Skocz do zawartości

Pozycjonowanie witryny w Wordpressie - kilka pytań

czarnyblack

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam kilka pytań odnośnie wypozycjonowania strony w Wordpressie. Strona posiada domenę podstawową i alias. Wszelkie pozycjonowanie zrobione jest dla domeny podstawowej.

1. Po wpisaniu adresu aliasu na telefonie, strona nie jest responsywna. Dlaczego tak jest?

2. Do pozycjonowania strony użyłem wtyczki Yoast. Zgodnie z zasadami, tworzyłem adresy URL, tytuły, treści oraz linki wewnętrzne, tak aby strona była dobrze pozycjonowana. Stronę wrzuciłem na serwer kilka dni temu. Po wpisaniu site:mojadomena.pl Było mnóstwo starych adresów URL i tylko kilka nowych z Wordpressa. W google search console wykonałem usunięcie tych URL, ale niestety nadal około połowa z nich jest dostępna. Trzeba jeszcze odczekać więcej czasu, czy muszę zrobić coś dodatkowo?

3. Zmieniłem adres logowania się do panelu admina z /wp-admin/ na  /xyz/ Czy w pliku robots.txt muszę uwzględnić ten adres w disallow, czy w robots wskazujemy tylko na foldery, które są zawarte na ftp?

4. W google search console, dodałem adresu URL do indeksowania. Zrobiłem to wczoraj, są o statusie "zatwierdzone", ale nic więcej w wyszukiwarce google się nie zmieniło. Większość linków udało mi się zrobić prze

4. W google search console, dodałem adresu URL do indeksowania. Zrobiłem to wczoraj, są o statusie "zakończone", ale nic więcej w wyszukiwarce google się nie zmieniło. Większość linków udało mi się zrobić Prześlij do indeksu-->indeksuj tylko ten URL, ale przy kilku wywalało cały czas jakiś błąd i było, spróbuj ponownie później. Gdy wszedłem tam za jakiś czas, to opcji "prześlij do indeksu" nie było już w ogole, a te linki mają status "zakończone" czyli nie przyspieszę indeksowania tych kilku pozycji URL w google? Jaka jest różnica pomiędzy opcją, indeksuj tylko ten URL, a indeksuj ten URL i jego linki bezpośrednie? 

Godzinę temu, czarnyblack napisał:

3. Zmieniłem adres logowania się do panelu admina z /wp-admin/ na  /xyz/ Czy w pliku robots.txt muszę uwzględnić ten adres w disallow, czy w robots wskazujemy tylko na foldery, które są zawarte na ftp? 

Wskazujemy adresy docelowe "wirtualne" jakie mają być wykluczane a nie jakieś pliki z FTP. Poza tym jak zmieniłeś plik logowania   /xyz/ to przy wywołaniu adresem /wp-admin/ powinien zostać zwrócony 404 . Poza tym google nie indeksuje domyślnie :lol: URLi po rozpoznaje, ze to strona w WP, jmali itd ... tylko takie do których prowadzą jakieś staroterminowo odnośniki.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

A czy domena z polskimi znakami ma jakiś pozytywny wpływ na pozycjonowanie? Druga kwestia, po wejściu z google.pl przez alias przekierowuje na domenę podstawową. Po wejściu w którąś z pozycji menu, adres w pasku nadal pozostaje bez zmian (pokazuje domenę podstawową). Czy da się to jakoś zmienić, żeby zachowywało się jak po wejściu przez domenę podstawową?

12 godzin temu, czarnyblack napisał:

A czy domena z polskimi znakami ma jakiś pozytywny wpływ na pozycjonowanie? Druga kwestia,

Raczej nie.

12 godzin temu, czarnyblack napisał:

Druga kwestia, 

Nie mam pojęcia o co w niej chodzi.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

22 minuty temu, Mion napisał:

Raczej nie.

Nie mam pojęcia o co w niej chodzi.

www.alias.pl przekierowuje na www.domena.pl, po wejściu przez alias na pasku adresu widać www.domena.pl i pomimo, że wejdę w jakąkolwiek z zakładek w menu np "kontakt" pasek adresu nie zmienia się na www.domena.pl/kontakt (tak jak to jest w przypadku, gdy wejdę bezpośrednio na www.domena.pl, a nie przez alias), tylko nadal pozostaje www.domena.pl

• 2 tygodnie później...

Dobra już ten problem został rozwiązany. Mam jeszcze pytanie. W przypadku, gdy posiadam ubogą graficznie wizytówkę firmy stworzoną w google przez kogoś, czy jest sens w jakiś sposób pomagać domenie głównej za pomocą tej wizytówki? Np. poprzez linkowanie zewnętrzne prowadzące do domeny głównej? Strona jest na 2 stronie wyszukiwanie w google. Czy może po prostu ją usunąć, bo graficznie i merytorycznie jest bardzo uboga.

• 1 miesiąc temu...

1 - nie posiadasz responsywnego szablonu

2 - musisz zrobic przekierowania 301 albo wykasowac to z googla - to trwa

3 - nic nie musisz wpiswyac w robots.txt

5 - dodajesz obydwie i określasz która z nich jest właściwa - ale lepiej zrobić to potem też w htaaccess (moim zdaniem wystarczy sam htaacess)

6 -  jeśli masz wersje np - m.twojastrona.pl to tak, jeśli masz responsywną - nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności