Skocz do zawartości

wygasła domena - czas przywrócenia

enforces

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przez przypadek zapomniałem przedłużyć domenę. Wygasła, ale od razu na drugi dzień skontaktowałem się z GoDaddy i zapłaciłem za przywrócenie domeny z .pl (105 USD  sic!) . Pobrali kasę i mija już 5 dzień i domeny ani widu ani słychu w panelu.

Pisałem do nich na support i dowiedziałem się, że coś tam źle podpięli u agenta i kilka dni temu dopiero podpięli coś prawidłowo. Mam się martwić?  To normalne że taka wygasła domena tak długo wraca do mnie do panelu klienta?

Teraz, wladcapierscieni napisał:

Jaki domena ma obecnie status we whois? Zazwyczaj domeny przywracane są w ciągu dnia, maks dwóch. Może domena jest już odnowiona, a problemem jest tylko kwestia jej statusu w Twoim panelu?

z tego co widzę to " po zakończeniu okresu rozliczeniowego ".

Też mi się wydaje że to powinno trwać 1 dzień. Nie wiem co to za amatorka tam się wyprawia.

• 2 tygodnie później...

Nie rozumiem jak można zapomnieć odnowić domenę, która wygasa przez miesiąc i zapewne rejestrator w tym czasie wysyła przypomnienia.

@enforces co rozumiesz poprzez " przywrócenie domeny " czy domena wygasała czy już wygasła? Jeżeli opcja nr 2, to domena mogła zostać przez kogoś przechwycona i w takim przypadku rejestrator nic nie zrobi. Wszystko powinieneś mieć we WhoIs.

I mała rada dla zapominalskich aby uniknąć problemów na przyszłość. Załóżcie sobie opcję na domenę (.pl) która jest ważna 3 lata i kosztuje około 40zł i nawet jak wam domena wygaśnie to i tak przejmiecie ją poprzez opcję a nie bulicie po 105 USD i nie macie pewności czy domena do was wróci.

Jak kogoś to zainteresuje to tu nabazgrałem trochę na temat opcji na domenę: https://dns.biz.pl/opcja-na-domene-sposobem-na-przejecie-domeny/

Nie wiesz w co zainwestować pieniądze ? Wejdź na DKW.pl i zobacz sprawdzone sposoby na zarabianie pieniędzy oraz jak zarabiać na grach ! Masz problemy finansowe i potrzebujesz gotówki?Ten portal finansowy pomoże Ci wybrnąć z problemów!

11 godzin temu, cannot napisał:

Jak kogoś to zainteresuje to tu nabazgrałem trochę na temat opcji na domenę: https://dns.biz.pl/opcja-na-domene-sposobem-na-przejecie-domeny/

Jeśli ktoś posiada większą ilość domen, a zwłaszcza w różnych panelach, to opcja jest praktycznie niezbędna. 

Wiekszosć rejestratorów ma opcje automatycznego przedłuzenia domeny wystarczy doladować konto wewnętrzne, na prawdę nie rozumiem w czym jest problem jeśli ktoś ma zamiar przedluzacz domenę to ma na to przeznaczoną kasę, więc doladowujesz konto i masz z głowy. Inna sprawa cięzko nie zauważyć przez 30 dni, że domena nie dziala.

@cannot  można :) wszystko zależy od tego kto i ile ma domen oraz do czego je wykorzystuje. Jak masz jedną czy dwie domeny to ciężko jest zapomnieć odnowić domenę chyba, że masz złe maile podane do powiadomień. Jeżeli masz 100 czy 200 sztuk to czasami robi się problem i można zapomnieć :( Druga sprawa to mając ok. 200 domen wiadomo, że nie wszystkie  też potrzeba odnawiać więc tu też może jakaś domena uciec. Gdy domena nam przepada to uruchamia się matematyka czy odnawiać/odkupywać/przechwytywać itp czy lepiej wyszukać nową :)
Zakładanie opcji na domenę to fajna spawa ale dla małej ilości domen (koszty) no chyba, że są domeny wartościowe dla użytkownika to wtedy koszty nie mają znaczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności