Skocz do zawartości

Dziwne linki / Chińskie znaki / google bot / wp

Eskimos1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Poszukuję rozwiązania bo już brakuje mi pomysłów co robić.
Przez kilku dniową nieobecność przy internecie po powrocie z wakacji nie działała prawidłowo moja firmowa strona na WP.
Zaktualizowałem wtyczki i strona powróciła do funkcjonalności. Wcześniej jak wchodziłem w kokpicie w strony to była pusta strona. Ok do rzeczy.

Posiadam zabezpieczenie wordefence i sprawdziłem live trafic. Okazało się że są tam jakies dziwne linki wywoływane. Poblokowałem nie chciane adresy IP zablokowalem kilka państw z których ataki pochodziły i pooczyszcałem serwer z virusów. Wpisałem w googles site:/mojadomena.pl i okazało się, że moje opisys trony to jakieś chińskie znaki.
Po przesłaniu url do google większość linków wróciło do normy. Ale nadal jeszcze jest w indexie google  wyglądających tak:fgdf0b8sdfdsfdsfsnf832o/p-fdso/ddfdsfsdfsd.men
W Live trafic co praktycznie sekunde wchodzi google bot w tego typu linki i strona zwraca error 404.
W załączniku przesyłam screeny.

9pw9sj.jpg34o1nht.jpg

Czy mógłby mi Pan przesłać jakiś konkretny link? Szukam na forum i nie widzę rozwiązania. Dlaczego google bot cały czas szmugluje te adresy? cały dzień sekunda po sekundzie po kilka naraz. Próbowałem za pomocą pliku robots.txt dodać:
Disallow: */.mem
Disallow: *.mem
Disallow: */*/.mem
Disallow: */*/*/.mem
Nic nie pomaga. Co może generować takie przekierowania?

Po poprawce na:

Disallow: */*.mem
Disallow: *.mem
Disallow: */*/*.mem
Disallow: */*/*/*.mem

Bot zaprzestał bodajże. Narazie 16min nie widze odświerzeń.

Nie ale niestety mój kolejny błąd to była zła końcówka, którą wpisałem .mem a powinno być .men :) czyli to nie moja zasługa ;/

Cytat

Dlaczego google bot cały czas szmugluje te adresy?

Bo dobrze podlinkowane,prawdopodobnie lepiej jak Twoja strona. ( Na forum mówimy na Ty).

System tych wlamów wygląda tak : wlamują się na Twoją stronę, stawią podstrony swoje i ich dobrze pozycjonują.

Wtedy te ich podstrony na Twojej domenie wyskaują wysoko w Google i jest to co chcieli, spzredaja z Twoje stronie podróbki, tabletki na potencje, inne.

Linki do tematów poszukaj sam.

No a nie jest tak, że kilka stron zhackowanych może nawzajem przekierowywać bota z jednej na drugą? Przez co wynika jakaś rotacja?
Generalnie chodzi mi o tworzenie ruchu na zhackowanej stronie z innych stron.
Czy widziałbyś MaxPan przyczynę leżącą tylko i wyłącznie po stronie pojedyńczej strony?

Oczywiscie, ze zainfekowane strony również linkują medży sobą ale co to ma do rzeczy to take same linkowanie jak każde inne? Tych stron już nie masz zwracają 404, możesz w ogóle w WP ptzekierować 404 na glówną.

Cytat

Generalnie chodzi mi o tworzenie ruchu na zhackowanej stronie z innych stron.

Generalnie nie ma żadnego znaczenia w jaki spośób bot Google trafia do Ciebie.

Gogle bot nie daje spać mojemu serwerowi. Cały czas odwiedza te same linki. Zaczynam się obawiać. Jak to możliwe, że google zwraca uwagę na jakiś zwykły ciąg znaków 4908234u324 i że to ma być godne uwagi i wiecznie może szmuglować w kółko. Coś jest nie tak :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności