Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 na inny katalog

shaggee

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Posiadam blog na wordpressie. Adresy do wpisów są tam tego typu: xxx.pl/tytul-wpisu

Niestety muszę zmienić wordpress na prestashop a tam adres do wpisu bloga ma postać xxx.pl/blog/kategoria/tytul-wpisu

Podpowiecie jak sobie sprawnie z tym poradzić na przekierowaniu 301? Czy w httacess mam dodać osobne przekierowanie do każdego wpisu?

1 godzinę temu, shaggee napisał:

Czy w httacess mam dodać osobne przekierowanie do każdego wpisu?

Tak.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• 2 tygodnie później...

@modell jak inaczej chciałbyś to zrobić żeby było 1 do 1?

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Wszystko zależy od tego ile tych wpisów jest, dla małej ilości faktycznie można wypisać to ręcznie.
Jednak zakładając że

xxx.pl/tytul-wpisu
xxx.pl/blog/kategoria/tytul-wpisu 

tytul-wpisu == tytul-wpisu

To można to zrobić, choćby w PHP, np. odpowiednio obsługując błąd 404.

Świece ozdobne - świece na prezent lub do dekoracji
Opakowania kartonowe - opakowania

34 minuty temu, modell napisał:

To można to zrobić, choćby w PHP, np. odpowiednio obsługując błąd 404.

Co masz dokładnie na myśli?

Ja osobiście zrobiłbym to dodając linijki w htaccess, wygenerowanie takiego pliku to kilka chwil korzystając z samego excela jeśli te tytuły wpisów się faktycznie nie zmieniły i nie ma tutaj zbytniego znaczenia ilość tych wpisów. Nikt mu nie każe tego generować ręcznie wklepując literka po literce :).

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

@modell dlatego ponawiam pytanie, co masz dokładnie na myśli. Nie jestem programistą i zazwyczaj daję im listę co na co mają przekierować dlatego jestem ciekawy jak można to inaczej załatwić.

Dla 40 wpisów faktycznie można to przekopiować.
Natomiast dla 40 000 już bym nie kopiował.
Rozwiązanie z zaproszeniem do pobudzenia szarych komórek:

1. działanie wywołałbym w preście w obsłudze błędu (404)
2.  pobrałbym $_SERVER['uri'], co byłoby prawdopodobne z pobraniem wartości: tutul-wpisu
3. Jak mam już prawdopodobny tytuł wpisu to sprawdzam czy dla blog/kategoria/tytul-wpisu istnieje strona.
3a. jeżeli istnieje -> wyświetlam ją filestream(); lub przekierowuję 301- jak kto woli
3b. jeżeli nie istnieje -> wyświetlam błąd 404.

Świece ozdobne - świece na prezent lub do dekoracji
Opakowania kartonowe - opakowania

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności