Skocz do zawartości

Filtr za Anchora - a może to tylko nasza fantazja?

radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Ostatnio siedzę sobie po cichu w filtrze na kilka słów kluczowych i tak sobie myślę, dobrze Ci tak, po co tak mocno linkowałeś na te anchory. Ale - jednak nie jestem przekonany, że dostaje się go za zbyt gwałtowny przypływ linków z danym anchorem. Okazuje się, że ów stronka dostała filtr też na inne słowa kluczowe mimo tego, że nie była nigdy linkowana pod te słowa!. Z drugiej strony linkuję agresywnie inną stronę tylko na jeden i ten sam anchor (z wcześniejszej głupoty i niedoczytania) i strona ma się jak najlepiej, idzie do góry, bez żadnych problemów. W obu przypadkach strony były nowe.

Różnica: Ta druga strona ma prostą frazę(no, frazę nie słowo kluczowe - może to stanowi różnicę), na którą jest mało wyników. Choć wiem (albo tak mi się wydaje :-D) , że na frazy też można wpaść w filtr.

Hipoteza: Starczy mieć w title lub description słowa kluczowe aby wpaść w filtr niezależnie od ilości linków z tym anchorem. Google posiadają pewien słownik słów/fraz wysokiej troski i każda strona która ma tę frazę/ słowo w title, description/anchorze (treści?) popada w filtr na dzień dobry. Czas siedzenia w filtrze zależy od wskaźnika "filtrowania" a nie tego, czy likujemy dalej, czy nie.

Co rozumiem przez filtr: allinanchor pokazuje wysoką pozycję, a w wynikach nie ma. Co wy na to?

Pozdrawiam, Radek

logosc.png

Nowa odsłona systemu!!! --- Radek Kubera na G+.--- Mój blog: radek.kubera.org

ostatnimi czasy polecenie allinanchor nie jest wykładnią filtra i jest obciążone sporym prawdopodobieństwem błedu

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

ostatnimi czasy polecenie allinanchor nie jest wykładnią filtra i jest obciążone sporym prawdopodobieństwem błedu

To to ja wiem, ale w wynikach wyszukiwania nie ma wcale, nie tylko top 100. Zaś przytoczyłem swoją definicję filtra, żeby nie wywoływać dyskusji, czy to filtr, czy sandbox czy jeszcze co innego i czy allinanchor pokazuje bzdury, czy nie. Ciekaw jestem czy macie podobne odczucia.

logosc.png

mam to samo na wszystkie slowa kluczowe dzwonkowe na dwoch stronach i jedną anglojezyczną stronę ...

jedna ze stron dzwonkowych dziś wróciła na pozycje pod koniec pierwszej setki. Czy mocno linkowałem nie weim ... ale strony anglojezczynej nei ruszałem a wyleciała ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 2 tygodnie później...

Ano widzisz :)

Moim zdaniem powiązane jest to z awdords i adsense. Nowa domena wpada w filtr, jeżeli fraza/słowo kluczowe są potencjanym źródłem dochodów dla Wielkiego Brata, żeby nakłonić właściciela domeny do korzystania z alternatywnego sposobu uzyskania wysokiej pozycji, typu właśnie reklamy.

Nie wiem tylko, czy wpadnięcie w filtr powiązane jest ze wskaźnikami typu liczba linków/anchorów czy dostajemy filtr po osiągnięciu pewnej, określonej na daną frazę/słowo pozycji.

Ostatnio wpadłem w następny filtr mimo stosowania wczęniejszych zaleceń forumowych, typu linkuj na złożone anchory albo na początku linkuj z innymi anchorami niż te docelowe, przeplataj anchory. Po powieszeniu 3 anchorów już mnie nie ma. No fraza atrakcyjna.

logosc.png

ja powiem tak - filtry istnieja, najlepiej zrobic tak:

1. podlinkowac domene - nie chce sie pozycjonowac - zostawic na jakis blizej nie okreslony czas (pol rou, rok).

2. postawic kolejna domene - - bedzie spozycjonowala - fajnie, nie bedzie - zostawic i nstepna.

I tak az do skutku, nie raz mialem tak ze jak sie Gogiel uparl to nie ma mocnych - nie bedzie sie pozycjonowalo i nic sie na to nie zaradzi, szkoda czasu na szukanie przyczyn, lepiej postawic nastepna.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Dokladnie, mam jedna fraze, na ktora 3 domeny juz zjechalem, mimo iz staralem sie powoli... ale coz, ciagle filterek, a w top 30 nawet podstrona katalogu jest.... eh, co poradzic, trzeba probowac dalej :)

Czas siedzenia w filtrze zależy od wskaźnika "filtrowania" a nie tego, czy likujemy dalej, czy nie.

Ja poleciałem na większość fraz i to na takie których wogóle nielinkowałem i tu sie z toba zgodzę

Tylko teraz od czego zależy ten czas bo szkoda trochę domeny?

Tylko teraz od czego zależy ten czas bo szkoda trochę domeny?

Czynnikow jest tak wiele ze szkoda czasu na poszukiwanie przyczyn, objechalem juz kilkadziesiat domen przez ostatnie 2 lata, ok 40% popsulem (czyt. ban, filtr itp) - na tych wszystkich domenach mialem okazje zaobserwowac wiele zjawisk i wiem jedno - poszukiwanie antidotum = poszukiwaniom prawdy przez kilaset odcinkow serialu "z archiwum X" - the truth is out there :)

ps. tzw wyjscie z filtra, czyli pojawienie sie domeny trwalo srednio od 3 miesiecy do ponad roku, bywaly tez takie domeny ktore skakaly - z 3 pozycji na 700-800, skoki po kilka dni ale to bylo juz jakis czas temu i duzo sie moglo pozmieniac :(

ps. bywaly tez takie ktore nigdy sie nie pojawily - to byly stare domeny, byla mania starych domen, kupilem kilka - 1/3 sie pozycjonowala swietnie, 1/3 sie pozycjonowala zle (gorzej od "nowych"), a 1/3 wogole sie nie pozycjonowala i do dzisiaj nie pojawia sie w wykinach na dosyc proste frazy, trzymam je juz tylko po to ze im nabilem ladne PR walac z prawie wszystkiego co mialem zeby je wypozycjonowac - bezskutecznie, na ta sama prosta fraze kupilem dla testow nowa domene i uzylem moze 30 % tego co do tej starej i jest w top3 :] 2 lata minela i to nowa nadal sie trzyma a starej nie widac.

Intruder2600,

moim zdaniem to przy takim sposobie może własnie warto się nad tym zastanowić. Tyle pracy na darmo. Domena za domeną. A czasami zdarza się, że ma być to właśnie ta domena a nie inna i nie można sobie na to pozwolić.

Może (gdybam dalej, ale chyba wszyscy tu to robimy) to czy domena wpadnie w filtr, czy nie zależy np. od tego kiedy zaczynamy linkować? Może oprócz BL GDPR i updatów jest jeszcze udate filtrów? Niektórym domenom udaje się ominąć filtr np. w wyniku tego że się prześlizgują w wyniku albo niedoskonałości algorytmu wrzucania w filtr, albo że pokazały się krótko po updacie filtrów, a przy ponownym updacie są już poza jego zasięgiem. W ten sposób w końcu któraś linkowana przez nas domena nareszcie przeskakuje.

Jeżeli rzeczywiście jest to wynikiem niedoskonałości algorytmu, to może warto znaleźć tę "dziurę"?

I pytanie dodatkowe - czy sytuacja jest zero-jedynkowa, tzn. czy bywa tak,że domeny które wpadają w jeden filtr a w drugi nie wpadają, czy raczej jak wpadają to już mają tendencję wpadania na wszystkie frazy? A tych "dobrych" domen nie ima się żaden filtr.

Pozdrawiam.

logosc.png

Jedno wiem napewno - jest w tym duzo zdarzen losowych, troszke haosu - to nawet logiczne, jakby wszystko szlo schematem latwo by bylo rozgrysc algorytm.

Jest jedna pewna metoda pozycjonowania - postawic strone, dac 2-3 linki, zostawic na pol roku, rok, pozniej juz mozna sobie pozwolic na pozycjonowanie - raczej bez ryzyka - 90% ze nie bedzie problemow. metoda niestety dla cierpliwych ale w seo cierpliwosc to podstawa.

ps. apropo marnowania domen, proste statystyka:

domena .info - 3$ (nie szukam mega promocji, namecheap.pl, 3$, jestem zadowolony) - dziennie moge sobie pozwolic na kupno powiedzmy 10 domen zeby sie nie puscic z torbami. Przy dobrych wiatrach odrobie je w godzine. Poswiecajac kazdej z domen wiecej czasu na zastanowienia strcilbym powiedzmy 10 godzin, jakbym pracowal w tym czasie kupilbym sobie takich 100 :D

Ja ostatnio zliczyłem kilka filtrów tylko dlatego (tak sobie myślę) że oblinkowałem serwis na kilka fraz tylko w danym serwisie w sumie 300 podstron na interesujące mnie frazy nim zacząłem to robić frazy były w wynikach w momencie oblinkowania filtr ;)

i tak sobie myślę że nie zawsze wina leży po stronie linków zewnętrznych czasmi zbyt mocne oblinkowanie w okół serwisu może doprowadzić do filtra (należało by zrobić test)

czy ktoś się spotkał z czymś takim :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności