Skocz do zawartości

DG i działalnosc w UE

scorpi

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie

otoz mam klienta na moje uslugi (wykonanie paru stron) z Austrii

i nie mam pojecia na jakiej zasadzie mozemy współpracować

ja chce mu wystawiac rachunku/faktury, on chce sobie to w koszty wrzucac

tylko wlasnie chcialbym sie dowiedziec czy musze wyrabiac nowy NIP EU zeby moc klientowi wystawiac faktury oraz czy klient placi jakies dodatkowe podatki? (VAT EU ? :) )

dzięki z góry za odpowiedź

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

z tego co pamietam to wyrobienie NIP UE to jest zlozenie jednego druczku i do Twojego NIPu dodaje się przedrostek "PL-". Nie wiem czy akurat ten nip jest potrzebny przy wystawianiu FV za usługę, ale na pewno jest potrzebny przy dostarczaniu towarów.

Mam opinie mojego US (w chorzowie), że w przypadku wykonania strony internetowej dla klienta z UE wystawia się fakturę z kwotą netto i musi być na dole faktury dopisek, że podatek VAT musi być uiszczony przez usługobiorcę.

ja dzisiaj bylem sie o to pytac w moim biurze rachunkowy i tak mi powiedziano ze fakture wystawiam noralna taka jak w Polsce czyli lacznie z 22% VAT i klient calosc musi zaplacic

Zajmujesz się pozycjonowaniem stron i szukasz kolejnych branż, w których możesz zarabiać? - seo.biznesmlm.pl- zarabiaj na suplementach

Znaczenie snów w sennik.biz

Nowy serwis z artykułami : www.magazynallinclusive.pl

NIP UE, to nie tylko złożenie druku i dopisanie sobie PL.

Najważniejsze jest pojawienie się w tej bazie:

https://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/en/vieshome.htm

Jeżeli validuje się, to znaczy że jest w bazie i można wystawiać faktury bez vatu.

Z jednej strony jest tak jak pisze Kurt. Z drugiej zachodzi pytanie, czy usługa opuściła nasz kraj.

Firma (niemiecka), w której mam hosting, dostała po du**e od niemieckiego urzędu skarbowego - wg ich interpretacji usługi nie opuściły Niemiec i nie miał prawa wystawić bez VATu.

Proponuję wystąpić o opinię. A do tego czasu wystawiać fakturę z VATem.

edit: ważna sprawa co do tego VIES VAT - nie wszystkie kraje wpisują tam pełne dane - w Polsce ich nie wpisują, np w Czechach i Szwecji tak. Więc dobrze byłoby mieć też np kopię ich zgłoszenia do vatu (faks albo skan).

.

Ustawa VAT Art 27, ust 3.

3. W przypadku gdy usługi, o których mowa w ust. 4, są świadczone na rzecz:
1) osób fizycznych, osób prawnych oraz jednostek organizacyjnych niemających
osobowości prawnej, posiadających siedzibę lub miejsce zamieszkania
na terytorium państwa trzeciego, lub
©Kancelaria Sejmu s. 31/31
2006-08-30
2) podatników mających siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium
Wspólnoty, ale w kraju innym niż kraj świadczącego usługę
- miejscem świadczenia tych usług jest miejsce, gdzie nabywca usługi posiada
siedzibę, stałe miejsce prowadzenia działalności, dla którego dana usługa jest
świadczona, a w przypadku braku stałego miejsca prowadzenia działalności, stały
adres lub miejsce zamieszkania.

i dalej:

4. Przepis ust. 3 stosuje się do usług:
.
.
.
9) elektronicznych;

gdzieś jeszcze miałęm zapis, ze do usług elektronicznych należy tworzenie stron www.

Na tym opierała się opinia mojego US, ze mam pisać, że podatek VAT uiszcza zlecający usługę. A jeśli biuro mowi, ze trzeba wystawić FV z 22% VAT to zmień biuro (chociaż tak jest bezpieczniej, ale gorzej dla klienta).

[/code]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności