Skocz do zawartości

Połączenie domeny z subdomeną w jedno a SEO

shaggee

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Od jakichś 6 miesięcy posiadam sklep oparty na Prestashop. Od jakichś 8 miesięcy blog oparty na wordpress. Wszystko to ta sama tematyka.

Wpadłem na pomysł żeby to wszystko połączyć w jedno. Obecnie blog działa na adresie xxx.pl a sklep na adresie xxx.sklep.pl

Powiedzcie mi proszę czy taki zabieg na tym etapie życia stron ma sens pod względem SEO? Nie wpakowałem jeszcze pieniędzy w żadne optymalizacje póki co.

Zasadnicze pytanie czy sklep obecnie posiada ruch oraz jest widoczny na dużą liczbę teamtycznych fraz z ruchem?

Warto przeanalizować domenę i subdomenę w ahrefs. Na początek warto popatrzeć do GA i GSC.

Jeśli sklep nie był optymalizowany ani linkowany to raczej nie powinien być za bardzo widoczny w wyszukiwarce. Wtedy warto połączyć blog i sklep w jedną całość na domenie (sklep z subdomeny przenieść na domenę główną). Blog połączony ze sklepem może zrobić dużo w kontekście seo.

40 minut temu, s_matysik napisał:

Zasadnicze pytanie czy sklep obecnie posiada ruch oraz jest widoczny na dużą liczbę teamtycznych fraz z ruchem?

Warto przeanalizować domenę i subdomenę w ahrefs. Na początek warto popatrzeć do GA i GSC.

Jeśli sklep nie był optymalizowany ani linkowany to raczej nie powinien być za bardzo widoczny w wyszukiwarce. Wtedy warto połączyć blog i sklep w jedną całość na domenie (sklep z subdomeny przenieść na domenę główną). Blog połączony ze sklepem może zrobić dużo w kontekście seo.

Dzięki za odpowiedź.

Ruch sklepu to około 5-6 osób dziennie.  To samo w przypadku bloga więc popsuć raczej tego za bardzo się nie da. Linkowane to było ale dość słabo.

Zastanawiam się czy jest sens ciągnąć domenę główną jako blog a sklep jako subdomenę czy połączyć to w jedną całość (przekopiować artykuły blogowe do prestashopa i podmienić domenę). Trochę źle wyżej napisałem bo domena bloga ma xxx.pl a sklep ma sklep.xxx.pl.

Czy to razem na jednej domenie będzie korzystniejsze pod względem SEO czy zostawić jak jest i dać sobie spokój?

32 minuty temu, s_matysik napisał:

Skoro tak mały ruch jest to warto połączyć. Dodatkowo ze sklepu na subdomenie zrobić mapę przekierowań na sklep na domenie głównej.

Dzięki. Czyli na subdomenie sklepowej ustawię przekierowanie 301.

Co z artykułami z bloga strony głównej? Mam je żywcem przekopiować do prestashopa?

3 minuty temu, shaggee napisał:

Czyli na subdomenie sklepowej ustawię przekierowanie 301.

Nie tylko główną, ale warto zrobić osobne przekierowania kategorii i produktów 1:1 

3 minuty temu, shaggee napisał:

Mam je żywcem przekopiować do prestashopa?

Zrobić bloga wewnętrz sklepu i dodać tam te artykuły.

6 minut temu, s_matysik napisał:

Zrobić bloga wewnętrz sklepu i dodać tam te artykuły.

OK ale wtedy też ustawić tez 301 na akrtkuły bloga czy ssie tym nei przejmowac? Nie porobią się duplikaty?

W prestashopie to wygląda tak xxx.pl/blog/tytul-posta a w wordpressie xxx.pl/tytul-posta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności