Skocz do zawartości

paragraf 31

jacek14

Rekomendowane odpowiedzi

Ale co dokładnie Google nie podoba w www.qlweb.info?

Też bym chciał to wiedzieć na 100% ;)

Natomiast co odróżniało jeszcze 2 tygodnie temu www.qlweb.info od blisko 2 tysięcy katalogów opartych na tym skrypcie? I dodatkowo, co łączy www.qlweb.info z innymi katalogami którym się przytrafiło to samo?

Mnie po odpowiedzi na te dwa pytania wychodzą bardzo dziwne rzeczy :D

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

• Odpowiedzi 250
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wiem, że odpowiedz nie jest proste, ale może razem znajdzemy coś.

Mój pierwszy pomyśl był taki, że qlweb.info i kilka inne katalogi, dostali karani, bo są za mocno linkowane między sobą (side-wide).

Ale to nie robie sensu, bo inne katalogi, ktore się mocno trzymają są podobne linkowane.

I kiedyś byl śmieci dla robotów na qlweb.info, coś w tym stylu:

www.dodajfirme.pl/wentylacja/show_all_branza-518-011015.html

ale wydaje mi się, że to już od dawna nie bylo.

BTW, ogólne już są bardzo male wyniki w google dla stron z "Tarnów Tatrzański" ;) - i kiedyś było dużo.

lordbart

czy np https://www.phplinkdirectory.com/ nie ma podobnych % linków z swoich phplinkdirectories?

Nie wiem czemu ja nie pracuję tylko czytam ten wątek od godziny, ale dorzucę swój komentarz:

- żadna z moich domen obecnie nie poleciała,

- ale ... miałem coś takiego pare miesięcy temu na jednym adresie, wygladało na klasyczny filtr, ale dotyczyło wszystkich podstron, rzeczywiście cofnęły się o o około 30 pozycji na wszystko co pozycjonowałem,

- co zrobiłem ? szedłem dalej z linkami na beszczelnego (żadne katalogi, qlweby i nne klono-śmieci tytlko wymiana linkami ze stronami turystycznymi zagranicznymi oraz linkujpro na pokrycie podstron czyli tez zwykłe strony a nie klono-katalogi) i przełamał się dziad w końcu, strona nagle wyskoczyła jak rakieta do przodu, dostała PR 5 i ma się dobrze

Strzelałbym, że może chodzić o dużą ilość słabych linków z katalogów opartych na tym samym silniku, proponuję więcej wymian miedzy stronami a mniej linków z klono-katalogów.

A właśnie - czy ktoś zauważył, że z 42 mln wyników dla zapytania "katalog stron" zrobiło się 7 mln?

Czy to moje złudzenie?

Prawdziwy inżynier to taki, który unika drobnych błędów na drodze do wielkiej katastrofy.

Oj nie chodzi o linki z katalogów i to słabych, mocnych, czy na tym samym skrypcie – poleciały też katalogi linkowane bez katalogów, a np. linkowane ze stron dodawanych do tychże katalogów. Bardziej stawiam na za mocne linkowanie na jedną frazę z tym samym anchorem.

Co do site: zgadza się - było 40 – jest już nawet mniej niż 7mln

Ja ten filtr dostałem pod koniec lipca do dnia dzisiejszego go nadal mam. Czy komuś ten filtr przestał już działać? po ilu miesiącach?

Napisałem do google z prośbą o ponowną indeksację strony z formularza na sitemaps - może coś z tego wyjdzie - zobaczymy

Polskie Szlaki.pl - społecznościowy portal wycieczek po Polsce

A ostatnio jeszcze się zastanawiałem ze ogromny przyrost ilosci i powstanie dodawarek to początek konca qlwebow. O cos mi sie zdaje ze ze ten koniec juz coraz,coraz blizej.

Przy wielu serwisach (jak np. qlweb.info) zauwazam w site: sytuacje gdy wyindeksowana jest strona glowna i jej strony bliskie, a zostaje czesc "glebszych stron". Skoro taki qlweb.info jest wyindeksowany i chocby czesciowo traktowany jako zbanowany (choc raczej tak bym tego nie ocenial) a prawie napewno ma obnizony swoj "trust". No to co maja powiedziec te wszystkie katalogi ktore do niego linkuja i z racji zasad qlweb nie moga przestac ? :D.

Moze to reczne sprawdzanie to ich reczny sposob na trustrank. Przeciez wlasnie na ewentualnej ingerencji ludzkiej w zakresie inicjacji systemu "data seed" mogl polegac (przynajmniej wg definicji patentowych)

A mialem zalozyc kilka kolejnych qlwebow,jednak chyba juz zrezygnuje :D

Jak narazie w swoich kilkudziesieciu stronach paragrafu 31 nie odnotowalem, ale wyindeksowanie zdecydowanie pozbawilo mnie wiekszej czesci dochodow z Adsense, szczegolnie na mniej wartosciowych/wyszukiwarko-przyciagajacych serwisach.

Sklep z winami, dobre wino,wina europejskie oraz katalog budowlany

Kominki, piece, wkłady kominkowe, kominki - akcesoria.

Nie mam już wątpliwości- Qlweby wylatują, reszta zostaje :)

IMHO pochopny wniosek, kilka procent qlwebów wylatuje, inne się trzymają.

Ponadto reszta też zagrożona i potrafi polecieć.

Po prostu G. uważniej się przygląda polskim katalogom i wywala, tak jak niegdyś zrobiło to z angielskojęzycznymi. Ponadto content "rozsmarowuje się" na coraz większą liczbę katalogów i jest coraz wieksza "konkurencja" o ruch generowany z wyszukiwarek.

Zobaczcie sami.

Gdzie? :)

Tutaj będą zaj...iste trzy linki...

Nie mam już wątpliwości- Qlweby wylatują, reszta zostaje :)

Ja po prostu widze ze wylatuja strony ktore nie maja zbyt oryginalnego contentu. Wiec tak jak i katalogi tak tez np. teksty i pare innych zapleczowypelniaczy.

Ale qlweb.info widze ze wrocil do indeksu. Choc w serp na 3x pozycjach.

Sklep z winami, dobre wino,wina europejskie oraz katalog budowlany

Kominki, piece, wkłady kominkowe, kominki - akcesoria.

Kataloguję stronę X.

Kiedyś przed poczatkiem katalogowania miałem ok. 100 wyników w Google na zapytanie X (adres serwisu).

Z tydzień temu ok. 60, a od wczoraj 23.

Dodatkowo spadek ilości wyników na "katlog stron".

Strona jest katalogowana tylko dzięki qlwebom i skoków nie widzę.

A frazy nie są zbytnio konkurencyjne.

To prawda- "słabe" strony (z dziadowskim contentem lecą).

Strona katalogowana mocniej od ok. 2 tygodni (po 40 qlwebów dziennie) i NIC.

Case study jak pozyskać więcej leadów

W przypadku stron niespamowanych :) odpowiedź wydaje się dość prosta.

Wartość strony głównej jest DUŻO niższa niż którejś z podstron, a w przypadku kiedy w adresie są subdomeny, wartość conajmniej jednej z nich jest DUŻO wyższa niż domeny głównej.

Recepta - nowe linki do głównego adresu.

Google bawi się w to przynajmniej od kilku miesięcy, do chwilii obecnej, cały czas "spadają" nowe witryny. W dowolnej chwilii może to spotkać ni z tego, ni z owego praktycznie każdego, kto mocno linkuje do subdomen lub podstron - sam lub linki pochodzą z wyników wyszukiwania różnych szukarek i odnoszą się do konkretnych pod. Prawdopodobnie jest to obrona Google przed zamieszczanymi masowo linkami ze spamerskich robotów, które prawie zawsze odnosza się do konkretnych usług, produktów itp.

Wnioski oparłem na różnych "cofniętych" witrynach, były to zarówno pojedyncze domeny, jak i serwisy z kilkudziesięcioma subdomenami. Nie było między nimi żadnych innych wspólnych cech poza opisanymi.

Niektóre adresy były sześcio-pięcioletnie. I prawie do końca lata dobrze się miały w G. Przy dość słabych domenach "szkodzą" głównie u nas wyniki z wyszukiwarek typu : szukaj wp, różne wirtualne warszawy, sopoty itp

I jeszcze jedno treść strony ( oryginalna, czy powielona ) na pewno na 31 nie wpływa.

Jest bezpiecznie, jest spokojnie, usta tak krwawe, słowa bezdomne i tylko ten wiatr...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności