Skocz do zawartości

Google Maps płatne :/

Daria_G_

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, MaxPan napisał:

że platna usługu w zasadzie monopolisty wzrosla w 14 razy. Czego nie rozumiesz?

Google w tym obszarze  nie jest monopolista. Są również i inni dostawcy map.

Czego nie rozumiem, może Waszego zdziwienia, ze usługa wzrosła 14 razy a nie 1 raz, 2 , 3 (n) razy. 

Mając na uwadze: https://www.google.com/intl/pl_US/help/terms_maps.html

Cytat

Zabronione działania. Podczas korzystania z usług Mapy Google i Google Earth użytkownik nie może wykonywać następujących działań (ani zezwalać na ich wykonywanie osobom działającym w jego imieniu):

wykorzystywanie usługi Mapy Google lub Google Earth do tworzenia lub rozszerzania innych zbiorów danych map (w tym zbiorów danych map lub nawigacji, baz danych o firmach, list adresowych i list telemarketingowych) używanych w usłudze mogącej zastąpić usługę Mapy Google lub Google Earth bądź znacząco do niej podobnej;

Co rozumiem < jeśli jestem wędzie to sprostuj poproszę>  jako wykorzystanie ich mapy na stronach typu  katalogi firm, lokalizatory usług, można tak wyliczać bardzo długo  do lokalizacji danych obiektów. uważam, że długooooo przymykali na to oko, aż do "dziś".

Na pewno NIE wiem skąd dokładnie wzrost 14 krotny i zmniejszenie limitu. Może to wynika z analizy ruchu i kosztów związanych z obsługą tej usługi. Może uznali, iż po latach darmowego świadczenia i przymykania oka czas na zarobek na mapach za limity ruchu zamiast władowania w nie reklam, bo w końcu są korporacją a nie organizacją non-profit.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 41
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
1 minutę temu, Mion napisał:

do tworzenia lub rozszerzania innych zbiorów danych map

Raczej źle rozumiesz.  Ani nie tworzysz, ani nie rozszerzasz innych zbiorów map.

Chodzi jak sądzę o to żeby nie harvestować tych map i nie przenosić danych gdzieś indziej.

simpleideas.pl | tel. 327970707 biuro@simpleideas.pl | Serwery SEO, migracje, optymalizacje pagespeed/SEO oraz wydajnościowe, odwirusowywanie stron, konfiguracja i administracja serwerami, modyfikacje stron i sklepów i inne usługi

Cytat

Google w tym obszarze  nie jest monopolista. Są również i inni dostawcy map.

tak są jeszcze inni wyszukiwarki przecież... Google wcale nie jest monopolistą w szykiwarkach internetowych.

Cytat

Na pewno NIE wiem skąd dokładnie wzrost 14 krotny i zmniejszenie limitu.

Nien rozumiesz tak jak inni, ale probujesz pouczać, tak to wygląda.

Przed chwilą, MaxPan napisał:

tak są jeszcze inni wyszukiwarki przecież

A nie są ?

1 minutę temu, MaxPan napisał:

Nien rozumiesz tak jak inni, ale probujesz pouczać, tak to wygląda

Ja nie mam z tym problemu, ze cena wzrosła 14 razy inni widocznie tak

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Apropo mapy G samy bym chętnie skorzystał w niektórych rozwiązaniach, bo mają w 100 % pokrycie funkcji,m szybkość działania i API.

Ale zawsze stanowiło dla mnie porblem to co przytoczyłem w regulaminie, czyli interpretacja na ich wykorzystanie. Wolałem więc nie robić czegoś co za chwile mi wyłącza.

Przykładowo : https://leafletjs.com/

Oparte o kafelki od https://www.openstreetmap.org/copyright

https://www.mapbox.com/

Wiec sa pewne alternatywy :)

Dobra, ustalmy pewne fakty i myślę, ze zakończymy temat, bo szkoda się przekomarzać.

1. Google ponosi koszta w związku z utrzymaniem systemu map, ich aktualizacji etc.
2. Usługa była bezpłatna lub płatna od bardzo wysokiego pułapu , co pozwalało wielu serwisom korzystać z tych map za darmo
3. Pułap został znacznie obniżony, a ceny za naruszenia poszybowały drastycznie do góry - w praktyce niektóre zwykłe strony mogą tego limitu "dotknąć" i zapłacić za utrzymanie map
4. Google mogło to zrobić z biznesowego punktu widzenia, dyskusja jest tylko i wyłącznie o tym czy powinno to zrobić z punktu widzenia etycznego

Moim zdaniem to nieładne zagranie, na poziomie niektórych nielubianych polskich gigantów hostingowych ;)  ale niestety, mogą sobie na to pozwolić. Dobrze, że są alternatywy do których da się w miarę bezboleśnie przenieść.

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Sprawdź także niezależne forum o hostingu.

Ale obawiam się, że jak G zmiano limity, to mogą teraz te usługi paść zwłaszcza openstreetmap :unsure:

Przed chwilą, theqkash napisał:

dyskusja jest tylko i wyłącznie o tym czy powinno to zrobić z punktu widzenia etycznego

Ty tak poważnie

Przed chwilą, Mion napisał:

mogą teraz te usługi paść zwłaszcza openstreetmap :unsure:

Zawsze możesz im to utrudnić korzystając z https://donate.openstreetmap.org co ja niebawem zrobię :)

Właściciel w simpleideas.pl - serwery, migracje, SEO, optymalizacja wydajnościowa i pagespeed, odwirusowywanie

Polecam serwery VPS oraz hosting z oferty webh.pl - 20% rabatu z kodem PROMO777.

Cytat

A nie są ?

Status monopolisty nie oznacza brak konkurencji a dominująca pozycja na rynku. Taka definicja. Może  być 100 innych wyszukiwarek ale Google i tak jest monopolista. Za co sukcesywnie dostaje kary. Poczytaj o tej ostatnie od KE. Podejrzewam, że za tą akcje będą również jakieś ruchy ze strony KE.

Przed chwilą, Mion napisał:

Ty tak poważnie

Tak, bardzo poważnie. 

Pisałem Ci już kiedyś zarówno ja, jak i kilka innych osób - Przestań stawiać swoje widzimisie ponad faktami i tym co inni myślą ;-) 

Etycznie podniesienie ceny o 14 razy nie jest ładnym posunięciem tak samo w tej jak i w dowolnej innej branży.

Cytat

4. Google mogło to zrobić z biznesowego punktu widzenia, dyskusja jest tylko i wyłącznie o tym czy powinno to zrobić z punktu widzenia etycznego

Poczytaj sobie o prawie antymonopolowym w Europie, nie jest to takie oczywiste.

Przed chwilą, MaxPan napisał:

Poczytaj sobie o prawie antymonolowym w europie, nie jest to takie oczywiste.

Znam te zasady, ale to są wszystko kwestie na zasadzie czy szklanka jest do połowy pełna czy od połowy pusta ;-)  To jak to potraktuje komisja europejska czy jakakolwiek inna komisja nie ma nic wspólnego z faktem utrzymania jakiejś etyki w tym co się robi. 

3 minuty temu, theqkash napisał:

Pisałem Ci już kiedyś zarówno ja, jak i kilka innych osób - Przestań stawiać swoje widzimisie ponad faktami i tym co inni myślą

Poluzuj sandały, nie jesteś wyrocznia byś takie teksty tu walił. jesteś na forum, więc nie narzucaj mi co ma m myśleć :crazy:

Cytat

To jak to potraktuje komisja europejska czy jakakolwiek inna komisja nie ma nic wspólnego z faktem utrzymania jakiejś etyki w tym co się robi. 

Ostatnio oni obrywałi za mniejsze przywinienia, ale czas pokaże.

Co etyki to tam etyki nie ma już ot dawno :D

Koledzy wyluzujcie, to tylko mapy :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności