Skocz do zawartości

Ocena strony Agencji interaktywnej

ppsippsi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odnośnie standardów wyrywkowo sprawdziliśmy poprawność kodu jedych z największych i popularniejszych agencji interaktywnych w kraju.

Oto wyniki :

https://validator.w3.org/check?uri=www.janm...e&verbose=1

https://validator.w3.org/check?uri=http%3A%...e&verbose=1

https://validator.w3.org/check?uri=www.vent...e&verbose=1

Bądźmy konsekwentni:

www.janmedia.pl - ładna grafa - nawet flash sympatyczny - layout na divach ! a błąd pojawił się w jednym na szybko wstawionym obrazku. W3.org - nie służy do masturbacji zerową liczbą błędów. a to strona jest ładna i zorbiona POPRAWNIE w przeciwnieństwie do pozostałych.

visualmedia - sypie błedami a layout ładny, ale (nie mogę teraz znależć) mam wrażenie, że widziałem coś podobnego na templatemonster.

Firmy gererują nie małe zyski i mają się dobrze.

Wykonane przez nich strony internetowe dla klientów, również przynoszą spore zyski.

Dodam, że często klientami są poteżne firmy które prowadzą wielkie kamapanie reklamowe za pośrednictwem właśnie tych stron.

Ostatnio coraz więcej moich klientów to firmy dotychczas obsługowane przez super angencje i same mnie znalazły ! czemu ? skoro tak ładnie się to wszystko kręci ?

I jakie można wyciągnąć z tego wnioski?

Naturalnie trzeba dążyć do całkowice poprawnego kodu, ale czy jest to najważniejszy element?

poprawność kodu to mało istony element, ale pisanie html bez takich podstawowych błędów jest banalne dla średniozdolnego designera - jeżeli na taką drobną rzecz jak kod nie zwraca się uwagi to podejrzewam, że cała reszta też jest olewana liczy się tylko chwilowa kasa i efekt.

to żałosne rozwodzić się nad czymś co jest po prostu BARDZO ŁATWE do zrobienia - dla mnie taki designer (obojętnie czy to agencja czy osoba) mówi mi takim kodem mam wszystko w du..ie i niewiele ze mną możesz współpracować skoro 5 minut na przejżenie kodu to kłopot.

Witam

Sam kod chyba nikt nie wątpi jest ważny.

Chodzi o fakt, że nie ma sensu się tak wielce rozczulać na drobncych szczególach.

Można mieć błędy w3c, strona będzie się poprawnie wczytywać większości

popularnych przeglądarek i odpowiednio szybko. Uważam, że jeśli chodzi o serwisy biznesowe należy głownie skupić się na

aspektach marketigowych. Użyteczność, identyfikacja wizualna, przekaz reklamowy, funkcjonalność,

odpowiednia treść, targetowanie dla wybranego audytorium itp.

Co z tego, że będzie serwis z idealnie wykonanym kodem, a nie będzie wycelowany w odpowiednią grupę odbiorców, będzie nie użyteczny - odbiorcy nie będą potrafić wykonać podstawowych funkcji, wówczas zamkną okno przeglądarki i wiecej nie wrócą, przekaz reklamowy mało skuteczny - nie podejmą żadnej akcji.

Czy taki serwis mimo perfekcyjnego kodu odniesie sukces?

Sprawdziliśmy kilka wybranych agencji okazało się że większość ma błędy w kodzie.

Agencje szczególnie skupiają sie na aspektach marketigowych. Kod stron naturalnie ważny aby odpowiednio szybko się ladowała i poprawnie, nie najawżniejszy. W serwisach biznesowych najwazniejsze aspekty marketigowe, nie kilka niezgodności z w3c, nie popadajmy w obłęd, skupmy się na tym co jest priorytetowe.

do mnie ta strona w ogole nie trafia. radze poczytac:

https://www.etre.com/blog/2006/05/five_days_five_heatmaps/

https://www.poynterextra.org/eyetrack2004/main.htm

glownie przyklady z tej pierwszej

co do zdjecia

jak dla mnie osoba na pierwszym planie zastanawia sie czy dobrze robi korzystajac z agencji a na drugim pracownik sie szyderczo smieje ze udalo mu sie nabrac kolejjnego klienta. (ale to juz taka moja dywagacja).

Lewa czesc okna na dole nie pasuje do prawej.

Ladnie dobrane kolorki

Tlo dobrze pasuje do lewej czesci

Strona zajmuje odpowiednia czesc ekranu

Witam

Sam kod chyba nikt nie wątpi jest ważny.

Chodzi o fakt, że nie ma sensu się tak wielce rozczulać na drobncych szczególach.

Ale przecież o tym pisze to jest na tyle nieistotne, i Łatwe, że po prostu trzeba to robić dobrze i się nie rozczulać.

Sprawdziliśmy kilka wybranych agencji okazało się że większość ma błędy w kodzie.

Naprawdę kodera powinnieście wyrzucić na bruk - trzymanie się standardu w większosc przypadków jest banalnie proste - a obrona typu sprawdziliśmy innych jest żałosna, tym bardziej że z 3 wyselekcojonwanych przez was pod kątem niepoprawności stron jedna okazała się całkiem całkiem dobra :P.

Ale torzeba chociaż troszkę się znać żeby odróżnic błąd do błędu

Są błedy polegające na uzyciu & zamiast &amp bo tak generuje CMS, czy użyciu borderów nie w stylach. A są błędy świadczące o totalnej hmm ... nie wiem jak to nazwać. Podam przykład:

deklaruje się standard XHTML 1.0 (powstał około 1999 roku) - generalnie chodzi w nim o zgodność z htmla z XMLem, i już w samym nagłówku nie zamyka się tagów - jakby nacisniecie [/] wymagało przedyskutowania tematu na forum. Jak się robi "po staremu" to chociaż trzebaby to napisać.

Dzięki zastosowaniu w XHTMLu zgodności z XML usyskuje się to, że strona jest poprawnie odczytywana nie tylko przez pecetowe przeglądarki a wszelkie urządzenia, algorytmy i rzeczy o które dopiero powstają - pod warunkiem, że ma poprawny kod, a tak to raczej śmiesznie ubierać HTML'a w XHTMLA przy użyciu taga - śmiesznie i niebezpiecznie: mysłe, za 10 lat nawet najnowasza przegladarka bedzi e"kumać" html 4.1 i sobie z nim radzić - pod warunkiem, że będzie wiedziała że to html :P.

O tym, że dzięki poprawnemu kodowi można zaoszczędzić pieniądze (czasami nawet spore) wiadomo nie od dziś... e, chwila - wiadomo - czy nie wiadomo? Zabawnie się czyta teksty marketingowców, którzy każdym swoim zdaniem z powodzeniem przekonują ludzi, że mają dość niewielkie pojęcie o tym, co sprzedają.

Odnośnie stwierdzenia, że w dzisiejszych czasach nie projektuje się już tylko dla ładnej grafiki.

Ludzie szukają informacji, a nie pięknych graficznych stron internetowych.

nie sądze żeby tak było ,większość klientów to esteci :hi:

Na początku patrzą na grafikę , to jest opakowanie produktu, przez pryzmat grafiki postrzegana jest ich firma. Zdarzało się tak że trafiali do mnie klienci którzy rezygnowali z usług innych firm przy większych zleceniach tylko dlatego że projekt graficzny był do bani. Wydawałoby się że nie to jest najważniejsze.

Kodu nie będe sie czepiał, koledzy napisali już chyba wiele. Co do grafiki, ładna , estetyczna, polemizowałbym czy startowac z ubogim portfolio. Ponadto źle kojarzy mi się na stronie głownej ten koles w gajerze i podpis, od razu przypominaja mi sie ebooki Chłodnickiego lub ,,korespondencja" od Majewskiego :)

Sformułowanie ,,Jak chcesz setki klientów to nas sprawdź” sformułowaniem stylistycznie mało poprawne i przypominające coś z serii ogłoszeń na allegro.

Piszesz o wieloletnim doświadczeniu a pokazujesz w portfolio jedna stronę na subdomenie z 3 podstronami, trochę marnie

..,, A my w tym pomagamy, szybko i skutecznie.” Być może się myle ale zdań się chyba nie zaczyna od ,,A” ,

Dalej się nie wgłębiałem bo mam swoja robotę :)

Pozdrawiam

na pewno można a w moim przekonaniu nawet powinno się :)

mnie do głowy przychodzi maxweber i np sławny https://www.pdk.pl

:) - w zasadzie możemy się spierać co do funkcjonalności i użyteczności tego serwisu.

Według mnie ilość ruchomych bajerków rozprasza, powoduje, że przekaz właściwy, czyli oferta zostaje nieco w tyle. Strona też nieszczególnie przyjazna dla osób niedowidzących.

Ładna, ale...

Pozdrawiam

Paweł

nie sądze żeby tak było ,większość klientów to esteci :hi:

Na początku patrzą na grafikę , to jest opakowanie produktu, przez pryzmat grafiki postrzegana jest ich firma. Zdarzało się tak że trafiali do mnie klienci którzy rezygnowali z usług innych firm przy większych zleceniach tylko dlatego że projekt graficzny był do bani. Wydawałoby się że nie to jest najważniejsze.

Zgadza się, ale coraz częściej zaglądają do mnie klienci, których świadomość funkcjonalności strony jest już spora. Oczekują projektu graficznie ładnego ale też przyjaznego i czytelnego. Niestety sa jeszcze w mniejszości ;).

Pozdrawiam

Paweł

w zasadzie możemy się spierać co do funkcjonalności i użyteczności tego serwisu.

oczywiście. w sumie te nagrody to lipa :)https://www.pdk.pl/awards/

Złoty Lew na festiwalu w Cannes 2004.

Serwis www.pdk.pl zdobył, jako pierwszy w Polsce, nagrodę na Międzynarodowym Festiwalu Reklamy w Cannes. Jury doceniło nietypową, odważną kreację oraz prostotę użytkowania.

www.canneslions.com

"prostota użytkowania" to mi wystarczy za "funkcjonalność i użyteczność" :)

no ale to nie o tej stronie wątek.

www.pdk.pl - moim zdaniem jeśli chodzi o design to jest to chyba najlepsza polska strona i jedna z lepszych jakie widzialem. Nie przepadam za flash'em (co nie znaczy, że jestem absolutnie na nie), ale to co pokazano w tym projekcie jest godne podziwu - szczególnie sprytnie rozwiązano motyw "kierowania" wzrokiem czytającego przez co nie wpada się w gąszcz tekstu w formacie A4, lecz otrzymuje inteligentnie dawkowane fakty. Na uwagę zasługuje też metoda prezentacji wyliczeń. Aspekt marketingowy strony to już sztuka sama w sobie - ilustracje mówią wszystko. Zazwyczaj w tego typu serwisach mamy bloki tekstu i... koniec.

Oczywiście pozostają wszystkie minusy związane z użyciem flasha, ale to już temat na inną bajkę :)

Za takie rzeczy powinno się @!#$@#$@%&%&%$

<h2>
<b>Agencja interaktywna.</b><br/>
W ostatnim czasie wykonaliśmy projekt serwisu 
"Pensjonat dla koni Zbyszek".
Serwis ma charakter promocyjno - informacyjny.
Celem jest pozyskanie nowych i lojalnych klientów 
z rejonu Polski. Trwają pracę nad przygotowaniem 
serwisu również w języku niemiecki. W ten sposób
chcemy przyciągnąć klientów za zachodniej granicy.  
Zastosowaliśmy bogatą grafikę oraz galerię zdjęć,
aby pozytywnie wpłynąć na odbiorców. Zamieszczona
mapka znacznie ułatwia dojazd, 
a dane teleadresowe szybką komunikację.<br/>
<b>www.pensjonatkoni.webd.pl</b></h2>

Wiesz do czego służą nagłówki?

Weźcie najpierw zacznijcie od podstaw... co i jak. Jeżeli Wasz marketing jest na takim samym poziomie jak Wasza strona... to nie wiem czy płakać czy się śmiać.

blog o apple | highlab.pl - blog technologiczny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności