Skocz do zawartości

Wyświetlanie kolorów w różnych przeglądarkach

piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wydaję mi się, żeby to była wina monitora, a nawet mogę to stwierdzić z całą pewnością jako elektronik z zawodu :) Pod tym samym systemem operacyjnym i przy identycznych ustawieniach obrazu w dwóch różnych przeglądarkach sprawa wygląda zupełnie inaczej. Często można zauważyć, że na stronach internetowych, gdzie tło nie jest zapisane w postaci obrazka, występują różnice między odcieniami kolorów layoutu i tła (np. taka szara wokół przycisków na białym tle). Chyba jednak pozostanę przy 1px gifach...

Dała matka rozum? To kombinuj.

ze kazdy ma inne ustawienia monitora i roznice w odcieniu sa widoczne
Jednak gdy zczytam sobie wartości koloru w formacie #123456, to w różnych przeglądarkach wygląda zupełnie inaczej.

Wydaje mi się, że Hellz ma na myśli siebie i tylko siebie;-)

pozdrawiam.

omnia mea mecum porto

In general, it could be argued from the consumer point of view that the better the search engine is, the fewer advertisements will be needed for the consumer to find what they want.

Witam

Chyba nie do końca się rozumiemy ;) Powiem po kolei: robię layout w photoshopie, gdy go potne to czasami w kawalku z obrazkiem jest fragment koloru tla, np. jak tutaj by byl, gdybym pocial https://www.toya.net.pl/~hellzt/eq/ (między np. żółtym środkiem a pomarańczowym tłem). Gdy wezmę i zczytam kod koloru w Photoshopie, to na jednej przeglądarce tło w ten sposób uzyskane współgra z grafiką, a w innej nie. I to jest ten problem ;)

Jeżeli chodzi o różne monitory, to jest naturalne, że nasza strona będzie różnie na nich wyglądać. Jest to związane przede wszystkim z ustawieniami kontrastu, jasności, systemu operacyjnego, zużyciem monitora itd. Łatwy przykład - spójrzcie na obraz w straym Tv marki Electron, a potem na nowiutkiego Sony. Mimo wyświetlania tego samego programu różnica będzie kolosalna.

Dała matka rozum? To kombinuj.

• 1 miesiąc temu...