Skocz do zawartości

[serwis] PlanetFilm, proźba o ocenę

gostek_

Rekomendowane odpowiedzi

www.planetfilm.pl

Prosiłbym o oceny serwisu. Serwis jest nastawiony czysto hobbystycznie i nie będzie w sobie zawierał reklam itd. Nie ma w nim niestety zbyt wiele materiałów ale to się zmieni. Jedynie mam wątpliwości, czy dodanie forum było dobrym pomysłem...ale na razie ono jest.

Ciekaw jestem jak wygląda to z drugiej strony i będę wdzięczny za komentarze

edit

w tytule "prośba" ofc.

Prywatne precelki udostepnie - PW

Darmowy katalog budowlany

Kilkuletni: Darmowy katalog stron

katalog stron spacja.info - dedykowane ip

Wygląda badzo fajnie, aczkolwiek:

- serwer badzo powolny

- nie da się zalogować klikając klawisz enter

- Wybierając film przez gatunek, to jak potem są do wyboru literki - wygląda to dość brzydko. Trundno jest na przykład kliknąć literę I, także jest pod spodem dużo wolnego miejsca

- Filmy są jakoś dziwnie sortowane, tak samo powinno się dać wybrać film przez kliknięcie plakatu

- I na koniec jeden wielki błąd, taki sam jaki ja kiedyś zrobiłem: po rejestracji trzeba się zalogować i jeszcze raz odszukać film, do którego chciało się napisać komentarz. Jest mało tak wytrwałych osób :(

edit:

- i czemu po zalogowaniu strona FAQ prowadzi do logowania?

Nie wiesz na jaki film iść do kina?

W takim razie poczytaj jakie filmy warto zobaczyć!

serwer to i365.pl. Może będzie lepiej gdy przeniosą serwerownie

ie da się zalogować klikając klawisz enter ale czy to błąd?

poruszanie się po działach jest proste i instynktowne. Te "literki" są bardzo dobrym rozwiązaniem. Są umieszczone wg alfabetu a cyfra obok nich, oznacza ilość filmów na daną literę.

- po rejestracji trzeba odnaleźć oglądany wcześniej film...faktycznie to irytujące. Postaramy się poprawić

- po zalogowaniu wyświetla się fq celowo. Jego treść będzie zmieniona z wyraźnym ostrzeżeniem na temat plagiatu. Lepiej żeby to było widoczne na starcie jako przypomnienie.

edit

szybkiemu przeglądaniu ilości filmów itd, sprzyja mapa.

serwer to i365.pl. Może będzie lepiej gdy przeniosą serwerownie

ie da się zalogować klikając klawisz enter ale czy to błąd?

Tak błąd, bo wymaga użycia klawiatury i myszki do logowania. Tak samo klawisz tab nie przenosi do pola wpisania hasła.

poruszanie się po działach jest proste i instynktowne. Te "literki" są bardzo dobrym rozwiązaniem. Są umieszczone wg alfabetu a cyfra obok nich, oznacza ilość filmów na daną literę.

Owszem, ale ciężko wcelować w literkę, a pod spodem jest dużo pustego miejsca. Zobacz, jak ja to na przykład rozwiązałem: https://kinomaniak.com.pl/archiwum.php

- po zalogowaniu wyświetla się fq celowo. Jego treść będzie zmieniona z wyraźnym ostrzeżeniem na temat plagiatu. Lepiej żeby to było widoczne na starcie jako przypomnienie.

Aaaa... To czemu FAQ znajduje się w pliku /login? Jak widać jest to dość mylące ;)

To co zauważyłem dalej:

- brakuje paru kategorii, np musical, animowany (bajka)

- dodawanie obsady jest mało intuicyjne - nie ma wyjaśnionego, co wpisać w którym polu

- "opcjonalna unikalna nazwa (bez spacji) ". Przydała by się jakaś pomoc dla tej funkcji, bo na przykład nie bardzo wiem, co można by tu wpisać

- Wydaje mi się, że zapomniałeś o tym, że film może mieć paru reżyserów, albo być kręcony w paru krajach. Tak samo może mieć łączone gatunki, np: komedia sensacyjna. Ja na przykład nie pomyślałem o tym i jestem w trakcie przerabiania serwisu ciągle :)

No to już chyba wszystko. Do czego to dochodzi, bym pomagał konkurencji :(

Nie wiesz na jaki film iść do kina?

W takim razie poczytaj jakie filmy warto zobaczyć!

Na początek wytłumaczę się w ten sposób, ze strona jest tylko hobbystyczna,więc ograniczam na nią wydatki.

Wspomniane błędy będę się starał poprawić w następnej aktualizacji, gdy będa dodawane nowe funkcje. To moze nastąpic dopiero za kilka miesięcy niestety

Kategorie:

Jak widisz serwis jest o starych filmach, które lata temu były hitami na vhs. Kategorie takie jak "musicale", "animowane" itd uważam za zbędne. Co najwyżej dodam kategorię "inne"

dodawanie obsady, reżyserka itd nie stanowi chyba problemu. Podobnie jak produkcja.

Jest to intuicyjne dla osób, które już nie raz były na tego typu serwisach ale faktycznie, powinno być to "jaśniejsze". Zmienimy to

Gdy jest 2 rezyserów oddzielam ich znaczkiem "/" co już widać w którymś filmie. Podobnie z produkcją. To nie problem wpisać np USA/Wielka Brytania :(

Twój serwis robi spore wrażenie i bardzo dobrze poradziłeś sobie z tymi kategoriami, rozmieszczaniem tytułów wg alfabetu itd.

Postaram się też jakoś z tego wybrnąć ale w prosty sposób. Jakas rozwijana lista czy coś równie "bezbajerowego"

Dziękuje za wskazówki. Wielu z tych rzeczy raczej nie uznawałem za błąd ale jeśli można coś ulepszyć to zawsze lepiej to zrobić

edit

zapomniałem o nazwie opcjonalnej. Nie jest to wymagane a dodanie tej nazwy sprawia jedynie, ze link będzie wyglądał tak: planetfilm.pl/filmy/nazwaopcjonalna zamiast /filmy/45 czyli jakiejs tam cyfry oznaczającej numer dodanego filmu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności