednik finansowy w płatnikach online zgłosi sprawę na policję i to oni policja na podstawie konta bankowego z jakiego był przelew <firmowego> ustalą personalia delikwenta z bankiem.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Godzinę temu, Mion napisał:

W końcu porozmawiałem z kompetentną osobą z przelewy24 i jak się okazało można kontrowersyjny skan dowodu pominąć autoryzując się na miejscu w siedzibie firmy

O ile ktoś jest z Poznania. Dla mieszkańców innych rejonów Polski, o ile nie chcą przesyłać skanu dowodu (zaszyfrowanym połącznikiem), moga przesłać potwierdzenie notarialnie podpisane. 

Wymóg weryfikacyjny dla instytucji finansowych nakłada KNF i ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu.

Wystarczyło zadzwonić lub przejść się aby wyjaśnić problem. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Teraz, SzlafRock napisał:

Wystarczyło zadzwonić lub przejść się aby wyjaśnić problem.

Kontaktowałem się z e-mailowo z BOK w tej sprawie zaraz po rejestracji usługi i tak naprawdę, to do teraz nie dostałem emialowe RE na pytanie.

6 minut temu, SzlafRock napisał:

lub przejść się aby wyjaśnić problem.

Nie było by problemu jak były by podane alternatywne sposoby autoryzacji w panelu konta.

3 minuty temu, SzlafRock napisał:

moga przesłać potwierdzenie notarialnie podpisane. 

Zgadza się.

7 minut temu, SzlafRock napisał:

Wymóg weryfikacyjny dla instytucji finansowych nakłada KNF i ustawa o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu.

To ciekawe, że ten sam wymóg nie został nałożony na CashBill SA świadczący analogiczne usługi.

Cytat

Szanowny Panie,

nie oczekujemy skanu/kopii dowodu osobistego do wypłaty środków z serwisów premium i pośrednictwa finansowego.

Pozdrawiam

Teraz dostałem RE na  pytania z Data: 2018-06-05 18:50:17

Cytat

" oczywiście możemy zweryfikować dokumnet w siedzibie naszej firmy. Adres to: Szyperska 14, 61-754 Poznań, klatka C, piętro V. "

:drink: to idę się weryfikować .... gorzej jak nie przejdę weryfikacji tożsamości  :boje_sie:

20 godzin temu, SzlafRock napisał:

Wymóg weryfikacyjny dla instytucji finansowych nakłada KNF i ustawa

Rozumiem, że banki są z tego wymogu zwolnione? Bo bez problemu założyłem konto weryfikując się przelewem bez wysyłania skanów dowodu.

4 minuty temu, Finan napisał:

Wymóg weryfikacyjny jest ale nie określa on że musi być skan dowodu

Ustawa określa, dowód tożsamości lub paszport. Jeśli mamy łącze szyfrowane to nie widzę powodu aby nie wysłać anonimizowanego skanu dowodu (zgodnie z załącznikiem do umowy). Jeśli mam  blisko do instytucji to się przejdę ale ze Szczecina nie będę szedł do Poznania.

dodam dla mniej kumatych, że anonimizacja=minimalizacja.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

12 minut temu, SzlafRock napisał:

Jeśli mamy łącze szyfrowane to nie widzę powodu aby nie wysłać anonimizowanego skanu dowodu (zgodnie z załącznikiem do umowy).

Animizacja pełną gębą:  Wzor-anonimizacji.pdf 

anonimizacjadowodu.jpg

:D EOT_

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności