Skocz do zawartości

Duplicate content - jak poradzić sobie z fuszerką firmy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

postaram się opisać problem krótko. Firma przerabiała nam stronę (mieliśmy całą www i bloga) cokolwiek nie robiła w środowisku testowym nie posiadało atrybutu noindex etc. Więc nawet nasz content wrzucony w środowisku testowym na blog.nazwafirmyrobiącejstronę.pl zaindeksował się i google traktuje to chyba jako oryginał. Jakikolwiek link wklepię w google czy z naszego bloga, czy też podstrony ALE w wersji PL nic nie pokazuje :(
Zaindeksowali w ten sposób linków na 5 stron.

Próbowałem kontaktować się z nimi, by zrobili przekierowanie 301, ale niestety chyba usunęli wpisy po swojej stronie i dostaję błąd 500, lub błąd łączenia z bazą danych. Mapa strony dzisiaj wgrana z samego rana, więc obstawiam, że to powinno przyśpieszyć proces skoro content u nich nie jest już widoczny dla ludzi ( i chyba też dla robotów google).

Jeśli macie pomysł jak wskoczyć w indeks z polskimi podstronami w takim przypadku?

Z góry dziękuję :)

Miałem przypadek że pracownicy firmy kopiowali treści ze swojej pozycjonowanej strony na różne ogłoszenia, blogi branżowe 1:1 kopiuj-wklej. Wszystko było bez większego problemu, do czasu jak strona firmowa została lekko zmodyfikowana na podstronach przy wprowadzaniu poprawek. Bardzo ostro poleciało po pozycjach, był kryzys i padło na sprawdzenie strony pod kątem duplikatów. Wyszło to że była masa skopiowanych fragmentów w sieci.

Po usunięciu tych wszystkich duplikowanych treści z ogłoszeń jak ręką odjął, wszystko wróciło do normy a nawet dużo lepiej.

Strona-matka nie była w żaden sposób zapamiętana przez Google jako historyczne źródło, wniosek że zmiany na jej podstronach sprawiły że zmieniła się data ich publikacji na datę najnowszej aktualizacji poprawek i przez to podstrony zostały zaliczone jako najmłodszy duplikat tamtych ogłoszeń.

Wniosek: (o ile nie było innych przyczyn) wydaje się że nie ma znaczenia gdzie treść była wcześniej, ale gdzie jest obecnie jako pierwsza która istnieje.

Jeśli macie pomysł jak wskoczyć w indeks z polskimi podstronami w takim przypadku?

Add url google i czekać.

I się nie przejmować, za kilka dni, tygodni lub dłużej będzie OK.

Jeśli tamta treść zdjęta to prędzej czy później samo się wyprostuje.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

• 2 tygodnie później...

Udało się wyindeksować cały syf pozostawiony przez tych gagatków niebawem będzie 2 tygodnie jak czekam na ponowną indeksację polskich podstron. 
Mapa strony dodana, linki dodane równiez ręcznie add url google, podlinkowane również z różnych źródeł do polskich podstron naszej www, ale nadal nic.

Czy macie jeszcze jakieś pomysły jak przyśpieszyć proces indeksacji w google? Bo mam wrażenie że to trwa za długo  ... :(

1 godzinę temu, lasio14 napisał:

Mapa strony dodana

A dodałeś ja też do GSC?

linki dodane równiez ręcznie add url google

Zamiast tego lepiej przeindeksować je w GSC za pomocą tzw. "Pobierz jako Google bot"

Czy macie jeszcze jakieś pomysły jak przyśpieszyć proces indeksacji w google?

Do przyśpieszenia przeindeksowania możesz użyć indeksera linków

20 minut temu, s_matysik napisał:

A dodałeś ja też do GSC?

tak, dodałem

22 minuty temu, s_matysik napisał:

Zamiast tego lepiej przeindeksować je w GSC za pomocą tzw. "Pobierz jako Google bot"

głupie pytanie, ale czy wystarczy dać POBIERZ I ZRENDERUJ dla ogólnego linka tj. com/pl czy dla wszystkich np. xxx.com/pl/produkt oraz xxx.com/pl/produkt2 itd?

23 minuty temu, s_matysik napisał:

Do przyśpieszenia przeindeksowania możesz użyć indeksera linków

sprawdzę to, dzięki!

Przed chwilą, lasio14 napisał:

głupie pytanie, ale czy wystarczy dać POBIERZ I ZRENDERUJ dla ogólnego linka

to już zależy czy masz dobrze linkowanie wewnętrzne porobione

Walczę dalej, zauważyłem teraz, że podczas dodawania linków ręcznie wyskakuje powiadomienie że Google chce przekierować xyz.com/pl/podstrona na xyz.com/pl/podstrona i "Poporś o zaindeksowanie"

Nie przypominam sobie, by takie przekierowanie było robione, wchodzę w każdą z dwóch wyżej wymienionych stron i pokazują odrębne treści, bez przekierowań.

Hreflang jest ustawiony, geolokalizacja równiez, wpml od języków zainstalowany, a także geoIP Detection.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności