Skocz do zawartości

Faktura VAT

SeoAdder

Rekomendowane odpowiedzi

a co z VAT'em? Jeśli zasilam konto Google kwotą załóżmy 500zł to teoretycznie powinienem najpierw zapłacić 22% podatku?

Czyli:

- 500zł zasilam konto;

- np 600zł wystawiam Klientowi fakturę (w tym 22% VAT);

Jak to wliczyć w koszty, jakie podatki do zapłącenia?

PS. Kwoty przypadkowe

• 4 tygodnie później...

No właśnie, też mnie to ostatnio męczy:

1) czy trzeba posiadać NIP-UE - na infolinii podatkowej mówią że nie trzeba

2) czy w przypadku nawet posiadania NIP-UE trzeba dla Adwords składać deklaracje VAT-UE, czy wszystko w zwykłych VATach, a ten NIP-UE to tak na wszelki wypadek

3) z tego co wiem w Adwords do NIPu jest dodawany PL - na infolinii usłyszałem, że jeśli nie będę mieć NIPu-UE (bo ponoć do tego nie potrzeba), to i tak dla mnie nie rodzi to żadnych konsekwencji gdy Google albo ktoś inny uporczywie dopisuje PL przed polskim NIPem

Jak Wy to rozwiązujecie? :)

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

czytać ze zrozumieniem:

aby robić jakiekolwiek rozliczenia wewnątrzwpólnotowe nalezy posiadac NIP UE. W tym celu nalezy zlożyc wniosek VAT-R/EU do właściwego US i otrzymac po ok 30 dniach pisemko że ma się "PL" przed NIPem.

Do FV robi się import usług - dodatkowo wystawia się fakture wewnętrzną. Spina się razem całość i po kłopocie. nalezy pamietac żeby w deklaracji VAT częśc VATu przy rozlcizeniach przeniesc do pozycji bodajze 32 lub 34 (improt usług)

Klienta refaktrurując za google adwords dolicza mi się 22% bo musisz - sprzedajesz usługę.

Poza tym nic nie jest na wszelki wypadaek. BTW: NIP UE przydaje się jak chcesz sprowadzić samochod na firmę z kraju Unijnego !!!

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

No tylko oficjalnie NIP-UE możesz mieć jak jak dokonujesz dostawy/nabycia towarów i specyficznych usług, więc trzeba trochę nakłamać w tym formularzu i liczyć że się do tego nie przyczepią.

zgred - czyli w takiej sytuacji jak Adwords wysyłasz tylko zwykłe deklaracje VAT co miesiąc, a VAT-UE olewasz? Trochę czytałem przez ostatnie dni na necie i w zasadzie nikt nie wie do końca jak postępować !!! A jak kupujesz coś poza Unią, np. USA - też import usług i w rezultacie 0 vatu (vat naliczony i vat należy i wychodzi na 0) ?

I jeszcze jedno, tak przy okazji (już nie o Adwords) - jak to jest w przypadku gdy wykonujesz coś dla kogoś z Unii albo spoza (np. USA) - na fakturze wpisujesz NIP-UE i też wpisujesz to w zwykłej deklaracji VAT czy może tym razem jako VAT-UE (mowa oczywiście o usługach internetowych - tworzenie stron, seo itp.)

No tylko oficjalnie NIP-UE możesz mieć jak jak dokonujesz dostawy/nabycia towarów i specyficznych usług, więc trzeba trochę nakłamać w tym formularzu i liczyć że się do tego nie przyczepią.

zgred - czyli w takiej sytuacji jak Adwords wysyłasz tylko zwykłe deklaracje VAT co miesiąc, a VAT-UE olewasz?

Co do pierwszego stwierdzenia - nie trzeba dokonywać dostawy/nabycia towarów, aby dostać NIP UE. Nic nie trzeba kłamać. Wypełniasz wniosek i dostajesz NIP UE (literki PL przed numerem), procedura jest banalnie prosta.

Za AdWordsa rozliczas się na zwykłych deklaracjach (jest tam odpowiednia rubryka dla usług tego typu, rubryka C34, C35).

VAT-UE jest deklaracją nabycia towarów, ty nabywasz usługę, więc nigdy tej deklaracji nie składasz.

Pozdrawiam,

Cxz

była...

VAT-R/EU jest od transakcji wewnątrzwspólnotowych i tu się zgodzę

Formularz VAT-R/UE składają jedynie ci podatnicy VAT, którzy będą świadczyć usługi

podatnikom z UE (spoza Polski), czy teŜ którzy dokonywać będą wewnątrzwspólnotowych nabyć i dostaw. Jego złoŜenie skutkuje uzyskaniem tzw. NIP-UE. ZłoŜenie wniosku VATR/

UE nie jest związane z Ŝadną opłatą.

Problemem pozostaje (jak to zwykle w Polsce) to, że każdy US interpretuje różne rzeczy na swój sposób np kwestia "nabycie towaru" może być rownoznaczne z "nabyciem usług". Ja mam dzierżawę serwerów dedykowanych i wolę wykazać że to jest nabycie i import usług.

Jednakże ja się nie kłócę ale mnie poradzono złożyć VAT-R/UE i rozliczac import usług.

Ostatnio dostałem wezwanie z US czy nabywam towary (za zełszy rok). Poinformowałem że nei ale nabywam usługi, ktore rozliczam jako import uslug. US przyjął to do wiadomosci.

@websign: VAT-EU to formularz, rozliczasz się na deklaracji VATowskiej :) (VAT-7, VAT7K czy jak ją tam zwał )

a przy okazji:

IMPORT USŁUG

Nabycie usług od podmiotu nie rozliczającego podatku VAT w Polsce powoduje obowiązek

podatkowy u nabywcy. Nie ma znaczenia, czy importujemy usługe z państw UE czy tez spoza

terytorium wspólnoty. Zasada rozliczania jest zawsze taka sama.

Zakupiona usługa została nam sprzedana bez naliczenia VAT w kraju sprzedawcy. Obowiązek

odprowadzenia podatku od tej transakcji spoczywa na nabywcy w Polsce. W tym celu nabywca

wystawia fakturę wewnętrzną .

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Co do pierwszego stwierdzenia - nie trzeba dokonywać dostawy/nabycia towarów, aby dostać NIP UE. Nic nie trzeba kłamać. Wypełniasz wniosek i dostajesz NIP UE (literki PL przed numerem), procedura jest banalnie prosta.

A jaki to formularz? Ja znalazłem tylko VAT-R/UE i trzeba wybrać jedną z 4 opcji, przy czym żadna nie dotyczy o ile dobrze rozumiem usług typu strony www, seo itp. Do tego formalnie jeśli przez 6 miesięcy nie składasz deklaracji, to Cię wykreślają i poza tym masz obowiązek jeśli nie korzystasz, złożyć rezygnację - ale jak ktoś już tutaj na forum w innym wątku napisał, podobno to tylko teoria - raczej nie zabierają jak się nie korzysta.

@websign: VAT-EU to formularz, rozliczasz się na deklaracji VATowskiej smile.gif (VAT-7, VAT7K czy jak ją tam zwał )

pewnie masz rację - chodziło mi ogólnie o to, czy się składa zwykłą deklarację VAT, czy dotyczącą transakcji wewnątrzwspólnotowych, a jaka nazwa tamtej deklaracji, to jeszcze do tego nie doszedłem :)

Cały czas tylko zastanawiam się czy mam złożyć VAT-R/UE czy nie, żeby mieć NIP europejski, a na infolinii podatkowej uporczywie pani twierdzi, że do usług nie potrzeba NIPu europejskiego, chociaż po wypowiedziach w Internecie widzę zdania są mocno podzielone...

A jaki to formularz? Ja znalazłem tylko VAT-R/UE i trzeba wybrać jedną z 4 opcji, przy czym żadna nie dotyczy o ile dobrze rozumiem usług typu strony www, seo itp. Do tego formalnie jeśli przez 6 miesięcy nie składasz deklaracji, to Cię wykreślają i poza tym masz obowiązek jeśli nie korzystasz, złożyć rezygnację - ale jak ktoś już tutaj na forum w innym wątku napisał, podobno to tylko teoria - raczej nie zabierają jak się nie korzysta.

Składasz VAT-R i do niego dołączasz VAT-R/UE (koniecznie obydwa, bo VAT-R/UE to załączniki i bez pierwszego drugiego ci nie przyjmą). W okienkach zaznaczasz B1 i B2 - te nabycia i dostawy towarów.

Jeśli nie nabywasz później towarów, AdWords to nie towar, to wszystko wchodzi, tak jak dotychczas w deklarację VAT-7 - masz tam odpowiedni pole pt. Import usług. VAT-UE nie zawracasz sobie głowy.

Jeśli dostajesz przelewy z Google, nip europejski jest niezbędny.

Pozdrawiam,

Cxz

PS: Aha, panie z okienka w US - nie wiem czy z infolinii też - zazwyczaj nie mają pojęcia i udzielają błędnych informacji.

była...

@webdesign: zrób tak- złóz formularz vat-r/ue o NIP UE - zawsze się przyda jak nie teraz to poźniej.

• 1 miesiąc temu...

Jedyny temat ktory mnie nurtuje to zaliczenie faktury do kosztow na ktorej jest napisane "przedplata". Ktos napisal ze skoro przedplata to nie mozna zaksiegowac. Na portalu pit.pl pod adresem:

https://www.e-porady.pit.pl/pages/i/50005.p...powrot=2610.php jest pytanie i odpowiedz, zamieszczam ponizej. Jest rowniez podana podstawa prawna. Co o tym sadzicie. Doradcy z pit.pl maja racje?

Tytuł: VAT a usługa w google

Pytanie: Prowadząc sklep internetowy reklamujemy się na Google.pl i otrzymujemy od nich fakturę. Jest to firma Irlandzka, podaje swój NIP i nalicza podatek VAT 21% - treść przedpłata. Czy możemy taką fakturę zaksięgować czy należy do niej wystawić fakturę wewnętrzną? I czy jest ona kosztem w podatku dochodowym w treści nie widniej opis jako reklama tylko przedpłata?

Odpowiedź nr 13200:

Tak, konieczne będzie w takim przypadku wystawienie faktury wewnętrznej. Jeżeli jest to przedpłata za usługę reklamy to zastosowanie znajdują te same zasady, co dla faktury właściwej.

W zakresie naliczonego na fakturze Irlandzkiej podatku VAT popełniony został błąd. Powinniście Państwo zapłacić drugi raz VAT w Polsce oraz ubiegać się o zwrot bezpośrednio w Irlandii, zgodnie z tamtejszym pawem. Faktura taka powinna być bowiem opodatkowana w kraju nabywcy usługi.

Podstawa prawna:

Art. 27 ust. 3 pkt 2 i Art. 106 ust. 5

Ustawa o podatku od towarów i usług z dnia 2004-03-11

(Dz.U. Nr 54, poz. 535 )

Nie czytaj tego bo to same głupoty i kolagen Colway. Jeżeli lubisz kolagen to kup sobie bo od czytania to niewiele zyskasz ;-P

• 1 miesiąc temu...

Wlasnie probuje wystawic sobie fvat wewnetrzna no i nurtuje mnie jedna kwestia.

Wplacilem dla google 500zl , zatem fvat wewnetrzna wystawiam na kwote 610 brutto, zgadza sie? (500+22% vat czyli 110zl)

Tak mi wychodzi po przeanalizowaniu wzoru wypelnionej fvat wewnetrznej na dostepnej pod adresem https://www.druki.gofin.pl/index.php?action=wzory&id=180

pozdrawiam

Sylwek

Nie czytaj tego bo to same głupoty i kolagen Colway. Jeżeli lubisz kolagen to kup sobie bo od czytania to niewiele zyskasz ;-P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności