Skocz do zawartości

Pozycjonowanie sklepu - jak dobrze zacząć? Kilka pytań od świeżaka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
39 minut temu, Mariusz napisał:

Jak widać kiepskie to życie.

Bo materiał genetyczny z pokolenia na pokolenie coraz słabszy :P

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

16 godzin temu, pantoniak napisał:

Zdając sobie z tego sprawę staram się przygotować... wchłaniam wiedzę o SEM, SEO, narzędziach googla, FaceAds, performance marketingu ogólnie.

O, Panie kolego długo czasu upłynie zanim wchłoniesz wiedzę i wypuścisz jej efekt.

16 godzin temu, pantoniak napisał:

fajnie że to forum żyje.

41 minut temu, Mariusz napisał:

Jak widać kiepskie to życie.

Życie przed agonią to nie życie. :D

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Ogólnie trochę jestem zdziwiony konwersacją w tym temacie. Koleś zadał pytanie o SEO do sklepu a wątek rozwinął się na 2 strony o stawach, szuwarach i innych rzeczach. 

Ja od siebie dla autora tematu mogę powiedzieć:

1. Czytaj na tym forum stare wątki. SEO się zmienia ale tak załapiesz podstawy podstaw.

2. Optymalizuj sklep cały czas, nie tylko na początku

3. Ogarnij linkowanie wewnętrzne i unikalne treści, opisy kategorii i produktów

4. Linkuj stronę główną, kategorie, produkty i bloga jesli taki będzie w sklepie.

5. Jeśli to nowa domena to uważaj z linkowaniem bo wszystko poleci w dół

6. Sprawdź konkurencję. Jeśli nie masz budżetu to możesz wykorzystać trial np seospyglass to cokolwiek zobaczysz.

7. Nie oczekuj cudów. Determinacja i czas oraz odpowiednia strategia powinny przynieść jakiekolwiek efekty. 

8. Konkurencję masz w pip poważną więc zrób chociaż analizę SWOT i zanim wydasz złotówkę zastanów się czy warto. 

Niestety jak to w każdym biznesie czy realnym czy wirtualnym potrzebny jest kapitał początkowy. Jeśli go nie masz lub masz niewiele to przemyśl 2 razy czy warto w to się pchać.

W dniu 11.06.2018 o 09:24, jankos napisał:

Gdy ja kupiłem staw to też byłem zielony i zarabiałem głównie na czym innym. A dziś trzeba u mnie z dużym wyprzedzeniem rezerwować miejsce na zasiadkę z wędką. A stawów i jeziorek prywatnych w okolicy nie brak, zaręczam. Powolutku, nie zniechęcajcie go. 

To teraz Możesz sprzedawać powierzchnie reklamową nad stawem producentom środków na komary i sprzętu wędkarskiego :good:

W każdym bądź razie Ustawiłeś poprzeczkę wysoko i Twoją  opowieść o stawie ciężko będzie przebić :paker:

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 6.06.2018 o 18:59, pantoniak napisał:

Zdecydowałem, że zakładam sklep internetowy z kosmetykami (na woocommerce). Ze względu na ograniczony budżet chciałbym go sam pozycjonować, a przynajmniej przygotować solidnie pod przyszłe pozycjonowanie. Sprawa jest tym trudniejsza, że nie mam w tym temacie doświadczenia.

Kamikaze. Nauka seo to fajna sprawa, ale zaczynasz od końca ;) Jak mawia klasyk: "Wolność to nie dowolność".

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

37 minut temu, Nikonem napisał:

Niech zaczyna od opon.

Miszczowie pozycjonowania zaczynali od suplementów lub chwilówek. 

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Niestety jak dla mnie założenia są złe. Z jednej strony zadajesz pytania o podstawy, więc sądzę, że do uzyskania sensownych pozycji daleka droga. Z drugiej strony, stawiasz na małą ilość produktów i tym samym mało rozbudowane drzewo kategorii, podczas gdy naukę pozycjonowania zaczyna się raczej od tych łatwiejszych, bardziej szczegółowych fraz. Lepiej będzie skupić się na konkretnej podkategorii i zadbać o sensowną ilość produktów dodanych do niej, niż zaczynać od ogólnych kategorii typu krem do twarzy, bo sam się szybko zniechęcisz nie widząc efektów. 

Napisz może coś więcej o tym, dlaczego właśnie ta branża, jakiego producenta kosmetyki masz zamiar sprzedawać (być może jakieś niszowe, które da się łatwiej wypozycjonować), w jaki inny sposób masz zamiar promować sklep i czemu nie wolisz zacząć od czegoś prostszego. 

Hm, a może spróbuj znaleźć kogoś kto temat ogarnia (oczywiście na tym forum sami tacy :D) i zaproponuj mu zwrot kosztów oraz % od zysków? Nie chcę robić autoreklamy, ale ten model współpracy przy uczciwości i jawności z jednej i z drugiej strony fajnie się sprawdza ;)

:D Jestem gorszy, ja tu stale będę ... jak zuo, nigdy nie śpię.
www.hatefulfive.pl - polski thrash metal, no prawie ;)

Przy zupełnie nowym sklepie i braku konkretnego budżetu na działania reklamowe? Nie sądzę, że ktokolwiek na to pójdzie. 

37 minut temu, Moss napisał:

Hm, a może spróbuj znaleźć kogoś kto temat ogarnia (oczywiście na tym forum sami tacy :D) i zaproponuj mu zwrot kosztów oraz % od zysków? Nie chcę robić autoreklamy, ale ten model współpracy przy uczciwości i jawności z jednej i z drugiej strony fajnie się sprawdza ;)

Pogrubiłem w swojej wypowiedzi bo chyba mało czytelne to było.
Za darmo to ciężko będzie nawet komplet sensownych linków podpiąć pod domenę, mam nadzieję że autor tego posta zdaje sobie z tego sprawę ;)

2 godziny temu, Moss napisał:

Podaj mi proszę JEDEN przykład, kiedy taki model współpracy się sprawdził ;)

Nie będę udowadniał, że czarne jest czarne a białe jest białe :D
Mam paru klientów, których obsługuję na całkowicie indywidualnych warunkach - mamy wolny rynek ;) natomiast to jest tylko pomysł, to czy z niego skorzysta - nie moja sprawa :)

Witam szanownych specjalyyystów. Dzięki za propozycje współpracy, ale wyraźnie napisałem ze narazie działam sam. Chętnie posłucham porad które coś wniosą w nagrodę zapraszam na prywatny jacht z kawiorem i dziewuchami jak już się oczywiście dorobię :)

Rozumiem, że zbyt ogólne kategorie w sklepie to błąd bo trudno to wypozycjonować? Ale z czego to wynika? Z tego ze google mocno bierze pod uwagę co jest napisane w głównym menu, czy np w linku w pasku wyszukiwarki? 

ps: browar na statku przewidziany dla osób które nie tolerują kawioru z szampanem ;)

@Lexy dzięki za merytoryczną odpowiedź. Czy problem z małorozbudowanym drzewem kategorii wynika z tego ze skutkuje to ogólnymi nazwam zakładek menu a to w pozycjonowaniu ma znaczenie? Bo w takim ogolnym menu moglby być ogolnie produkty do twarzy ale przeciez czesto pozycjonuje sie stronę samego produktu czy się mylę? Poza tym zawsze mozna dac opis danej podkategorii prawda? Z odpowiednimi słowami kluczowymi ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności